Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

ΑΕΚ vs ΠΑΟΚ - Μια σύγκριση (1927-2015)


Αναμφίβολα τα τελευταία 4-5 χρόνια αποτελούν τη χειρότερη περίοδο στην ιστορία της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ. Η ομάδα μας εγκαταλείφθηκε από την ιδιοκτησία της, σαμποταρίστηκε από τους διοικούντες της, προδόθηκε από τους «οργανωμένους» οπαδούς «της», μετατράπηκε για 2-3 χρόνια σε κομπάρσο που συμπλήρωνε τις θέσεις 4-5 της βαθμολογίας και εντέλει κατέληξε να «στήνεται» εκ των έσω, ώστε να πέσει στην ερασιτεχνική κατηγορία, προς τέρψιν τόσο της τότε, όσο και της νυν τάξης πραγμάτων στα ενδότερά της. Αναπόφευκτα ακολούθησε η χλεύη και η απαξίωση του ονόματος της Ένωσης από τους παραδοσιακούς μας αντιπάλους, δηλαδή τους Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό.

Κατά σύμπτωση, την ίδια χρονική περίοδο που η ΑΕΚ βάδιζε προς τον Άδη, στον έτερο Δικέφαλο, τον ΠΑΟΚ, επιτεύχθηκε η επίλυση των χρόνιων διοικητικών και οικονομικών του προβλημάτων. Εξαιτίας δε της παρακμής της ΑΕΚ, μαζί με τη συνδρομή και μιας σειράς άλλων συγκυριών (παράλληλη κάμψη Παναθηναϊκού, εξάλειψη εσωτερικής αντιπολίτευσης από Άρη-Ηρακλή), οι ασπρόμαυροι πέτυχαν την προβολή τους από τα μήντια ως πρωταγωνίστριας δύναμης του πρωταθλήματος. Η προβολή αυτή μαζί με την καλλιέργεια ενός καλτ προφίλ είχε εσχάτως ως αποτέλεσμα και μια αυξητική τάση των ποσοστών των οπαδών του. Παράλληλα επανήλθε στο προσκήνιο και ένα παλιό, ερυθρόλευκων ίσως αποχρώσεων, ιδιόμορφο ιδεολόγημα «σταδίων», σύμφωνα με το οποίο η ΑΕΚ πρέπει να θεωρείται νο.1 «εχθρός» του ΠΑΟΚ, αν ο τελευταίος θέλει «να ανέβει επίπεδο». Όλα αυτά οδήγησαν μια σεβαστή μερίδα ασπρόμαυρων αρδ και μυαλοπώληδων σε μια εκστρατεία υποτίμησης και παραχάραξης της ιστορίας της Ένωσης και μια βεβιασμένη συμπερασματολογία πως ο ΠΑΟΚ επιτέλους «την ξεπέρασε».

Το παρόν άρθρο έρχεται ως απάντηση με μια ευθεία σύγκριση των αγωνιστικών επιτευγμάτων των δύο ομάδων ώστε να αποτυπωθεί όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται η πραγματικότητα: θέλει πολλά, μα πάρα πολλά ψωμιά ο ΠΑΟΚ για να καταφέρει τα ίδια που έχει καταφέρει η ΑΕΚ στο ελληνικό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Παρασάγγας απέχει η Ένωση (και ο Παναθηναϊκός βεβαίως) από οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα (τον ΟΣΦΚ/Μ δεν αξίζει πλέον να τον βάζουμε στην κουβέντα, περιφρόνηση και φτύσιμο μόνο) και καμία εφήμερη μιζέρια και παρακμή δεν πρόκειται έτσι εύκολα να αλλάξει αυτό το status.

Κάποιες διευκρινίσεις πριν περάσουμε στην αντιπαραβολή των στοιχείων.


1) Ο γράφων δεν έχει στόχο να χαβαλεδιάσει ή να πικάρει τους Παοκτσήδες ζητώντας τους «δηλώσεις μετανοίας» και αναγνώρισης ότι η ΑΕΚ είναι «μεγαλύτερη ομάδα». Το «μέγεθος» μιας ομάδας άλλωστε είναι κάτι σχετικό, ο καθένας το αντιλαμβάνεται όπως θέλει. Ο κάθε οπαδός τη δική του ομάδα θεωρεί «μεγαλύτερη», για τους οποιουσδήποτε δικούς του λόγους (π.χ. το πολιτισμό και κοινωνικό υπόβαθρό της –που σημειωτέον έχουμε πλουσιότατο και οι δύο-, μια συγκίνηση / μια χαρά που του πρόσφερε στη ζωή του κλπ). Και καλά κάνει. Αυτή είναι η πεμπτουσία του οπαδού. Στο παρόν αφιέρωμα, το ξαναγράφω, επιχειρείται η απόδειξη της πέραν πάσης αμφιβολίας αγωνιστικής υπεροχής της ομάδας μας και το λάθος της όποιας προσπάθειας εξομοίωσής μας με τον ΠΑΟΚ με ποδοσφαιρικά κριτήρια. Κατά τη γνώμη του γράφοντος, με ποδοσφαιρικούς όρους, μόνο με τον Παναθηναϊκό μπορεί να συγκριθεί η ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ θεωρώ πως βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο ανάμεσα σε ΠΑΟ-ΑΕΚ και Άρη-Ηρακλή.

2) Οι ΑΕΚτζήδες που ζούνε ανατολικά του Νέστου και νότια του Αλιάκμονα και επομένως δεν έχουν και πολλές συναναστροφές με κόσμο του ΠΑΟΚ, ίσως θεωρήσουν περιττή αυτήν την ανάρτηση. Ο γράφων όμως που έζησε την τελευταία 7ετία στη Θεσσαλονίκη την θεωρεί απαραίτητη, ειδικά για τους νεαρούς συνοπαδούς μας στη συμπρωτεύουσα που βρίσκονται υπό καθεστώς πίεσης. Μια πόλη που το 1997 το 6% δήλωνε ΑΕΚ, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 2%.

3) Θα υπάρξουν και εκείνοι οι συνΕνωσίτες που θα κουνήσουν αφοριστικά το κεφάλι: «Ποιος ΠΑΟΚ μωρέ τώρα που θα ασχοληθούμε κιόλας…». Θεωρώ επικίνδυνη μια τέτοια στάση. Καταρχάς οι ΑΕΚτζήδες δεν έχουμε κανέναν λόγο να απαξιώσουμε τα όποια επιτεύγματα του ΠΑΟΚ ή του Άρη ή του Ηρακλή ή του Πανιωνίου κ.ο.κ. Κατά δεύτερον αυτή η συμπεριφορά που θυμίζει λίγο ξιπασμένη, ξεπεσμένη μαντάμ και η επιτηδευμένη αδιαφορία αποτελούν το κατάλληλο λίπασμα για την ευδοκίμηση της αλλότριας προπαγάνδας. Δε χρειάζεται ωχαδερφισμός, αλλά άμεσες αποστομώσεις, ώστε πράγματι μετά να έχουμε τα περιθώρια να κοιτάξουμε και λίγο αφ’ υψηλού, στα πλαίσια της απαραίτητης για την οπαδική κουλτούρα καζούρας.

Αυτά τα ολίγα. Ξεκινάμε.

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Οι φίλοι ΠΑΟΚτσήδες αρνούνται να μπουν στη διαδικασία σύγκρισης τίτλων με τον Ολυμπιακό και πολύ καλά κάνουν. Είναι τόσα πολλά πλέον τα «χάρτινα», τα «πέτσινα», τα κίβδηλα τελοσπάντων τρόπαια των Πειραιωτών, που η αντιπαραβολή μαζί τους έχει χάσει κάθε νόημα. Είπαμε, μόνο περιφρόνηση τους αξίζει. Όσον αφορά τη σύγκριση ΑΕΚ-ΠΑΟΚ όμως, αυτή μπορεί να γίνει άφοβα. Και το αποτέλεσμά της είναι κάτι παραπάνω από εύγλωττο: ΑΕΚ 28, ΠΑΟΚ 6.
Αναλυτικότερα:
Πρωταθλήματα: ΑΕΚ 11 (1939, 1940, 1963, 1968, 1971, 1978, 1979, 1989, 1992, 1993, 1994) – ΠΑΟΚ 2 (1976, 1985). Η σαφέστατη υπεροχή της ομάδας μας αποκτά μεγαλύτερη αξία από το γεγονός ότι πρόκειται για τίτλους πέρα ως πέρα «καθαρούς», για τους οποίους δεν τόλμησε κανείς μέχρι σήμερα να ισχυρισθεί ότι εκείνες τις χρονιές τους άξιζε οποιοσδήποτε άλλος και η ΑΕΚ τους πήρε με δόλια μέσα. Συνοδεύτηκαν δε μάλιστα από πολύ όμορφο θέαμα. Με εξαίρεση το 1989 που το μυστικό της επιτυχίας υπήρξε η πειθαρχία και η άμυνα (έπρεπε άλλωστε να ανταγωνιστούμε τον ΟΣΦΠ των εκατομμυρίων του Κοσκωτά), στις υπόλοιπες 10 κατακτήσεις παίξαμε κυριαρχικό, αλέγρο, επιθετικό (στα όρια της αυτοκτονικής αφέλειας) ποδόσφαιρο που έτυχε της παραδοχής φίλων και εχθρών.
Κύπελλα: ΑΕΚ 14 (1932, 1939, 1949, 1950, 1956, 1964, 1966, 1978, 1983, 1996, 1997, 2000, 2002, 2011) – ΠΑΟΚ 4 (1972, 1974, 2001, 2003).
Σούπερ Καπ: ΑΕΚ 2 (1989, 1996) – ΠΑΟΚ 0
Λιγκ Καπ: ΑΕΚ 1 (1990) – ΠΑΟΚ 0


ΤΟ «ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ ΔΙΚΕΦΑΛΩΝ»
-153 φορές έχουν συναντηθεί οι δύο ομάδες σε επίσημα ματς, με την ΑΕΚ να επικρατεί κατά κράτος στις νίκες με σκορ 71-44, ενώ 38 αγώνες έληξαν ισόπαλοι.
-17 διπλά έχει σημειώσει η ΑΕΚ στην έδρα του ΠΑΟΚ. 13 στην Τούμπα, 2 στο πάλαι ποτέ γήπεδο του Συντριβανίου, 1 στο προπολεμικό γήπεδο του Ηρακλή στην περιοχή του ΑΠΘ και 1 στο Καυταντζόγλειο.
-10 είναι τα διπλά του ΠΑΟΚ στην έδρα της ΑΕΚ. Τα μισά στο φυσικό σπίτι της Ένωσης, τη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ τα άλλα μισά σε ΟΑΚΑ (2), Καραϊσκάκη (1), Κόρινθο (1) και Χαλκίδα (1).
-Τη μεγαλύτερη σε έκταση σκορ νίκη στο «Ντέρμπι Δικεφάλων» την έχει σημειώσει ο ΠΑΟΚ. Είναι το 6-1 της περιόδου 1981-1982, στην Τούμπα, για τους «16» του Κυπέλλου. Νίκη με πέντε τέρματα διαφορά εις βάρος μας έχει πετύχει άλλη μία φορά, την επόμενη ακριβώς σαιζόν, πάλι στην Τούμπα, αλλά για το πρωτάθλημα (το 5-0 της 10ης αγωνιστικής). Νίκες με +4 γκολ οι ασπρόμαυροι έχουν να επιδείξουν μόλις δύο: και οι δύο στην Τούμπα, και οι δύο για το πρωτάθλημα, με το ίδιο σκορ (4-0), η μία για τη σαιζόν 1969-1970, η άλλη δέκα χρόνια αργότερα, για τη σαιζόν 1979-1980. Αυτές οι 4 είναι συνολικά όλες κι όλες οι «συντριβές» που έχει υποστεί η ομάδα μας από τον ΠΑΟΚ. Στον αντίποδα, μπορεί πάντα «στο τσακ» να μας διέφευγε η επίδοση του +5, εντούτοις έχουμε καταφέρει να συντρίψουμε τους Θεσσαλονικείς με +4 γκολ 12 φορές, τις δέκα από αυτές εντός έδρας και τις άλλες δύο μέσα στην Τούμπα: τρεις φορές με σκορ 6-2 (πρωτάθλημα 1958, 1962, 2002), δύο φορές με σκορ 5-1 (πρωτάθλημα 1963, 1966) και επτά φορές με σκορ 4-0 (πρωτάθλημα 1981, 1984, 1996, 2008, 2011 & κύπελλο 1965, 2002 – οι 4άρες του 2008 και του 2002 στην Τούμπα).

-Συντριπτική υπεροχή της ομάδας μας τη δεκαετία του ’60 στις νίκες με σκορ 13-3. Πρόκειται για μια εποχή που ενώ η ΑΕΚ διεκδίκησε τουλάχιστον τους μισούς τίτλους, ο ΠΑΟΚ τερμάτιζε από 4ος μέχρι 10ος.
-Η δεκαετία του ’70 θεωρείται η κορυφαία περίοδος στην ιστορία του ΠΑΟΚ, καθώς τότε κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα (1976), ενώ διεκδίκησε βάσιμα άλλα δύο (1973, 1977). Συνεχίζει πάντως να υπολείπεται της ΑΕΚ στα μεταξύ τους ματς, έστω και οριακά. 7-6 το επιμέρους σκορ.
-Παρά την κακή κατάσταση της Ένωσης στα ‘80s (τα λεγόμενα «πέτρινα χρόνια» της), η τελευταία δεν επιτρέπει στους ασπρόμαυρους να πάρουν κεφάλι στις επιμέρους νίκες. Ισοπαλία 7-7.
-Μπαλάρα και πρωταθλητισμός σχεδόν όλη τη δεκαετία του '90 από την ΑΕΚ και 9-3 σκορ επί του Δικέφαλου του Βορρά.
-Σταθερό προβάδισμα και στην επόμενη 20άδα αγώνων με 10-6.
-Τέλος, στις τέσσερις τελευταίες σαιζόν της στην Α’ Εθνική, πριν το εξευτελιστικό της αυτοφουντάρισμα, η ΑΕΚ πρόλαβε να βρεθεί πίσω στο σκορ με 3-4. Τρανή απόδειξη της άνευ προηγουμένου παρακμής που βίωσε ο σύλλογός μας αποτελεί επίσης το σερί 3 συνεχόμενων ηττών στην έδρα των αντιπάλων μας, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ τα προηγούμενα 50 χρόνια…
-8 φορές έχει νικήσει η ΑΕΚ τον ΠΑΟΚ «μέσα-έξω» στα πλαίσια της Α’ Εθνικής. Μόλις 3 φορές έχει συμβεί το αντίστροφο.


ΤΑ ΠΛΑΣΑΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ Α’ ΕΘΝΙΚΗ
-39 φορές έχουμε τερματίσει ψηλότερα από τον ΠΑΟΚ, ενώ 17 φορές μείναμε πίσω του.
-Ανά δεκαετίες, προηγούμαστε σε όλη την 50ετία με επιμέρους σκορ 9-1, 6-4, 6-4, 9-1, 8-2, αλλά στην τρέχουσα περίοδο είμαστε πίσω με 1-5.
-Η ξεφτίλα και η παρακμή των τελευταίων χρόνων αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι για 4 συνεχόμενες σαιζόν (2011-12 έως 2014-15), ο ΠΑΟΚ τερματίζει ψηλότερα από εμάς, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ τον προηγούμενο μισό αιώνα…

Η ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ
Η Ένωση πρωταγωνιστούσε ανέκαθεν στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της, τη σαιζόν 1959-1960. Επί τρεισήμισι δεκαετίες βρισκόταν πάντα σε απόσταση αναπνοής από την 1η θέση στη Γενική Βαθμολογία της κατηγορίας, την οποία έχανε στις λεπτομέρειες και εναλλασσόταν στη 2η με κάποιον εκ των ΠΑΟ-ΟΣΦΠ. Από την καταραμένη για το ελληνικό ποδόσφαιρο σαιζόν 1996-1997 και μετά, ο ΟΣΦΠ ξέφυγε 1ος, ενώ η ΑΕΚ παγιώθηκε στην 3η θέση. Δεν κινδυνεύει όμως να πέσει χαμηλότερα, παρά τον αυτοϋποβιβασμό της και τη διετή απουσία της (2013-2015). Εάν ήθελε να την φτάσει ο ΠΑΟΚ (ο οποίος σημειωτέον μόλις το 1997 κατόρθωσε να ξεκολλήσει οριστικά από τον Άρη στη μάχη τους για την 4η θέση), θα έπρεπε η ΑΕΚ να συνέχιζε να βολοδέρνει για άλλα 6 χρόνια σε Β’-Γ’, ενώ ο Δικέφαλος του Βορρά την ίδια περίοδο να έκανε κάθε σαιζόν πραγματικό (και όχι στα λόγια) πρωταθλητισμό μαζεύοντας (σε πρωτάθλημα 16 ομάδων) τουλάχιστον 65 βαθμούς. Χαώδης η διαφορά…
Ακριβώς πριν πάρει μπρος η παράγκα...
17 χρόνια μετά...
Το τοπ-5 στο τέλος της σαιζόν 2014-15 μετά από δύο χρόνια απουσίας της ΑΕΚ

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ
Κύπελλο Πρωταθλητριών
-Η ΑΕΚ έχει στο παλμαρέ της μια πορεία μέχρι τα προημιτελικά, τη σαιζόν 1968-1969, ενώ γενικά σε 6 παρουσίες στο θεσμό μετρά 4 προκρίσεις και ρεκόρ Ν-Ι-Η 6-4-10 με γκολ 33-42. Ανάμεσα στις νίκες ξεχωρίζουν το 3-2 επί της Ίντερ του Ματσόλα και του Φακέτι το 1971-72, το 6-1 επί της Πόρτο το 1978-79 (η μεγαλύτερη ήττα στην ευρωπαϊκή ιστορία των Δράκων μαζί με τη φετινή με το ίδιο σκορ από την Μπάγερν Μονάχου) και το 5-3 επί της Δυναμό Δρέσδης το 1989-90.
-Αντιθέτως ο ΠΑΟΚ, στην πρώτη του συμμετοχή (1976-77) απέκλεισε την Ομόνοια Λευκωσίας με νίκη εκτός, ισοπαλία εντός και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη Ντιναμό Κιέβου με ήττες μέσα-έξω, ενώ στη δεύτερη παρουσία του (1985-86) αποκλείστηκε αμέσως από τη Βερόνα με δύο ήττες. Σύνολο Ν-Ι-Η 1-1-4, γκολ 5-12.

ChampionsLeague
-Ακόμα πιο ιερόσυλη εδώ η σύγκριση… Από τη μία πλευρά μια ομάδα που έχει γράψει ιστορία στη διοργάνωση, κατέχοντας το ρεκόρ αήττητης παρουσίας σε όμιλο μεταξύ των ελληνικών ομάδων (2002-03). Από την άλλη μια ομάδα που όχι μόνο δεν έχει περάσει ποτέ σε όμιλο, αλλά δεν έχει ακόμα γευτεί τη χαρά της νίκης, έστω σε κάποιο ματς προκριματικών…
-8 φορές έχει κερδίσει την έξοδό της η ΑΕΚ στο ChampionsLeague και υποχρεώθηκε και τις 8 να δώσει προκριματικά για να μπει στους ομίλους (ακόμα και όταν έβγαινε πρωταθλήτρια). Κατάφερε να προκριθεί στο κυρίως μέρος της διοργάνωσης 4 φορές (ποσοστό επιτυχίας δηλαδή 50%). Συνολικά στις προκριματικές φάσεις μετρά N-I-H 8-4-6 γκολ 21-20. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη νίκη επί της Αϊντχόφεν του Ρομάριο με 1-0 το 1992-93, κι ας μη συνοδεύτηκε με πρόκριση τελικά, καθώς και στις δύο νίκες και στην πρόκριση επί των Ρέιντζερς των Μπαζίλ Μπολί - Μπρίαν Λάουντρουπ το 1994-95. Στους ομίλους έχει συνολικό ρεκόρ Ν-Ι-Η 2-12-10 και γκολ 17-36. Πλην του ιστορικού αήττητου του 2002-03 με τις 6 ισοπαλίες, με τη Ρεάλ των Γκαλάκτικος (Ζιντάν, Ρονάλντο, Φίγκο, Ραούλ, Ρομπέρτο Κάρλος, Κασίγιας κ.α.), τη Ρόμα των Τότι, Μπατιστούτα, Καφού και τη Γκενκ, ξεχωρίζει η νίκη κόντρα στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν το 2006-07.
-Τι έχει κάνει ο ΠΑΟΚ στις 3 φορές που του δόθηκε η ευκαιρία να κουνήσει το έρμο το σεντόνι; Το 2003-04 αποκλείστηκε με 2 ήττες από την Μακάμπι Τελ-αβίβ. Το 2010-11 αποκλείστηκε με δύο ισοπαλίες από τον Άγιαξ. Τέλος, το 2013-14 κατάφερε να αποκλειστεί εις διπλούν! Πρώτα από τη Μέταλιστ Κάρκιβ με ήττα εντός, ισοπαλία εκτός και στη συνέχεια, μετά την τιμωρία των Ουκρανών από την UEFA, από τη Σάλκε, με ισοπαλία εκτός και ήττα εντός, σε ένα ματς που οι Γερμανοί έπαιζαν με 10! Τραγέλαφος… 0-4-4 το ρεκόρ Ν-Ι-Η λοιπόν με γκολ 8-15.

Συνολικά σε Πρωταθλητριών/ChampionsLeague
ΑΕΚ: 16 νίκες – 20 ισοπαλίες – 26 ήττες με 71 γκολ υπέρ – 98 γκολ κατά, 9 προκρίσεις – 14 αποκλεισμοί
ΠΑΟΚ: 1 νίκη – 5 ισοπαλίες – 8 ήττες με 13 γκολ υπέρ – 27 γκολ κατά, 1 πρόκριση – 5 αποκλεισμοί

Κύπελλο Κυπελλούχων
-Δύο πορείες μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού (και μάλιστα συνεχόμενες, το 1996-97 και το 1997-98) για την Ένωση έναντι μίας του ΠΑΟΚ (το 1973-74).
ΑΕΚ: 10 νίκες – 3 ισοπαλίες – 9 ήττες με 33 γκολ υπέρ – 27 κατά, 5 προκρίσεις – 6 αποκλεισμοί
ΠΑΟΚ: 8 νίκες – 5 ισοπαλίες – 5 ήττες με 24 γκολ υπέρ – 23 κατά, 3 προκρίσεις – 6 αποκλεισμοί

Κύπελλο UEFA
-Ο αποκλεισμός της Άρσεναλ το 1997-98, μια νίκη 1-0 επί της Μπάρτσα του Κρόιφ το 1975-76 και ένας αποκλεισμός στα πέναλτι από τη Μπάγιερν Μονάχου μετά από δύο 0-0 το 1983-84. Πέραν αυτών, τίποτα αξιομνημόνευτο από πλευράς ΠΑΟΚ. Οι πιο μακρινές πορείες του μέχρι τη φάση των «32». Η πλειονότητα των νικών και των προκρίσεών του σε πρώιμα στάδια του θεσμού, με αδύναμους αντιπάλους.
-Αντιθέτως η ΑΕΚ έχει γράψει χρυσές σελίδας δόξας στη διοργάνωση. Έχει πραγματοποιήσει καταρχάς τη μεγαλύτερη πορεία ελληνικής ομάδας στο θεσμό, φτάνοντας στα ημιτελικά τη σαιζόν 1976-77. Πριν αποκλειστεί από τη μετέπειτα τροπαιούχο Γιουβέντους, έβγαλε έξω την τότε πρωταθλήτρια Σοβιετικής Ένωσης Δυναμό Μόσχας, την 4η της Αγγλίας Ντέρμπι Κάουντι (με δύο νίκες μάλιστα), τον 4ο της Γιουγκοσλαβίας Ερυθρό Αστέρα και τη δευτεραθλήτρια Αγγλίας Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, ανατρέποντας ήττα με 3-0 και περνώντας στα πέναλτι. Εκτός από το ανεπανάληπτο αυτό έπος, η ΑΕΚ έχει φτάσει 4 φορές ως τους «16» της διοργάνωσης, ενώ στα θύματά της συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η Ρεάλ Μαδρίτης των Βαλντάνο, Σάντσεζ, Μπουντραγκένιο, Μίτσελ, Σαντιγιάνα (1-0 εντός το 1985-86) και η Λεβερκούζεν των Μπάλακ, Ζε Ρομπέρτο (4-4 εκτός, 2-0 εντός το 2000-01).
-Στατιστικά:
ΑΕΚ: 32 νίκες – 18 ισοπαλίες – 38 ήττες με γκολ 125 υπέρ – 130 κατά, 23 προκρίσεις – 19 αποκλεισμοί
ΠΑΟΚ: 22 νίκες – 17 ισοπαλίες – 24 ήττες με γκολ 91 υπέρ – 84 κατά, 14 προκρίσεις – 16 αποκλεισμοί

Europa League
Να και μια ευρωπαϊκή υποκατηγορία όπου επιτέλους οι ασπρόμαυροι τα έχουν καταφέρει κάπως καλύτερα από την ΑΕΚ και αυτό οφείλεται -σε τι άλλο;- στην «αρρώστια» της ομάδας μας την τελευταία 5ετία. Στην εκμοντερνισμένη εκδοχή του Κυπέλλου UEFA που ξεκίνησε το 2009-10, η ΑΕΚ σε τρεις συμμετοχές έχει 100% επιτυχία στα πλέι-οφ με 3 προκρίσεις, αλλά 100% αποτυχία στους ομίλους με 3 αποκλεισμούς. Απαράδεκτο το γεγονός ότι διοίκηση, προπονητές και παίκτες της Ένωσης αντιμετώπισαν το θεσμό σαν αγγαρεία και ενδιαφέρθηκαν μόνο για τα λεφτά των ομίλων και όχι για περαιτέρω διάκριση. Εν αντιθέσει ο ΠΑΟΚ, σε 6 συμμετοχές, παρά τους 2 αποκλεισμούς σε πλέι-οφ, κατάφερε τουλάχιστον 3 στις 4 φορές που μπήκε σε όμιλο να συνεχίσει και παρακάτω, στη φάση των «32». Δεν μιλάμε για κάτι εξωπραγματικό βέβαια. Και στο παρελθόν έχει ξαναπιάσει «32» ο Δικέφαλος του Βορρά, για τη δε ΑΕΚ κάποτε το συγκεκριμένο στάδιο υπήρξε ρουτίνα, ενώ επικρατούσε γκρίνια όταν δεν προχωρούσε και στους «16» (θυμηθείτε π.χ. το κράξιμο τη διετία 2006-07 & 2007-08 με τους αποκλεισμούς από Παρί και Χετάφε αντίστοιχα στους «32» του UEFA).
-Στατιστικά
ΑΕΚ: 7 νίκες – 4 ισοπαλίες – 13 ήττες με 30 γκολ υπέρ – 43 κατά, 3 προκρίσεις – 3 αποκλεισμοί
ΠΑΟΚ: 20 νίκες – 15 ισοπαλίες – 10 ήττες με 60 γκολ υπέρ – 44 γκολ κατά, 9 προκρίσεις – 6 αποκλεισμοί

Συνολικά στο Κύπελλο UEFA/Europa League
ΑΕΚ: 39 νίκες – 22 ισοπαλίες – 51 ήττες με 155 γκολ υπέρ – 173 κατά, 26 προκρίσεις – 22 αποκλεισμοί
ΠΑΟΚ: 42 νίκες – 32 ισοπαλίες – 34 ήττες με 151 γκολ υπέρ – 128 κατά, 23 προκρίσεις – 22 αποκλεισμοί


ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ
-Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κιτρινόμαυρα έχουν ντυθεί πολύ περισσότεροι πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές. Όχι μόνο σε σχέση με τον ΠΑΟΚ, αλλά και σε σχέση με κάθε άλλη ελληνική ομάδα. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μονάχα τρία ονόματα και εκεί να τελειώσει το όλο ζήτημα: 1) Μίμης Παπαϊωάννου, ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικών και Ιστορίας, 2) Θωμάς Μαύρος, πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο άθλημα στη χώρα μας, 3) Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα Ριβάλντο, Παγκόσμιος Πρωταθλητής και βραβευμένος με τη Χρυσή Μπάλα. Ας το επεκτείνουμε όμως: Μαρόπουλος, Νεστορίδης, Αρδίζογλου, Νικολαΐδης, Τσάρτας, Λυμπερόπουλος, Κωστής, Μανωλάς, Νικολάου, Νικολούδης, Δελαβίνιας, Ατματσίδης, Μπάγεβιτς, Σαβέβσκι, Σαμπανάτζοβιτς, Κετσπάγια, Μπατίστα, Οκόνσκι, Εστερχάζι, Σάντμπεργκ, Γκαμάρα, Σκόκο, αλλά και Δομάζος, Σαραβάκος, Γεωργάτος, Χρηστίδης. Σταματάω εδώ για να μην πλατειάζω. Ένα γκουγκλάρισμα για το κάθε όνομα και καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε. Στην ίδια παράγραφο από την αντίπερα όχθη αλίμονο αν χωράνε περισσότεροι από τον Γιώργο Κούδα (μέγας παίκτης, ομολογουμένως πολύ ψηλά στο Hall of Fame Ελλήνων ποδοσφαιριστών, πλάι στους Παπαϊωάννου, Δομάζο, Νεστορίδη) και τους Σαράφη, Σκαρτάδο, Κωστίκο, Γκουερίνο, Κουϊρουκίδη, Τουρσουνίδη, Ιωσηφίδη, Τερζανίδη, Γεωργιάδη, Φραντζέσκο. Στην ποσότητα, ποιότητα και προσφορά των ξένων ειδικά η διαφορά είναι τεράστια.

-Στην ΑΕΚ έχουν παίξει οι κατά τεκμήριο κορυφαίοι επιθετικοί παίκτες του ελληνικού ποδοσφαίρου. 23 φορές έχει αναδεχτεί Ενωσίτης ποδοσφαιριστής πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (Νεστορίδης x 5, Μαύρος x 3, Μαρόπουλος, Παπαϊωάννου, Δημητριάδης, Μπλάνκο x 2, Δέδες, Μπάγεβιτς, Νίλσεν, Αλεξανδρής, Τσάρτας, Νικολαΐδης, Λυμπερόπουλος x 1). Ο αντίστοιχος αριθμός για τον ΠΑΟΚ είναι …3,5 (Γιεντζής το 1954, Κουϊρουκίδης το 1956, Σαλπιγγίδης το 2006 και Ναλιτζής το 2000 που στο α’ μισό της σαιζόν έπαιζε για τον Πανιώνιο, στο β’ μισό με τον ΠΑΟΚ). Περαιτέρω τεκμηρίωση; 3 παίκτες της ΑΕΚ έχουν πετύχει μόνο για λογαριασμό της πάνω από 200 επίσημα τέρματα (Παπαϊωάννου 291, Νεστορίδης 226, Μαύρος 220), ενώ άλλοι 7 έχουν σκοράρει πάνω από 100 (Ντέμης 176, Σταματιάδης 138, Κ.Νικολαΐδης 122, Τσάρτας 117, Δημητριάδης 112, Μαρόπουλος 104, Λυμπερόπουλος 102). Ρεκόρ άπιαστο. Ενδεικτικά από τους ασπρόμαυρους 200άρα δεν έχει πιάσει κανείς, ενώ μόνο 4 έχουν περάσει το ορόσημο των 100 (Σαράφης 170, Κούδας 162, Σαλπιγγίδης 113, Σκαρτάδος 112).

-Στο διεθνές επίπεδο, τη γαλανόλευκη έχουν φορέσει 99 παίκτες της ΑΕΚ. 64 είναι ο αντίστοιχος αριθμός για τον ΠΑΟΚ. Στην κορυφαία στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου, στην κατάκτηση του Euro 2004, συμμετείχαν 5 εν ενεργεία Ενωσίτες ποδοσφαιριστές έναντι κανενός του ΠΑΟΚ. Αυτοί οι 5 μάλιστα είχαν και ενεργό ρόλο στην μεγάλη επιτυχία: Τσάρτας (4 ματς – 2 ασίστ), Κατσουράνης (6 ματς), Καψής (6 ματς), Λάκης (2 ματς) και φυσικά ο εν ενεργεία τότε αρχηγός της ΑΕΚ και mvp του τουρνουά, Ζαγοράκης (6 ματς – 1 ασίστ). Δεν συνυπολογίζω τους ΑΕΚτζήδες Ντέμη (4 ματς) και Δέλλα (6 ματς – 1 γκολ) γιατί έπαιζαν τότε για την Ατλέτικο και τη Ρόμα αντίστοιχα.


Ο μύθος του «εμπόδιου ΑΕΚ»
Κλείνοντας, να πούμε δυο λόγια και για το ιδεολόγημα που προαναφέρθηκε στην εισαγωγή. Καταρχάς μια μπηχτή: με ποιο κριτήριο τοποθετούν οι θιασώτες του την ΑΕΚ στο νο.3 και τον Παναθηναϊκό στο νο.2 (και προφανώς τον Ολυμπιακό στο νο.1) του ελληνικού πρωταθλήματος; Με βάση τους τίτλους, σωστά; Δεν είναι κάτι τυχαίο; Μα είναι δυνατόν κύριοι που «δεν γίναμε ΠΑΟΚ για τίτλους», «δεν μας ενδιαφέρουν οι τίτλοι» να χρησιμοποιείτε ως κριτήριο «μεγέθους» κάτι που αποτάσσετε μετά βδελυγμίας;

Για να δούμε όμως και την πρακτική εφαρμογή του θεωρήματος. Τι έκανε ο ΠΑΟΚ της τριετίας Ιβάν Σαββίδη, (2012-2015) την ίδια ώρα που η ΑΕΚ έβγαινε από το κάδρο;

-τη σαιζόν 2012-13, τη σαιζόν της προδοσίας και του «σωτήριου» αυτοφουνταρίσματος στη Γ’, ο επίδοξος πρωταθλητής τερμάτισε στο -15 από την κορυφή, χωρίς να απειλήσει ποτέ τον ΟΣΦΜ. Στα πλέι-οφ, παρά την απουσία και του ΠΑΟ (6ος), παραλίγο να χάσει το εισιτήριο του ChampionsLeague, το οποίο εξασφάλισε την τελευταία αγωνιστική στα Γιάννενα, σε ματς-ομορφιά. Τι το ‘θελε βέβαια, αφού αυτό οδήγησε στον εις διπλούν αποκλεισμό που γράψαμε παραπάνω από Μέταλιστ και Σάλκε. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε από τον Αστέρα Τρίπολης στα ημιτελικά.

-τη σαιζόν 2013-14, με την ΑΕΚ απούσα πλέον κυριολεκτικά και όχι εντός εισαγωγικών, ο ΠΑΟΚ έγραψε αρνητική ιστορία: το -17 που μέτρησε από την κορυφή είναι η μεγαλύτερη διαφορά 1ου-2ου που έχει καταγραφεί ποτέ στα ελληνικά χρονικά. Στα πλέι-οφ απώλεσε το εισιτήριο του CHL από τον 4ο στο πρωτάθλημα Παναθηναϊκό, ενώ στο Κύπελλο έφτασε μεν στον τελικό, εισέπραξε δε μια τεσσάρα από τον ίδιο αντίπαλο.

-τη σαιζόν 2014-15, με την ΑΕΚ ακόμα να «έρχεται»(…) ο Δικέφαλος του Βορρά δεν κατάφερε ούτε καν να βγει 2ος. Τερμάτισε 3ος στο -13 από την κορυφή, αρπάζοντας τριαροτεσσάρες σε επαρχιακές έδρες, βγήκε τελευταίος στα πλέι-οφ με ρεκόρ Ν-Ι-Η 0-2-4 και γκολ 1-6, ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε στη φάση των «32», σε όμιλο με ΠΑΣ Γιάννενα, Κέρκυρα και Καλαμαριά, βγαίνοντας τελευταίος, ενώ περνούσαν οι δύο πρώτοι…

Μα, θα πει κανείς, και η «παράγκα» του ΟΣΦΠ; Βεβαίως, ακλόνητη και ακάθεκτη. Και η ΑΕΚ όμως την ίδια ακριβώς «παράγκα» αντιμετώπιζε από το 1996-97 και μετά. Τι κατόρθωνε λοιπόν η ΑΕΚ ειδικά από το 1996 μέχρι το 2008, που εχθροί και φίλοι την λογίζανε ως διεκδικήτρια του τίτλου, μέσα σε συνθήκες ολομέτωπου πολέμου απέναντί της;
-Κατέκτησε τον τίτλο το 2007-08, συγκεντρώνοντας τους περισσότερους βαθμούς, πετυχαίνοντας τις περισσότερες νίκες, τις περισσότερες εκτός έδρας νίκες, την καλύτερη επίθεση, την καλύτερη άμυνα, την καλύτερη διαφορά τερμάτων, αναδεικνύοντας τον πρώτο σκόρερ και τον πρώτο ασισταδόρο της λίγκας, συντρίβοντας τον συνδιεκδικητή με 4-0. Έναν τίτλο που απονεμήθηκε τελικά στον ΟΣΦΠ, εξαιτίας ενός ματς που πήρε «στα χαρτιά» ενώ τον είχε χάσει, χωρίς να υπάρχει κανονισμός που να προβλέπει κάτι τέτοιο, χωρίς να υπάρχει υπαιτιότητα της αντιπάλου του, αλλά της ΕΠΟ…
-Έχασε άλλο ένα πρωτάθλημα στην ισοβαθμία (2001-02).
-Διεκδίκησε άλλους δύο τίτλους κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία αγωνιστική (2002-03, 2004-05).
-Διεκδίκησε βάσιμα και όχι «στο μιλητό» τουλάχιστον άλλους δύο τίτλους και είτε τους έχασε στο τελευταίο ¼ του πρωταθλήματος και όχι το …φθινόπωρο, είτε με μονοψήφιες διαφορές (1996-97, 2005-06).
-Στις δυο περιπτώσεις που βγήκε 2η χωρίς όμως να κοντράρει τον ΟΣΦΠ (καλή ώρα όπως ο ΠΑΟΚ του 2012-2014) τερμάτισε τουλάχιστον με συμμαζεμένες διαφορές και χωρίς ήττες-ξεφτίλες (1998-99 στο -10, 2006-07 στο -9).
Έτσι παλεύει μια ομάδα. Δεν καταλήγει μονίμως κομπάρσος που τερματίζει στο -15 και στο -17, κλαψουρίζοντας ότι μέχρι τις 30 Οκτωβρίου ή τις 5 Νοεμβρίου ή τις 2 Δεκεμβρίου ήταν 1η.

5 σχόλια :

  1. Δείτε ένα βίντεο με 70000 κόσμο της ΑΕΚ στο μάτς του κυπέλου με τους Γαύρους στις 11-3-15 σαν background σε ανάρτηση του blogger. ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο άρθρο, είναι να το διαβάσει κάθε ΠΑΟΚτσής με ευχαρίστηση, που να ξέρατε τι θα επακολουθούσε την επόμενη επταετία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το δίκιο σας φίλε θα το διαβάσετε με ευχαρίστηση. Ελπίζω μόνο να μην αποδειχθείτε αχάριστοι και να μη λησμονήσετε να ευγνωμονήσετε πρώτα τον μεγαλύτερο πρόεδρο της ιστορίας σας -κι ας μην κατέχει τον τίτλο- τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη. Όσο για το αν ξέραμε τι θα επακολουθούσε, για τους υπόλοιπους ΑΕΚτζήδες, σίγουρα δεν μπορώ να γνωρίζω. Προσωπικά, και συγχώρεσέ με αν φαίνεται περιαυτολογία, ένα κακό προαίσθημα και μια υποψία, ακριβώς ελέω Μελισσανίδη, την είχα. Γι' αυτό το λόγο γράφτηκε και το παρόν άρθρο πριν 7 χρόνια. Για να αποτελέσει δεξαμενή επιχειρημάτων για νεότερους συνοπαδούς μου, ενόψει τυχόν δύσκολων ημερών. Θα σε παραπέμψω και σε πιο πρόσφατη παρέμβαση περί του συσχετισμού μεταξύ των δύο συλλόγων: https://oneloveaek.blogspot.com/2019/05/blog-post.html

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε εσείς δυστυχώς δε ξέρατε τι θα επακολουθούσε για την ομάδα σας... να βγαίνει πανό στήριξης υπέρ ΔΟΛΟΦΏΝΩΝ το οποίο βρίσκονταν σε περίοπτη θέση μέσα στο γήπεδο σε ευρωπαικό ματς επί 120 λεπτά συν τα πέναλτι...ο φασισμός να έχει μπει για τα καλά στο μεδούλι του οπαδικού σας κινήματος και πλέον να είστε η πιο αντιπαθής ομάδα της χώρας.. καταφέρατε σε 5 χρόνια και ξεπεράσατε και το πρότυπο σας, τον Ολυμπιακό.....Επίσης η παε σας σε επέτειο για την άλωση της Πόλης έφτασε σε σημείο να μπερδεύει την Αγιά Σοφιά με το Γενί τζαμί...έχει και πιο χαμηλά??... ΠΟΝΤΙΟΣ 21

      Διαγραφή

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας