Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

Derby Stories: ΑΕΚ vs ΠΑΟ - Όλες οι επίσημες νίκες της ΑΕΚ. Μέρος Β': 1979-2000


Το αφιέρωμα στις νίκες της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού συνεχίζεται με την περίοδο 1979-2000. Στο διάστημα αυτό πρόεδρος της πράσινης ΠΑΕ υπήρξε ο εφοπλιστής Γιώργος Βαρδινογιάννης, άνθρωπος που σημάδεψε όσο κανείς άλλος την ιστορία του Τριφυλλιού, αφήνοντας παράλληλα το στίγμα του και γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η «εποχή Καπετάνιου» (όπως ήταν το προσωνύμιο του διοικητικού ηγέτη των αντιπάλων μας) μπορεί να χωριστεί σε τρεις υποπεριόδους:
α)1979-1983: μια τετραετία που μάχεται ανεπιτυχώς με τον Νταϊφά του ΟΣΦΠ για τον έλεγχο του παρασκηνίου (4 σερί πρωταθλήματα μέτρησαν τότε οι ερυθρόλευκοι)
β)1983-1996: η εποχή της πράσινης παρασκηνιακής ηγεμονίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με φίλιες διοικήσεις σε ΕΠΟ και ΕΠΑΕ, ομάδες-«παραρτήματα» (βλ. ΟΦΗ, Κόρινθος) και παίκτες-«πιόνια» που περιόδευαν ανά την επικράτεια (π.χ. το διαβόητο δρεπάνι Φαμπιάτος που παραλίγο να αφήσει «στον τόπο» το Μαυροδήμο της ΑΕΚ, ενώ είχε βαλθεί να σακατέψει το Θωμά Μαύρο). Καθαρά με την ψυχρή λογική των αριθμών βέβαια, στα 13 αυτά χρόνια, πρωταθλήματα πήραν άπαντες, από την ΑΕΚ και τον ΟΣΦΠ, μέχρι τον ΠΑΟΚ και τη Λάρισα, ενώ ειδικά την 7ετία 1984-1990 κάθε χρόνο υπήρχε και διαφορετικός πρωταθλητής…
γ)1996-2000: μια πρωτόγνωρη για τον ΠΑΟ κατάσταση, όταν αρχίζει να βιώνει κι αυτός, όπως η ΑΕΚ από τη γέννησή της, κλοπές τίτλων, «σφαγές» και πάσης φύσεως αδικίες από το ποδοσφαιρικό κατεστημένο το οποίο είχε πλέον (και έχει ακόμα μετά από 20 χρόνια) ερυθρόλευκο χρώμα
Όσον αφορά την στατιστική του «Αθηναϊκού Ντέρμπι» στα 21 χρόνια προεδρίας Γιώργου Βαρδινογιάννη, οι δύο μονομάχοι συναντήθηκαν σε όλες τις διοργανώσεις 58 φορές, με την ΑΕΚ να σημειώνει 14 νίκες, τον ΠΑΟ 23, ενώ 21 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.


(23) 4 Φεβρουαρίου 1981, Κύπελλο Ελλάδας 1980-1981, φάση των 16, β’ ματς
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0
Πρώτη νίκη της ΑΕΚ επί του ΠΑΟ στη «βαρδινογιάννεια» εποχή και ταυτόχρονα στα χρόνια του «επαγγελματισμού». Ήταν μάλιστα ένα αποτέλεσμα που συνδυάστηκε με πρόκριση στα προημιτελικά, αφού στο α’ σκέλος στη Λεωφόρο, η ΑΕΚ είχε ηττηθεί με 3-2. Ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος που απαιτούνταν για να αποκλειστεί ο ΠΑΟ ήταν ο νεοαποκτηθείς από τον Ηρακλή σέντερ-φορ Δημήτρης Γκέσιος, ο οποίος στο τέλος του αγώνα έφυγε από το γήπεδο στους ώμους των οπαδών μέσα σε αποθέωση.


(24) 21 Φεβρουαρίου 1982, Α’ Εθνική 1981-1982
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0
Αγώνας που ξεχώριζε ήδη από τότε στα χρονικά των ντέρμπι εξαιτίας του απίστευτου πάθους και του παλμού της κιτρινόμαυρης εξέδρας που οδήγησε σε ανάλογη λυσσασμένη εμφάνιση και τους παίκτες μας. Αιτία οι μνήμες από το αντίστοιχο ματς της προηγούμενης περιόδου που τελείωσε 0-0 εξαιτίας της απόφασης του διαιτητή Κυφωνίδη να ανακαλέσει την εσχάτη των ποινών που είχε αρχικά καταλογίσει σε εμφανέστατη παράβαση εντός περιοχής του Κόβη επί του Μπάγεβιτς. «Απόψε ο ΠΑΟ θα πεθάνει, θα βάλουμε στο φέρετρο και τον Βαρδινογιάννη» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα που δονούσε τη Φιλαδέλφεια, ενδεικτικό της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας. Εντός τεσσάρων γραμμών, ήρωας της αναμέτρησης αναδείχτηκε ο Μαυροβούνιος σέντερ φορ Μόιας Ράντονιτς που εκμεταλλεύτηκε μια ημιτελή προσπάθεια του Θωμά Μαύρου στο 25’ και με δυνατό σουτ τίναξε τα δίχτυα του Βασίλη Κωνσταντίνου. Στη συνέχεια ο ΠΑΟ έχασε αρκετές ευκαιρίες να ισοφαρίσει και το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους Ενωσίτες οπαδούς να εκτονώνονται εις βάρος των πρασίνων: «Και τώρα μπορείτε να πα’ να γαμηθείτε».


(25) 28 Νοεμβρίου 1982, Α’ Εθνική 1982-1983
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2
Δέκα συνεχόμενες σαιζόν χωρίς «διπλό» επί του ΠΑΟ στα πλαίσια του πρωταθλήματος ήταν πάρα πολλές για την ΑΕΚ και το αρνητικό αυτό σερί έπρεπε επειγόντως να σταματήσει. Αυτός που ανέλαβε να ξορκίσει την κατάρα ήταν ο νεότερος αρχηγός στην ιστορία του Δικεφάλου, ο 20χρονος τότε Βαγγέλης Βλάχος. Με δυο προσωπικά τέρματα στο 30’ και στο 51’ της αναμέτρησης ανέτρεψε το προβάδισμα των γηπεδούχων και ανύψωσε -σε μια δύσκολη περίοδο- το ηθικό των ΑΕΚτζήδων που κατά εκατοντάδες είχαν σπεύσει στη Λεωφόρο, ανάμεσα στους οπαδούς του ΠΑΟ, για να μην αφήσουν μόνη την αγαπημένη τους ομάδα. Ο ίδιος ο Βλάχος βέβαια τρία χρόνια αργότερα θα κατέληγε με αμφιλεγόμενο τρόπο στην αγκάλη των πρασίνων και από διαφαινόμενος μελλοντικός ηγέτης μιας κιτρινόμαυρης γενιάς μετατράπηκε σε persona non grata.


(26) 3 Απριλίου 1983, Α’ Εθνική 1982-1983
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 4-1
Σε αντίθεση με τα ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός στα οποία «πυροβολούσε» ακατάπαυστα, σε αυτά κόντρα στον Παναθηναϊκό ο αρχισκόρερ της Ένωσης Θωμάς Μαύρος ήταν περισσότερο …φειδωλός. Δύο τέρματα είχε να επιδείξει απέναντι στους πράσινους από το 1976 μέχρι το ματς του β’ γύρου της σαιζόν 1982-83, αλλά εκείνο το απριλιάτικο απόγευμα, στην αναμέτρηση της Νέας Φιλαδέλφειας, αποδείχτηκε «καυτός» και ξεπλήρωσε τα χρωστούμενα γραμμάτια με χατ-τρικ (17’, 86’, 88’). Το άλλο τέρμα του Δικεφάλου σημείωσε ο Αρδίζογλου, ενώ για τον ΠΑΟ είχε μειώσει προσωρινά ο Θανάσης Δημόπουλος. Στο τέλος της σαιζόν η ΑΕΚ αναδείχτηκε κυπελλούχος Ελλάδας και τερμάτισε 3η στο πρωτάθλημα, ενώ ο ΠΑΟ ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με το χειρότερο πλασάρισμα στην ιστορία του στην Α’ Εθνική: 6ος (κάτι που επανέλαβε τη σαιζόν 2012-13). Ο θρίαμβος αυτός πάντως που αποτελεί μέχρι και σήμερα την ευρύτερη νίκη της ΑΕΚ στο «Αθηναϊκό Ντέρμπι» στα πλαίσια της Α’ Εθνικής, έμελλε να είναι το τελευταίο νικηφόρο αποτέλεσμα στα εντός έδρας μεταξύ μας ματς για τις επόμενες 9 σαιζόν!


(27) 25 Σεπτεμβρίου 1988, Α’ Εθνική 1988-1989
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-1
Ντέρμπι-ορόσημο. Η σαιζόν 1988-1989, η πρώτη με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της ομάδας, σηματοδότησε την έξοδο από τα λεγόμενα «πέτρινα χρόνια» και έθεσε τις βάσεις για τη δυναστεία των αρχών της δεκαετίας του ’90. Η άλωση του ΟΑΚΑ με το εκπληκτικής ομορφιάς απευθείας φάουλ του Μίροσλαβ Οκόνσκι, νωρίς, στην 3η στροφή της κούρσας, ήταν το καλύτερο προμήνυμα για την κατάκτηση του τίτλου και την επερχόμενη αλλαγή σελίδας στο βιβλίο της ιστορίας της Ένωσης.


(28) 4 Απριλίου 1993, Α’ Εθνική 1992-1993
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 3-1
Δέκα χρόνια και μία μέρα χρειάστηκαν να περάσουν για να κερδίσει ξανά η Ένωση τον ανταγωνιστή της σε εντός έδρας αγώνα Α’ Εθνικής. Είχαν μεσολαβήσει 9 σαιζόν στις οποίες οι πράσινοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ξέφευγαν με ισοπαλίες (1985, 1986, 1988, 1989, 1990, 1992) ή έφευγαν και με το «διπλό» (1984, 1987, 1991). Η κακοδαιμονία αυτή έλαβε τέλος με μια επιβλητική νίκη που αποτέλεσε ταυτόχρονα καθοριστικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου στο τέλος της σαιζόν. Το σκορ άνοιξε μόλις στο 1ο λεπτό ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Βασίλης Δημητριάδης από υπέροχη ασίστ του Τσάρτα. Στο 54’ το έτερον ήμισυ του Βασιλομπίλαρου στην επίθεση, ο Αλέξης Αλεξανδρής, έγραψε το 2-0 από ασίστ του Κοπιτσή. Στο 78’ ο Παναθηναϊκός κέρδισε πέναλτι με μια αισχρή βουτιά του Καπουράνη και ο Βαζέχα μείωσε, δίνοντας ελπίδες στους πράσινους. Ελπίδες που φρόντισε να θάψει 7 λεπτά αργότερα ο Χάρης Κοπιτσής με μια εκπληκτική βολίδα εκτός περιοχής, γκολ του οποίου ο πανηγυρισμός του κόστισε την κόκκινη κάρτα. 


(29) 11 Σεπτεμβρίου 1993, Α’ Εθνική 1993-1994
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2
Τρίτο σερί πρωτάθλημα για την Ένωση που συνοδεύτηκε από το 2/2 στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Στην πρώτη συνάντηση, αυτήν του ΟΑΚΑ, οι πρωταθλητές προηγήθηκαν στο 10’ με τον Δημητριάδη που πήρε το «ριμπάουντ» από απόκρουση του Βάντσικ σε τετ-α-τετ με το Μιχάλη Βλάχο. Ο Κριστόφ Βαζέχα (από τους αποδοτικότερους παίκτες του ΠΑΟ κόντρα στην ΑΕΚ) ισοφάρισε με κεφαλιά από κόρνερ στο 17’, αλλά την τελευταία λέξη είπε ο Αλεξανδρής όταν με τον ίδιο σχεδόν τρόπο έγραψε το 1-2 στην πρώτη φάση του β’ ημιχρόνου.


(30) 23 Ιανουαρίου 1994, Α’ Εθνική 1993-1994
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-0
Στη ρεβάνς του β’ γύρου, το ματς κυλούσε ισόπαλο 0-0 μέχρι το 75’, όταν «ο πιο καλός ο βιαστής» όπως έλεγε το γνωστό σύνθημα, ο Χάρης Κοπιτσής, κατέβηκε μόνος του όλη την δεξιά πλευρά, συνέκλινε προς τα μέσα και με ένα τρομερό σουτ με το αριστερό, το αντίθετο πόδι του, κεραυνοβόλησε τον Βάντσικ. Εννιά λεπτά αργότερα, ο Πολωνός τερματοφύλακας του ΠΑΟ θα δεχόταν άλλο ένα σουτ-φωτοβολίδα από έμμεση εκτέλεση φάουλ του Αλεξανδρή. Η ανωτερότητα της Ένωσης ξεκάθαρα αποτυπωμένη στο χορτάρι.


(31) 18 Νοεμβρίου 1995, Α’ Εθνική 1995-1996
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0
Η ΑΕΚ της σαιζόν 1995-1996 θέτει σοβαρή υποψηφιότητα, σύμφωνα με τους μελετητές της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, για την πρώτη θέση μεταξύ των κορυφαίων ελληνικών ομάδων όλων των εποχών. Το συγκρότημα του Μπάγεβιτς εφαρμόζοντας το πρωτοποριακό για τα εγχώρια δεδομένα 4-1-2-3 (τέρμα ο Ατματσίδης, αμυντική τετράδα οι Κασάπης, Κωστένογλου, Μανωλάς, Μπορμπόκης, κόφτης ο Σαμπανάτζοβιτς, εσωτερικοί μέσοι οι Κετσπάγια-Σαβέβσκι, αριστερό φτερό ο Κωστής, δεξί ο Τσάρτας και σέντερ φορ ο Μπατίστα) ανέδειξε την καλύτερη επίθεση και άμυνα του πρωταθλήματος, πέτυχε 25 νίκες κι όμως κατάφερε να απωλέσει τον τίτλο και να μείνει μόνο με τη χαρά της κατάκτησης του Κυπέλλου. Ας όψονται οι καυγάδες του ιδιοκτήτη και προέδρου της ΠΑΕ Μιχάλη Τροχανά με τον Μπάγεβιτς, η επικείμενη προδοσία του δεύτερου (είχε συμφωνήσει με τον Κόκκαλη από τον Φεβρουάριο όπως ομολόγησε ο ίδιος), η απίστευτη κωλοφαρδία του Παναθηναϊκού (9 νίκες στο τελευταίο δεκάλεπτο), αλλά και η κραυγαλέα διαιτητική του εύνοια, στο κύκνειο άσμα του «Καπετάνιου» ως κυρίαρχου του παρασκηνίου. Όσον αφορά το ντέρμπι της 18ης Νοέμβρη 1995, αυτό ήταν ένας επιθετικός μονόλογος του Δικεφάλου που εξαιτίας ατυχίας και επιπολαιότητας έληξε μόνο με 1-0 με γκολ του Χρήστου Κωστή.


(32) 31 Ιανουαρίου 1996, Κύπελλο Ελλάδας 1995-1996, προημιτελικά, α’ ματς
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 3-1
Έχοντας αποκλείσει ήδη τον Ολυμπιακό με μια καταιγιστική εμφάνιση στο Φάληρο (1-3) και μια «σβηστή» ισοπαλία στη Φιλαδέλφεια (1-1), επόμενο θύμα της Ένωσης στο θεσμό αποτέλεσε ο ΠΑΟ. Εμφανώς ανώτερη -όπως προείπαμε- ομάδα ο Δικέφαλος, έβαλε στα σχοινιά τους πράσινους σφυροκοπώντας τους επί 90 λεπτά. Μόνο χάρη στο Γιόζεφ Βάντσικ και τις εκπληκτικές του αποκρούσεις δεν ξέφυγε ο δείκτης του σκορ. Τα γκολ για την Ένωση ο Καλλιτζάκης με αυτογκόλ στο 29’, ο Κωστής με όμορφο γυριστό στο 53’ και ο Κετσπάγια με έμμεση εκτέλεση φάουλ στο 77’. Στο 90’ οι πράσινοι πέτυχαν ένα αναπάντεχο και πολύτιμο εκτός έδρας γκολ με τον Αλεξούδη, στη ρεβάνς όμως η ΑΕΚ φρόντισε να δείξει αμέσως ποιος ήταν το πραγματικό «αφεντικό», προηγούμενη ήδη στο πρώτο 7λεπτο με 0-2 (τελικό σκορ 2-2). Στον τελικό οι κιτρινόμαυροι συνέτριψαν με το σκορ-ρεκόρ 7-1 τον Απόλλωνα Σμύρνης.


(33) 12 Απριλίου 1997, Α’ Εθνική 1996-1997
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 3-0
Πρώτη σαιζόν της 20ετούς ερυθρόλευκης χούντας και ενώ η ΑΕΚ συνέχισε στα ίδια υψηλά στάνταρ με την προηγούμενη χρονιά στερούμενη τον τίτλο λόγω της νεοσύστατης «παράγκας», ο Παναθηναϊκός αγνώριστος παρέπαιε από ήττα σε ήττα σε ολόκληρο τον β’ γύρο. Στο ντέρμπι της 29ης αγωνιστικής παρουσιαζόταν η ευκαιρία στους κιτρινόμαυρους να  δυσκολέψουν την προοπτική ευρωπαϊκής εξόδου για το Τριφύλλι και δεν την άφησαν να περάσει ανεκμετάλλευτη. Το σύνολο του Πέτρου Ραβούση πραγματοποίησε καταπληκτική εμφάνιση και σκόρπισε τον αντίπαλο με 3-0. Σκόρερ οι Στέλιος Μανωλάς στο 40’ με άψογα εκτελεσμένο βολέ που το πανηγύρισε έξαλλα, ο Χρήστος Κωστής στο 48’ και ο Ντανιέλ Μπατίστα στο 72’ από υπέροχη ασίστ του Ντέμη. Τέσσερις ημέρες μετά η ΑΕΚ έριξε και δεύτερο συνεχόμενο «χαστούκι» στον Παναθηναϊκό, κατακτώντας εις βάρος του το Κύπελλο στον τελικό του Καραϊσκάκη (0-0 κ.δ. & παρ. 5-3 πεν.). Στο τέλος δε της σαιζόν, οι πράσινοι έμειναν 5οι και εκτός διοργανώσεων UEFA.


(34) 27 Οκτωβρίου 1997, Α’ Εθνική 1997-1998
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-1
Η ΑΕΚ της σαιζόν 1997-1998 όδευε ολοταχώς για τον τίτλο μέχρι τις αρχές του Φλεβάρη (είχε αναδειχτεί και «πρωταθλήτρια χειμώνα»), αλλά κάπου εκεί οι τραυματισμοί την λύγισαν (ο Κωστής δεν επανήλθε ποτέ μετά το σπασμένο πόδι με τη Στουρμ, ο Ντέμης έχασε παιχνίδια λόγω εγχείρησης στη μέση, ο Μπατίστα έμεινε εκτός ένα τρίμηνο, ο Σαβέβσκι ταλαιπωρήθηκε κι αυτός) κι έτσι στο τέλος τερμάτισε 3η. Το μόνο θετικό που της έμεινε να θυμάται από την συγκεκριμένη αγωνιστική περίοδο ήταν ένα σπάνιο, ιδιότυπο, ρεκόρ: 4 νίκες στα 4 ντέρμπι με ΟΣΦΠ-ΠΑΟ. Το πρώτο από τα δύο κιτρινοπράσινα ντέρμπι, αυτό της 7ης αγωνιστικής, εξελίχτηκε σε μια τιτανομαχία Γιόζεφ Βάντσικ – Ντέμη Νικολαΐδη. Εν τέλει, ένα τέταρτο πριν τη λήξη με το σκορ στο 1-1 (Σαβέβσκι 42’ – Γ.Χ. Γεωργιάδης 54’ πεν.), ο «πιστολέρο» της Ένωσης κατάφερε να καταβάλει τον Πολωνό γκολκίπερ με ένα τέρμα σπάνιας ομορφιάς: κοντρόλ υπό πίεση, περιστροφή και άμεσο δεξί σουτ-κεραυνός στο δεξί «Γ» της εστίας. Κίνηση που από τα σημερινά άτεχνα φορ που αποθεώνουν αλόγιστα οι πιτσιρικάδες, δεν πρόκειται να δούμε ποτέ.


(35) 1 Μαρτίου 1998, Α’ Εθνική 1997-1998
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-1
Στο δεύτερο «Αθηναϊκό Ντέρμπι» της σαιζόν ο στόχος του πρωταθλήματος είχε αρχίσει πια να χάνεται για τους κιτρινόμαυρους, κάτι που βέβαια δεν τους εμπόδισε να συμπληρώσουν το προαναφερθέν 4/4 στις κόντρες τους με τους «αιώνιους». Το γκολ για το Δικέφαλο σημείωσε ο Χρήστος Μαλαδένης στο 14’.


(36) 13 Δεκεμβρίου 1998, Α’ Εθνική 1998-1999
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-0
Η τελευταία νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού του Γιώργου Βαρδινογιάννη επιτεύχθηκε στον α’ γύρο του πρωταθλήματος 1998-1999 με το πρώτο κιτρινόμαυρο γκολ του νεοαποκτηθέντα από τον Πανηλειακό Βασίλη Λάκη στο 9’ και ένα ακόμα του πολύπειρου Τόνι Σαβέβσκι στο 58’. Για τους λάτρεις της στατιστικής σημειώθηκαν δύο σημαντικά ρεκόρ: 4η συνεχόμενη σαιζόν που η ΑΕΚ επικρατούσε του ΠΑΟ εντός έδρας για την Α’ Εθνική και 4η σερί νίκη επί του Τριφυλλιού σε αγώνες πρωταθλήματος ανεξαρτήτου έδρας. Παράλληλα η ΑΕΚ έμεινε αήττητη κόντρα στους πράσινους για 5ο σερί παιχνίδι, ρεκόρ που θα εκτεινόταν στα 6, μετά το ισόπαλο 0-0 του β’ γύρου και θα σταματούσε εκεί εξαιτίας του «διπλού» του ΠΑΟ στο ξεκίνημα της επόμενης σαιζόν, όχι όμως στο «φυσικό σπίτι» της ΑΕΚ, το «Νίκος Γκούμας», που είχε πληγεί από τον τότε πρόσφατο σεισμό, αλλά στο «κρύο» Καραϊσκάκη.

2 σχόλια :

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας