Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

Derby Stories: ΑΕΚ vs ΠΑΟ - Όλες οι επίσημες νίκες της ΑΕΚ. Μέρος Γ': 2000-2012


Το γύρισμα της χιλιετίας βρήκε τους δύο μονομάχους του «Αθηναϊκού Ντέρμπι» κάτω από το ζυγό της χούντας που είχε επιβάλει στο ελληνικό ποδόσφαιρο από το 1996 ο ΟΣΦΠ. Μια χούντα που δυνάμωνε όλο και περισσότερο χρόνο με το χρόνο, ξεπερνώντας τα στενά όρια του ποδοσφαίρου, φτάνοντας στο σημείο να αποτελεί πλέον μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Μεγαλύτερο θύμα της νοσηρής αυτής κατάστασης υπήρξε ξεκάθαρα η ΑΕΚ. Η Ένωση όχι μόνο στερήθηκε τίτλους (ειδικά η κλοπή του πρωταθλήματος του 2008 αποτελεί γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά του αθλήματος στη χώρα μας), αλλά εξωθήθηκε παράλληλα και σε οικονομικό μαρασμό, πράγμα που απείλησε την ίδια την υπόστασή της ως συλλόγου. Στον Παναθηναϊκό αντίθετα, παρά τις κλοπές που κι εκείνος υπέστη κατά περιόδους (π.χ. Ριζούπολη 2003), επιτράπηκε να «ξεδιψάσει» με δυο πρωταθλήματα (2004, 2010), ενώ το σύστημα επέλεξε να τον ευνοήσει εις βάρος του Δικεφάλου στη μάχη του δεύτερου εισιτηρίου για το ChampionsLeague (με πιο κραυγαλέες περιπτώσεις το μη καταλογισμό πέναλτι πάνω στον Μπούρμπο στο τελευταίο λεπτό του ντέρμπι της προτελευταίας αγωνιστικής του 2004-2005 και την ακύρωση καθαρού γκολ του Λύμπε στο τελευταίο ματς των πλέι-οφ του 2012).


(37) 29 Νοεμβρίου 2000, Κύπελλο Ελλάδας 2000-2001, φάση ομίλων
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 3-1
Στην πρώτη φάση του Κυπέλλου που εκείνα τα χρόνια διεξαγόταν με τη μορφή ομίλων, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ κληρώθηκαν στο ίδιο γκρουπ, μοιράστηκαν στα δύο μεταξύ τους παιχνίδια τις νίκες (2-1 στη Λεωφόρο οι πράσινοι, 3-1 στη Φιλαδέλφεια οι κιτρινόμαυροι) και προκρίθηκαν μαζί στην επόμενη φάση ως 1ος (9-0-1) και 2η (8-1-1) αντίστοιχα. Όσον αφορά το ματς της 29ης Νοέμβρη, οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν με πάρα πολλούς αναπληρωματικούς. Πρώτος άνοιξε το σκορ ο ΠΑΟ, στο 10’, με ένα σουτ του Χέλγκι Σίγκουρντσον από τα 35 μέτρα που αιφνιδίασε τον Χρυσόστομο Μιχαηλίδη. Η Ένωση ισοφάρισε στο 27’ με σκόρερ το Χρήστο Κωστή που είχε επιστρέψει το καλοκαίρι μετά από διετή αποχή από τα γήπεδα. Ο άτυχος άσος θα παρέμενε στην ομάδα ως το 2005, όντας όμως «σκιά» του εαυτού του, παίζοντας σε όλο αυτό το διάστημα όχι παραπάνω από 20 ματς, προσθέτοντας όμως στην στατιστική του μερικά γκολ παραπάνω (κυρίως στο κύπελλο), φτάνοντας τελικά τον συνολικό αριθμό των 73 στην κιτρινόμαυρη καριέρα του, μια επίδοση που τον κατατάσσει 13ο μεταξύ των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών στην Ιστορία της ΑΕΚ. Πίσω στο ντέρμπι, το σκορ δεν έμεινε για πολύ ώρα ισόπαλο, αφού ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης, ο κατεξοχήν αναπληρωματικός κυνηγός του Δικεφάλου την εξαετία 1999-2005 στο πρωτάθλημα, αλλά βασικότατος στο κύπελλο, έβαλε σε θέση οδηγού την ομάδα του στο 31’. Στο β’ ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 73’ «έγραψε» και δεύτερο προσωπικό τέρμα, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.


(38) 7 Μαΐου 2001, Α’ Εθνική 2000-2001
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-1
Στα τελειώματα μιας σαιζόν που καταστράφηκε εξαιτίας των δύο αγώνων κόντρα στον ΟΣΦΠ για τη φάση των «16» του κυπέλλου (με τη σφαγιαστική διαιτησία του Ποντίκη, τα επεισόδια, την εις βάρος μας διακοπή και τιμωρία και τη φαεινή ιδέα του Παθιακάκη να σνομπαριστεί η ρεβάνς με αποτέλεσμα ο ξεδιάντροπος ΟΣΦΠ να επιδιώξει και να καταφέρει τελικά να μας ρίξει 6άρα), η ΑΕΚ πέτυχε ένα σπουδαίο –για λόγους ψυχολογίας κυρίως– «διπλό». Πρωταγωνιστές της αναμέτρησης οι Βασίλης Τσάρτας και Ντέμης Νικολαΐδης που εκτέλεσαν άψογα τον κλασικό συνδυασμό «1-2» στο 77’ με τον δεύτερο να σκοράρει με υποδειγματικό πλασέ.


(39) 4 Νοεμβρίου 2001, Α’ Εθνική 2001-2002
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-0
Το ονειρώδες δίδυμο Τσάρτα-Νικολαΐδη σφράγισε με δυο θεαματικές γκολάρες και το αμέσως επόμενο «Αθηναϊκό Ντέρμπι», αυτό της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος που στο τέλος θα χανόταν στην ισοβαθμία από τον ΟΣΦΠ. Υπό καταρρακτώδη βροχή ο «El Mago» άνοιξε το σκορ στο 27’ με ένα αριστοτεχνικό συρτό χτύπημα φάουλ. Δεν ήταν η μοναδική στιγμή μαγείας του στο ματς. Στο 78’, το τελευταίο μεγάλο «10άρι» του ελληνικού ποδοσφαίρου εκτέλεσε με το υποτιθέμενο «κακό» του πόδι, το δεξί, μια ακριβέστατη 40άρα μπαλιά προς τον Ντέμαρο που εφορμούσε προς την αντίπαλη περιοχή. Εκείνος, φρουρούμενος από τον ικανότατο αμυντικό Ρενέ Χένρικσεν, δεν άφησε την μπάλα να σκάσει, αλλά απογειώθηκε και έπιασε μια ασύγκριτη κεφαλιά-«ψαράκι», αφήνοντας εμβρόντητο το Νικοπολίδη. Το γκολ αφιερώθηκε από τον σκόρερ στον προπονητή Φερνάντο Σάντος που ήδη δεχόταν υπόγειο πόλεμο από το αφεντικό της ΠΑΕ, Μάκη Ψωμιάδη, εξαιτίας της απρόσμενης γκέλας της προηγούμενης αγωνιστικής (ήττα 2-0 από τον Εθνικό Αστέρα του Αλέφαντου). Από τα ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟ που έζησα εντονότερα ως πιτσιρικάς, ευλογημένος που πρόλαβα να δω τέτοιους θρύλους της μπάλας συνδυαζόμενους στο τεραίν.


(40) 14 Σεπτεμβρίου 2002, Α’ Εθνική 2002-2003
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0
Η ΑΕΚ της περιόδου 2002-2003 υπήρξε ίσως η πληρέστερη και σίγουρα η θεαματικότερη της τελευταίας δεκαπενταετίας. Με ένα από τα καλύτερα ρόστερ της ιστορίας της (Ντέμης, Τσάρτας, Ίβιτς, Κατσουράνης, Ζαγοράκης, Γεωργάτος, Ναλιτζής, Καψής, Μπορμπόκης, Κασάπης) μπορούσε άνετα να συνδυάσει νταμπλ με ευρωπαϊκή πορεία ανάλογη αυτής του ‘77. Κατάφερε βέβαια να χάσει τα πάντα στις λεπτομέρειες: το πρωτάθλημα για 2 βαθμούς εξαιτίας κάποιων ατυχών αποτελεσμάτων στον α’ γύρο που δεν πρόλαβε να καλύψει (Ακράτητος-ΑΕΚ 3-2, ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 3-4), το κύπελλο λόγω μιας στιγμιαίας αδράνειας στα τελευταία λεπτά του ημιτελικού με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, και την ευρωπαϊκή υπέρβαση εξαιτίας καθαρής γκίνιας αλλά και ατολμίας του Μπάγεβιτς σε κρίσιμες στιγμές (μας έμεινε μόνο το περίφημο «αήττητο» στη φάση των ομίλων του ChampionsLeague). Όσον αφορά τα ντέρμπι της σαιζόν, έφερε 1-1 με τον ΟΣΦΠ στη Φιλαδέλφεια και άλωσε με 1-2 τη Ριζούπολη, ενώ με τον ΠΑΟ μοιράστηκε τις νίκες (1-0 εντός, 2-1 εκτός). Το γκολ της νίκης στην εντός έδρας αναμέτρηση με τους πράσινους πέτυχε ο Ίλια Ίβιτς.


(41) 9 Ιανουαρίου 2005, Α’ Εθνική 2004-2005
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0
Πρώτη μεγάλη νίκη για το Δικέφαλο μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΠΑΕ από τον Ντέμη Νικολαΐδη. Ενώ όλα έδειχναν πως η Ένωση θα κολλούσε σε άλλη μια λευκή ισοπαλία σε ντέρμπι μετά από εκείνη με τον ΟΣΦΠ, πέντε λεπτά πριν το φινάλε ο Νίκος Λυμπερόπουλος κατάφερε να εκμεταλλευτεί κάποιες κόντρες μέσα στην αντίπαλη περιοχή και με ψύχραιμο πλασέ να «σκοτώσει» την πρώην ομάδα του. Ήταν το δεύτερο τέρμα του Λύμπε κόντρα στον ΠΑΟ, μετά από εκείνο της περασμένης σαιζόν στην ήττα με 2-1 στη Λεωφόρο. Θα ακολουθούσαν άλλα πέντε, με τον Μεσσήνιο άσο να παίρνει έτσι μια προσωπική ρεβάνς για τον τρόπο με τον οποίο εκδιώχτηκε από το Τριφύλλι μετά τα γεγονότα της Ριζούπολης.


(42) 3 Φεβρουαρίου 2005, Κύπελλο Ελλάδας 2004-2005, φάση των 16, β’ ματς
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-3
Με σκορ 1-1 στο α’ ματς στην έδρα της, έχοντας ισοφαρίσει με την ψυχή στο στόμα, στην τελευταία κυριολεκτικά φάση του αγώνα (χάρη στον Λύμπε και πάλι), η ΑΕΚ κατέβηκε στη ρεβάνς της Λεωφόρου ως αουτσάιντερ. 90 αγωνιστικά λεπτά αργότερα όχι μόνο είχε ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση παίρνοντας την πρόκριση, αλλά είχε πετύχει παράλληλα και την ευρύτερη εκτός έδρας νίκη της επί του ΠΑΟ για το θεσμό του Κυπέλλου. Σκόρερς της ομάδας ο Κώστας Κατσουράνης στο 7’ με πέναλτι (το οποίο είχε κερδίσει ο Ζούλιο Σέζαρ «χαζεύοντας» με όμορφη ντρίμπλα τον Γκούμα), ο Αλεσάντρε Σοάρες στο 55’ με κεφαλιά και ο Βλάνταν Ίβιτς στο 77’ με απευθείας φάουλ. Προσωρινά είχε ισοφαρίσει ο Μιχάλης Κωνσταντίνου.


(43) 23 Οκτωβρίου 2005, Α’ Εθνική 2005-2006
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 3-0
Άλλο ένα ντέρμπι που ενώ όδευε ολοταχώς για 0-0, μετατράπηκε μέσα σε έξι λεπτά, από το 85’ έως το 90+1’, σε μια επιβλητική νίκη με τρίμπαλο! Σκόρερ του ανεπανάληπτου αυτού θριάμβου ο Νίκος Λυμπερόπουλος με κοντινό πλασέ, μετά από σέντρα του Γεωργέα, ο Σουηδοσύριος Λουάι Τσάνκο με απίστευτο εναέριο βολέ από τα 40 μέτρα(!) και ο Βασίλης Λάκης με εύστοχο τελείωμα σε τετ-α-τετ με τον Γκαλίνοβιτς μετά από υπέροχη κάθετη του Ζούλιο Σέζαρ.


(44) 23 Οκτωβρίου 2006, Superleague 2006-2007
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2
Δέκατο «διπλό» στην έδρα του Παναθηναϊκού στα πλαίσια της Α’ Εθνικής και μάλιστα με ανατροπή. Ήρωας της ημέρας για την Ένωση ο Τραϊανός Δέλλας. Στο 27’ έγινε αποδέκτης της μπάλας μέσα στην αντίπαλη περιοχή και ενώ ήταν έτοιμος να σουτάρει, γκρεμίστηκε από τον «ξυλοκόπο» Γκούμα, κερδίζοντας έτσι το πέναλτι με το οποίο ο Γκουστάβο Μαντούκα ισοφάρισε το γκολ του Δημήτρη Παπαδόπουλου από το 25’. Στο β’ ημίχρονο, συγκεκριμένα στο 76’, ο «Κολοσσός» σε μια παρόμοια φάση, ξαναπήρε την μπάλα μέσα στα αντίπαλα καρέ, άδειασε με μια φοβερή προσποίηση το Νίλσον και με μονοκόμματο σουτ κεραυνοβόλησε τον Εμπέντε, γράφοντας το τελικό 1-2.


(45) 31 Αυγούστου 2008, Superleague 2008-2009
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-1
Περίεργο το καλοκαίρι του 2008. Οριστικοποίηση της κλοπής του τίτλου από τον ΟΣΦΠ, διαμάχη του Ντέμη με τους μετόχους και ουσιαστική παραίτησή του, αποσύνθεση της πρωταθληματικής ομάδας του 2007-2008 με την απόσυρση Ζήκου, τη φυγή των Δέλλα, Λύμπε, Σέζαρ και τις πωλήσεις Ριβάλντο, Παπασταθόπουλου. Περίεργο και το νέο πρωτάθλημα που άρχιζε. Τυπική παραίτηση Ντέμη το Νοέμβριο, απόλυση Δώνη από τη νέα διοίκηση, δεύτερος ερχομός Μπάγεβιτς και μια 4η θέση στην τελική βαθμολογία παρόλο που το ρόστερ ήταν και πάλι επιπέδου πρωτιάς. Την τελευταία μέρα του περίεργου αυτού καλοκαιριού και πρώτη του περίεργου αυτού νέου πρωταθλήματος, ΑΕΚ και ΠΑΟ τέθηκαν αντιμέτωποι στο ΟΑΚΑ υπό το βλέμμα 35.000 θεατών ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο Ζοσέ Μουρίνιο. Ο «Special One» που είχε έρθει να κατασκοπεύσει τους πράσινους, μιας και θα τους αντιμετώπιζε στο Ch.L. με την Ίντερ, είδε την ΑΕΚ να «καθαρίζει» άνετα το ματς, ήδη από το πρώτο ημίχρονο, με ένα υπέροχο ψηλοκρεμαστό πλασέ εκτός περιοχής του Εντίνιο στο 20’ και ένα πέναλτι του Μπλάνκο στο 45’. Ο ΠΑΟ απλά μείωσε στην εκπνοή με φάουλ του Καραγκούνη που «έπνιξε» ο Σάχα. Ήταν η τελευταία μεγάλη νίκη της «εποχής Νικολαΐδη», μιας περιόδου που όσον αφορά το «Αθηναϊκό Ντέρμπι» η ΑΕΚ ήταν κυρίαρχος, έστω και οριακά, με 5 νίκες έναντι 4 του ανταγωνιστή της (άλλα 4 ματς είχαν λήξει ισόπαλα).


(46) 24 Οκτωβρίου 2010, Superleague 2010-2011
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0
Το πρώτο μισό της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα αποτελεί χωρίς καμιά αμφιβολία τη χειρότερη περίοδο στην Ιστορία της ΑΕΚ. Μέσα σε ένα άκρως παρακμιακό κλίμα, οι κιτρινόμαυροι κατάφεραν τουλάχιστον να κατακτήσουν ένα κύπελλο, ενώ παράλληλα πρόσθεσαν στην στατιστική του «Αθηναϊκού Ντέρμπι» 4 ακόμα κιτρινόμαυρες νίκες. Πρώτος κρίκος σ’ αυτή τη μίνι αλυσίδα το 1-0 της 7ης αγωνιστικής της Σουπερλιγκας 2010-11, με σκόρερ τον Ράφικ Τζιμπούρ μόλις στο 4ο λεπτό.


(47) 19 Ιανουαρίου 2011, Κύπελλο Ελλάδας 2010-2011, προημιτελικά, α’ ματς
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-2
Μεγάλη νίκη με δύο γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου, το πρώτο στο 64’ με προβολή μετά από σέντρα του Γιάχιτς και το δεύτερο στο 80’ με απευθείας εκτέλεση φάουλ (το μοναδικό γκολ του Λύμπε με φάουλ στην συνολικά 7ετή κιτρινόμαυρη καριέρα του, έστω και με τη βοήθεια του τείχους!). Το προβάδισμα αυτό φάνηκε να τελειώνει από νωρίς την υπόθεση πρόκριση στα ημιτελικά, στη ρεβάνς όμως ο «παπατζής» Μανόλο Χιμένεθ τα έκανε μαντάρα και χρειάστηκε ο από μηχανής θεός Μάρκος Μαδέρα Μίτσελ (αλλά και ο Καρνέζης) για να γλιτώσουμε από τον πιο εξευτελιστικό αποκλεισμό της ιστορίας μας.


(48) 11 Μαρτίου 2012, Superleague 2011-2012
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-0
Ο Παναθηναϊκός του Ζεσουάλδο Φερέιρα διεκδικούσε στα ίσα το πρωτάθλημα από τον ΟΣΦΠ και κατέβαινε ως το φαβορί στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, αφού την ίδια στιγμή η ΑΕΚ βολόδερνε μεταξύ 4ης και 5ης θέσης. Εντούτοις στο τέλος της αναμέτρησης τα μάτριξ του Σταδίου έδειχναν σκορ 2-0 υπέρ των κιτρινόμαυρων με τέρματα του Λεονάρντο Περέιρα στο 48’ και του Βίκτωρα Κλωναρίδη στο 71’.


(49) 7 Μαΐου 2012, Superleague playoffs 2011-2012
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-0
Τα γκολ του Γρηγόρη Μάκου και του Βίκτωρα Κλωναρίδη (δεύτερη φορά μέσα σε ένα τρίμηνο που ο Ελληνοβέλγος μεσοεπιθετικός «πλήγωσε» τη μετέπειτα ομάδα του) χάρισαν την πρώτη νίκη του Δικεφάλου επί του Τριφυλλιού σε διαδικασία «Superleague Playoffs», του πανηλίθιου αυτού θεσμού που μπασταρδεύει το ομορφότερο άθλημα του κόσμου με μπασκετικές πρακτικές και επινοήθηκε μόνο και μόνο για να μπορεί ο Παναθηναϊκός να βγαίνει στο ChampionsLeague χωρίς να χρειάζεται να τερματίζει 2ος στο πρωτάθλημα. 3ος είχε βγει το 2008, 3ος και το 2009, 4ος θα έβγαινε το 2014 κι όμως, εκμεταλλευόμενος αυτήν την παρωδία, «έκλεψε» σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις το εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας