Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

Πόσοι είμαστε (Δημοφιλία ΑΕΚ & ανταγωνιστών μας)


Αγαπημένο θέμα συζήτησης στους κύκλους των Ελλήνων οπαδών αποτελεί η δημοφιλία των ελληνικών ομάδων. «Πόσο κόσμο έχει ο κάθε σύλλογος / ποιανού λαός είναι ο μεγαλύτερος» είναι ένα ερώτημα που συχνά πυροδοτεί εντάσεις και διαξιφισμούς, αφού οι υποστηρικτές κάθε ομάδας προσπαθούν να διογκώσουν όσο περισσότερο γίνεται τη δυναμική τους, πιστεύοντας πως έτσι τονίζουν το «μεγαλείο» τους. Για τον γράφοντα προσωπικά δεν έχει τόση αξία η ποσότητα, όσο η ποιότητα: πόσο «ενεργοί» είναι οι οπαδοί κάθε ομάδας; Πόσες ώρες αφιερώνουν καθημερινά για να ασχοληθούν με τα τεκταινόμενα εντός της; Πόσο συχνά πηγαίνουν στο γήπεδο; Εντός γηπέδου τι συμπεριφορά έχουν; Είναι ικανοί με τη φωνή τους να ενισχύσουν ψυχολογικά την ομάδα; Απομονώνουν και εξαλείφουν χουλιγκάνους, μπαχαλάκηδες και ναζιστικά στοιχεία; Έχουν κριτική σκέψη; Εκτός από οπαδοί είναι και φίλαθλοι; Αγαπούν δηλαδή τον αθλητισμό / τα αθλήματα στα οποία συμμετέχει η ομάδα τους και ενδιαφέρονται γι’ αυτά; Η «ποιότητα» αυτή δύσκολα μπορεί να μετρηθεί και να αποτυπωθεί. Τελοσπάντων, αναγνωρίζοντας πως και εμείς οι ΑΕΚτζήδες μπαίνουμε πολλές φορές στο τριπάκι του διαγωνισμού «πόσοι είστε», το One love AEK σας παρουσιάζει μια σειρά από γκάλοπ που έχουν διεξαχθεί την τελευταία 20ετία από δημοσκοπικές εταιρίες και ειδικούς ερευνητές.



-Θα πρέπει να δοθούν εύσημα στους ιστότοπους που έχουν ήδη αναδείξει παρόμοια θέματα και από αυτούς προέρχονται αρκετές από τις φωτογραφίες. Πρόκειται για τους εξής: Sano gia Provata blogspot, Sofos Crete blogspot, Reds against the Machine, PAOKmania forum.
-Ευχαριστίες στο συνάδελφο blogger Charis, διαχειριστή του AEK History, για την πολύτιμη συνεισφορά επιπλέον στοιχείων στα σχόλια.

17 Μαΐου 1993, ICAP για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»
Παρατηρήσεις-σχόλια
Παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός διένυε τότε τα δικά του ποδοσφαιρικά «πέτρινα χρόνια» εμφανίζεται άνετα 1ος, με διαφορά 9,3 ποσοστιαίων μονάδων από το 2ο Παναθηναϊκό. Εντυπωσιακό το ποσοστό του Άρη που για τελευταία -όπως θα διαπιστώσουμε και παρακάτω- φορά πλασάρεται πάνω από τον αιώνιο αντίπαλό του, ΠΑΟΚ. Εικάζω ότι αυτό οφείλεται στην ομάδα μπάσκετ των Γκάλη-Γιαννάκη και των άλλων αστεριών που όλα τα προηγούμενα χρόνια μεσουρανούσε στην Ελλάδα και διακρινόταν στην Ευρώπη. Η ομάδα αυτή πέρα από το γεγονός ότι σίγουρα «γέννησε» χιλιάδες νέους Αρειανούς, οδήγησε ίσως και πολλούς «ουδέτερους» ερωτηθέντες να την επιλέξουν ως την πιο προσφιλή. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Άρης προβαλλόταν τότε από τα ΜΜΕ σαν ομάδα όλων των Ελλήνων μπασκετόφιλων, τα δε ευρωπαϊκά του παιχνίδια στα τέλη των ‘80s ανάγονταν σε «εθνική υπόθεση».

1997, Kappa Research για το περιοδικό «Εθνοσπόρ»
Μεταφερόμαστε 4 χρόνια αργότερα σε μια έρευνα επικεντρωμένη όχι στο σύνολο της επικράτειας, αλλά μόνο σε δύο μέρη, το λεκανοπέδιο Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης. Δείγμα 843 άνδρες και γυναίκες άνω των 15 ετών.
Παρατηρήσεις-σχόλια
-Στην υποστήριξη ομάδας ανά περιοχή η ΑΕΚ καταγράφει πρωτιά στα Δυτικά Προάστια, περιοχές κατεξοχήν «λαϊκές» (Περιστέρι, Αιγάλεω, Άνω Λιόσια, Χαϊδάρι, Πετρούπολη). Το υψηλό ποσοστό στα θεωρούμενα «πράσινα» Βόρεια Προάστια οφείλεται μάλλον στη Νέα Ιωνία και τη Νέα Ερυθραία που έχουν και τη φήμη των μεγαλύτερων κιτρινόμαυρων κάστρων εντός του Λεκανοπεδίου.
-Στην υποστήριξη ομάδας ανά ηλικία το μεγαλύτερο ποσοστό μας (εν έτει 1997 πάντα, μην το ξεχνάμε) καταγράφεται στο ηλικιακό γκρουπ 35-49 ετών. Αν κάνουμε τις κατάλληλες πράξεις διαπιστώνουμε πως επρόκειτο για ανθρώπους γεννημένους από το 1948 έως το 1962. Οι νεότεροι δηλαδή της ηλικιακής αυτής ομάδας ήταν αυτοί που ανδρώθηκαν στη χρυσή εποχή του Λουκά Μπάρλου, ενώ οι παλιότεροι είχαν προλάβει την παρθενική σαιζόν της Α’ Εθνικής και τον ανυπέρβλητο Νεστορίδη. ‘60s και ‘70s, δύο δεκαετίες με παιχταράδες, μπαλάρα, τίτλους (5 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα) και ευρωπαϊκά κατορθώματα (1969-προημιτελικά Πρωταθλητριών, 1977-ημιτελικά Ουέφα) που πύκνωσαν τις τάξεις των Ενωσιτών.

Παρατηρήσεις-σχόλια
-Επικράτησή μας επί του ΟΣΦΠ εντός της συμπρωτεύουσας
-Εστιάστε στο πλήγμα του Άρη στους εφήβους (15-17). Το 1997 όπως θα θυμάστε συντελέστηκε ο πρώτος υποβιβασμός των «κίτρινων».
-Τα σχεδόν μοιρασμένα ποσοστά των τριών Θεσσαλονικέων στους άνω των 50 ετών (1997-50=1947 το έτος γέννησης των νεότερων αυτής της ηλικιακής ομάδας) απόδειξη ότι ο ΠΑΟΚ «ξέφυγε» από τους άλλους δύο χάρη στην ομάδα που έφτιαξε στα ‘70s. Στην εποχή του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, πριν την Α’ Εθνική, αγωνιστικά υπολείπονταν κατά πολύ του 12 φορές πρωταθλητή Μακεδονίας και 3 φορές πρωταθλητή Ελλάδας Άρη.


Παρατηρήσεις-σχόλια
-Το σχετικά μικρό προβάδισμα του ΟΣΦΠ έναντι του ΠΑΟ όσον αφορά τις αντιπάθειές μας ίσως εξηγείται από το ότι βρισκόμασταν ακόμα στην πρώτη χρονιά της «παράγκας» και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τα αίσχη που θα ακολουθούσαν την επόμενη 20ετία από το σωματείο του Πειραιά. Ο ΠΑΟ εξάλλου ήταν ο κυρίαρχος του παρασκηνίου την αμέσως προηγούμενη περίοδο και ο βασικός μας ανταγωνιστής για την κατάκτηση της κορυφής. Σήμερα φαντάζομαι πως το ποσοστό αντιπάθειάς μας προς τον Ολυμπιακό έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ το αντίστοιχο για τους τριφυλλοφόρους έχει ακολουθήσει την ακριβώς αντίστροφη πορεία.
-Αντιπαθέστερος για τους Ενωσίτες ο Άρης από τον ΠΑΟΚ, ίσως λόγω της «κοινής καταγωγής» με τους ασπρόμαυρους, αλλά και εξαιτίας του ατυχήματος του Νίκου Ξηροκώστα και των απαράδεκτων συνθημάτων μερίδας οπαδών των «κίτρινων» σε βάρος του, ενός τραύματος πολύ νωπού τότε για τον κόσμο μας.

3 Φεβρουαρίου 1998, VPRC για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»
Παρατηρήσεις-σχόλια
-Σε σύγκριση με το προ 5ετίας γκάλοπ που δημοσίευσε η ίδια εφημερίδα (από διαφορετική όμως δημοσκοπική εταιρία), το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν πως δεν υποστηρίζουν κάποια ομάδα αυξήθηκε από 19,4% σε 35,4%, ενώ μειωμένα εμφανίζονται και τα ποσοστά των τριών «μεγάλων»: ΟΣΦΠ: από 27,6% σε 20,3%, ΠΑΟ: από 18,3% σε 16,9%, ΑΕΚ: από 12,5% σε 9,6%. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους: α) στην έρευνα του 1993 υπήρξε προτροπή στους ερωτηθέντες να διαλέξουν έστω ποια ομάδα συμπαθούν περισσότερο, αν δεν υποστηρίζουν ουσιαστικά κάποια, β) εν έτει 1998 και με την «παράγκα» να έχει αρχίσει να δουλεύει σε φουλ ρυθμούς, μεγάλο μέρος οπαδών κάθε απόχρωσης αποστασιοποιήθηκε από το ελληνικό ποδόσφαιρο (θεαματική η πτώση του ποσοστού των «ερυθρολεύκων», άξιοι όσοι «ξέκοψαν» τότε). Η μόνη ομάδα που καταγράφει άνοδο είναι ο ΠΑΟΚ ο οποίος φαίνεται ότι «λεηλάτησε» τη δεξαμενή οπαδών του Άρη, αφού ο τελευταίος βιώνοντας υποβιβασμό στο ποδόσφαιρο και αδυνατώντας να πρωταγωνιστήσει όπως παλιά στο μπάσκετ, ξεκίνησε την άνευ επιστροφής πορεία του προς την πληθυσμιακή συρρίκνωση.
-Αποκλειστικά μεταξύ οπαδών, αφαιρώντας αυτούς που δεν υποστηρίζουν καμιά ομάδα, τα ποσοστά διαμορφώνονται όπως δείχνει η εικόνα στο δεύτερο απόκομμα.

Απρίλιος-Μάιος 2003, Alco για την εφημερίδα «Derby»
Έρευνα που έλαβε χώρα μεταξύ 26 Απριλίου - 6 Μαΐου 2003 και δημοσιεύτηκε στην παναθηναϊκών φρονημάτων εφημερίδα. Δείγμα 2.000 άτομα, ηλικίας 15-70 ετών (75% άντρες, 25% γυναίκες), κάτοικοι 9 επιλεγμένων περιοχών της χώρας: Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Καβάλα, Ξάνθη, Γιάννενα, Τρίκαλα.
Παρατηρήσεις-σχόλια
-Η διατύπωση του ερωτήματος πιθανότατα ήταν «Ποια ομάδα Α' Εθνικής υποστηρίζετε;». Δεν εξηγείται αλλιώς η απουσία της ΑΕΛ, οι οπαδοί της οποίας αποτελούν την πλειονότητα στην πόλη της Λάρισας, όπως θα δούμε και παρακάτω στην έρευνα της ΣούπερΛίγκας.
-Εντυπωσιακή η πρωτιά της ΑΕΚ στην Καβάλα με 28,3%. Είναι κοινός τόπος ότι η Ένωση έχει πολύ κόσμο στην διοικητική περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (θα το διαπιστώσουμε και παρακάτω), αλλά ο γράφων πίστευε πως αυτό οφείλεται κυρίως στη Θράκη. Εύγε στους Καβαλιώτες ΑΕΚτζήδες. Πρωτιά και στην Ξάνθη μεταξύ των «μεγάλων», αν εξαιρέσουμε την τοπική ομάδα. Επιτρέψτε μου πάντως να θεωρώ εικονικό το ποσοστό των οπαδών των Ξανθιωτών, καθώς οι περισσότεροι συνηθίζουν να υποστηρίζουν και κάποιον από τους «μεγάλους» και δεν είναι «μόνο Ξάνθη» (σε αντίθεση με ΑΕΛ, ΠΑΣ, ΟΦΗ).
-Σταθερή η δύναμη των Ενωσιτών στη Θεσσαλονίκη καθ'όλη τη διάρκεια της 7ετούς «πρώτης παράγκας» (6% το 1997 με βάση την Kappa Research και 6,2% το 2003 από την Alco). Υπερβολικό μου φαίνεται το ποσοστό του Παναθηναϊκού που εμφανίζεται 3ος(!), πάνω από τον τοπικό Ηρακλή. Να έχει υποχωρήσει τόσο πολύ ο Ηρακλής ώστε να τον ξεπερνά μη θεσσαλονικιώτικη ομάδα δεν το θεωρώ παράξενο αν μιλάμε για το σήμερα. Εν έτει 2003 όμως(;)...
-Η γνώριμη 3η θέση για την ομάδα μας μεταξύ του ΠΟΚ σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα, Τρίκαλα, Γιάννενα, Ηράκλειο.

23 Μαΐου 2004, VPRC για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»
Παρατηρήσεις-σχόλια
Εκτός από το πινακάκι με τα ποσοστά των ομάδων (διατηρούμαστε στο 9% όπως και στην προηγούμενη έρευνα της VPRC έξι χρόνια νωρίτερα) αξίζει να δώσετε βάση και στα υπόλοιπα ευρήματα και συμπεράσματα που δημοσιεύονται. Στο σημείο «η μοναδική περίπτωση που ανακύπτει αυτός ο συναισθηματικός αταβισμός είναι η σχέση των Θρακιωτών με την ΑΕΚ, μια ομάδα που έχει την έδρα της στην Αθήνα. Η μόνη περιοχή στην οποία πλειοψηφούν οι ΑΕΚτζήδες είναι η Θράκη» ο γράφων δεν μπορεί να συγκρατήσει ένα αυτάρεσκο χαμόγελο πάνω από το πληκτρολόγιό του. Προσέξτε επίσης το 48% που δίνουν στο ΠΑΣΟΚ οι Ενωσίτες στις εκλογές του 2004, επιβεβαίωση της τάσης τους να ποντάρουν πάντα σε «κουτσά άλογα».

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2004, δημοσίευση Φεβρουάριος 2005, Metron Analysis για το «ΑΕΚ Empire»
Στο διάστημα από 27 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου 2004, κατόπιν παραγγελίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, η εταιρία Metron Analysis (σημ: του τότε μετόχου της ΠΑΕ Στράτου Φαναρά) πραγματοποίησε έρευνα στο σύνολο της επικράτειας, με δείγμα 2.001 ατόμων (ανδρών και γυναικών από 16 ετών και άνω) και μέγιστο δειγματολογικό σφάλμα 2,2%. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν το Φεβρουάριο του 2005, στο τεύχος νο.9 του ΑΕΚ Empire, του πρώτου που εκδόθηκε επί προεδρίας Ντέμη Νικολαΐδη.
Παρατηρήσεις-σχόλια
-13,3% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας δηλώνουν Ενωσίτες. Το ποσοστό αυτό σύμφωνα με τους δημοσκόπους μεταφράζεται σε 1.100.000 – 1.350.000 άτομα.
-στο πολεοδομικό συγκρότημα Αθηνών την ΑΕΚ υποστηρίζει το 17,3% των κατοίκων.
-στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης φυσιολογικά το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 4,3%.
-στην Ανατολική Μακεδονία / Θράκη εμφανίζεται το εντυπωσιακό 20,1%. Επτά ποσοστιαίες μονάδες δηλαδή περισσότερο από το μερίδιο της ομάδας στο σύνολο της επικράτειας. Στη μία από τις τρεις διοικητικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, χιλιόμετρα και χιλιόμετρα μακριά από την έδρα του συλλόγου, ένας στους πέντε κατοίκους δηλώνει οπαδός της ΑΕΚ.
-σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία μαζί οι ΑΕΚτζήδες φτάνουν το 6,9% (ίδιο με τον Μακεδόνα Άρη) ποσοστό ικανοποιητικό αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για μια ακραιφνώς ασπρόμαυρη περιοχή.
-σε Ήπειρο και Ιόνιο το ποσοστό είναι απογοητευτικό αν συγκριθεί με αυτά των δύο αιώνιων ανταγωνιστών του Δικεφάλου (38,8% για ΟΣΦΠ και 34,9% για ΠΑΟ έναντι 6,9% για ΑΕΚ). Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι στις περιοχές αυτές δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ μαζικά πρόσφυγες από την Πόλη και τη Μικρασία, ώστε στο πέρασμα του χρόνου να δημιουργήσουν ισχυρές τοπικές ΑΕΚοκοινωνίες.
-σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα τα πράγματα βελτιώνονται με τους οπαδούς μας να εμφανίζονται ελαφριά πάνω από τον πανελλήνιο μέσο όρο τους.
-τα ίδια και καλύτερα σε Θεσσαλία και Στερεά όπου το ποσοστό αυξάνεται περίπου άλλη μια μονάδα.
-τέλος, στα στάνταρ επίπεδα κινούμαστε και σε Αιγαίο/Κρήτη με 12,9%, μόλις 0,4% δηλαδή κάτω από τον γ.μ.ο. μας.

2004, Μέτρηση Κυπριανού-Χουμεριανού
Στα πλαίσια 15ετούς έρευνας (1994-2009) των δύο καθηγητών σχετικά με το ποδόσφαιρο, τα αποτελέσματα και συμπεράσματα της οποίας συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο «Ανατομία των ποδοσφαιρικών παθών» που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2009.


Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2006, GPO για τον «Αγγελιοφόρο»
Δημοσκόπηση που επικεντρώνεται στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία και Θράκη)

Παρατηρήσεις-σχόλια
-Πανηγυρική επιβεβαίωση της αίσθησης ότι από τους τρεις «μεγάλους», τις τρεις ομάδες πανελλαδικής εμβέλειας, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟ και τον ΟΣΦΠ, η Ένωση είναι αυτή που έχει τους περισσότερους οπαδούς στη Βόρεια Ελλάδα.
-Στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη ο ορίτζιναλ Δικέφαλος κοντράρει στα ίσα αυτόν του Βορρά και είναι κρίμα που δεν υπάρχει μέτρηση για τη Θράκη ξεχωριστά, χωρίς δηλαδή την Καβάλα και τη Δράμα.

31 Μαΐου 2006, Focus, δημοσίευση από «Goalnews»
Παρατηρήσεις-σχόλια
Περίεργη η …ισοψηφία ΑΕΚ-ΠΑΟΚ μεταξύ οπαδών καθώς όσοι έχουν ζήσει εκείνη την εποχή δεν μπορεί να μην θυμούνται ότι η Ένωση διένυε την αναζωογονητική 4ετία Νικολαΐδη με τη δημιουργία χιλιάδων νέων οπαδών χάρη στο όραμα που είχε προσδώσει η νέα διοίκηση, ενώ ο Δικέφαλος του Βορρά βίωνε μια περίοδο εσωστρέφειας, ξεφωνημάτων και κυνηγητών.

10 Μαΐου 2007, Έρευνα της ΣουπερΛίγκας
Παρατηρήσεις-σχόλια
-Ενδιαφέροντα τα ποσοστά σε Ηράκλειο, Λάρισα και Ξάνθη όπου οι τοπικές ομάδες (ΟΦΗ, ΑΕΛ και Σκόντα αντίστοιχα) εμφανίζονται να έρχονται πρώτες στις προτιμήσεις των φιλάθλων. Για Ηράκλειο και Λάρισα είναι κοινή παραδοχή πως πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, για την Ξάνθη, ως Θρακιώτης, επιτρέψτε μου να έχω κάποιες αμφιβολίες, καθώς συνηθίζεται ο κόσμος της πόλης να έχει και «δεύτερη ομάδα», κάποια εκ των τριών «μεγάλων».
-Μόλις 5% το ποσοστό που δεν δήλώσε οπαδός ή δεν απάντησε καν. Περίεργο αν το συγκρίνουμε π.χ. με το αντίστοιχο 34,5% του 2004 ή το 12,6% του 2005, δεδομένου ότι το επίπεδο σαπίλας παρέμεινε αμείωτο και δεν διαπιστώθηκε καμία «βελτίωση προϊόντος».

5 Μαρτίου 2008, Sport + Markt, δημοσίευση από την εφημερίδα «Goal»
Μεταξύ οπαδών

21 Ιουνίου 2008, Metron Analysis για την εφημερίδα «Εξέδρα»
Μεταξύ οπαδών

16 Οκτωβρίου 2008, GPO για την εφημερίδα «Ole»
Μεταξύ ποδοσφαιρόφιλων

7 Ιουνίου 2011, ΙΕΚ Δομή για την εφημερίδα «Goal»
Μεταξύ οπαδών

3 Ιουνίου 2012, marc για την εφημερίδα «Έθνος»
 Παρατηρήσεις-σχόλια
-Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η συσπείρωση του κόσμου του Δικεφάλου φαίνεται να διατηρείται υψηλή, καθώς παρά το παρακμιακό κλίμα της μετά-Ντέμη εποχής, το 11,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν οπαδοί της Ένωσης.
-Πολύ ενδιαφέροντα τα ευρήματα αναφορικά με την ψήφο στις εκλογές του Μαΐου του 2012. Οι ΑΕΚτζήδες συνεχίζουν να ψηφίζουν κόντρα στα «σημεία των καιρών» (όπως και το 2004), αφού και πάλι δίνουν τα πρωτεία στο ετοιμοθάνατο πλέον ΠΑΣΟΚ (18,3). Ακολουθούν σχεδόν μαζί η ΝΔ (17,6) και οι ΑΝΕΛ (17,5). Στον κόσμο της ΑΕΚ εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό του το ΚΚΕ (14,7 - 6,2 μονάδες μεγαλύτερο από αυτό που είχε καταγράψει το Κόμμα στις εκλογές!), ενώ στον αντίποδα στους Ενωσίτες είναι που ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει το δικό του ναδίρ και η ΔΗΜΑΡ το δεύτερο χειρότερό της. Δόξα τω Θεώ, ο κιτρινόμαυρος λαός είναι αυτός ανάμεσα στον οποίο η ναζιστική εγκληματική συμμορία καταγράφει τα μικρότερα ποσοστά της.

Παρατηρήσεις-σχόλια
-Στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία-Θράκη) η ΑΕΚ εξακολουθεί να διατηρεί μια συμπαγή μάζα πιστών οπαδών αν και έχει υποχωρήσει από το 8,4% του 2006 και την πρώτη θέση μεταξύ των τριών του πάλαι ποτέ ΠΟΚ (οριακά την περνάει ο Ολυμπιακός που αύξησε το 7,3% του σε 7,9%). Πτώση πάντως και για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό και μπορούμε να υποθέσουμε ότι το ίδιο συμβαίνει και με Άρη και Ηρακλή (λογικά συμπεριλαμβάνονται μέσα στο 20,4% των άλλων ομάδων – το 2006 οι δυο τους συν την Ξάνθη και τις υπόλοιπες έφταναν συγκεντρωτικά το 25%).
-Γενικότερα η γνώριμη 3η θέση για την ομάδα μας σε όλες τις περιφέρειες στις οποίες χωρίζεται η επικράτεια στο γκάλοπ.
-Ανύπαρκτος ο ΠΑΟΚ κάτω από τη Βόρεια Ελλάδα. Η μόνη περιοχή που εμφανίζει ένα ποσοστό μεγαλύτερο από τα 0,κάτι είναι τα νησιά Αιγίου / Κρήτη (2,2). Υποθέτω πως εντοπίζεται συγκεκριμένα στην Κρήτη, εξαιτίας ίσως των παραδοσιακών δεσμών Κρητών-Μακεδόνων, αλλά και ΟΦΗτζήδων-ΠΑΟΚσήδων.

Παρατηρήσεις-σχόλια
Αναφορικά με την προτίμηση ομάδας ανά ηλικία, η ΑΕΚ εν έτει 2012 καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό της στο γκρουπ 35-44, σε αυτούς δηλαδή που λίγο-πολύ ανδρωθήκανε στην εποχή Μπάγεβιτς (1988-1996). Το χαμηλότερο εμφανίζεται στο αμέσως προηγούμενο γκρουπ, το 45-54, σ’ εκείνους που πάνω-κάτω προλάβανε ως παιδιά ή έφηβοι τη χρυσή εποχή Μπάρλου και μπήκαν 18άρηδες στα λεγόμενα «πέτρινα χρόνια» των ‘80s. Τα υπόλοιπα τρία γκρουπ δεν παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από το μερίδιο της ομάδας στο σύνολο (που είναι το 11,4%).

26 Ιουνίου 2012, έρευνα ΣΚΑΪ για την εκπομπή «Δίκη»
Παρατηρήσεις-σχόλια
-Διαφορετικά τα αποτελέσματα όσον αφορά την ΑΕΚ στη δεύτερη κατά σειρά δημοσκόπηση του Ιουνίου του 2012. Ενώ ΟΣΦΠ, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ χονδρικά παρουσιάζονται στα ίδια επίπεδα, η Ένωση εμφανίζεται 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα και οριακά παραμένει τρίτη. Η έρευνα του ΣΚΑΪ έγινε σε δείγμα 3.000 ανδρών και ίσως υποθέσει κανείς ότι η διαφορά οφείλεται στον αποκλεισμό των γυναικών. Δεν προκύπτει πάντως με βάση την έρευνα της marc ότι οι γυναίκες οπαδοί της Ένωσης είναι περισσότεροι από τους άντρες, ώστε τυχόν μη καταμέτρησή τους να μπορεί να επηρεάσει το συνολικό κιτρινόμαυρο ποσοστό.
-Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μεγάλης μερίδας κόσμου, γύρω στο 1/4 των ερωτηθέντων κάθε φορά, που δεν υποστηρίζει καμία ομάδα.

6-7 Νοεμβρίου 2014, έρευνα του ΠΑΜΑΚ για το ΣΚΑΪ
Δείγμα 1.006 άτομα

30 Νοεμβρίου 2014, Palmos Analysis για το tvxs.gr
Δείγμα 1.010 άτομα
Παρατηρήσεις-σχόλια
Το Νοέμβριο του 2014 η ΑΕΚ εμφανίζεται για πρώτη φορά την τελευταία 25ετία και μάλιστα σε δύο διαφορετικά γκάλοπ, να κατατάσσεται τέταρτη στη λίστα προτίμησης και να βλέπει την πλάτη του ΠΑΟΚ. Σίγουρα ρόλο στο αποτέλεσμα έχει παίξει η σαιζόν της προδοσίας (2012-2013), το αυτοφουντάρισμα χάρη στην καταδRοΜή της 14ης Απρίλη 2013 και η περιπλάνηση στα χωράφια της Γ’ Εθνικής. Η πληθυσμιακή αιμορραγία της Ένωσης πάντως δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε από μόνη της να δικαιολογεί τέτοια εξέλιξη. Τα ποσοστά της Ένωσης άλλωστε στο σύνολο του πληθυσμού (10% από το ΠΑΜΑΚ, 9,4% από την Palmos) δεν μπορούν να χαρακτηριστούν έξω από τα παραδοσιακά της στάνταρ και δεν είναι καν τα μικρότερά της σε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι η παράλληλη αύξηση των ποσοστών του ΠΑΟΚ που ολοκληρώνει το παζλ αφού από τα 8άρια του 2012 ανεβαίνει πλέον πάνω από το 10άρι. Με βάση λοιπόν τα τελευταία αυτά δεδομένα φαίνεται πως ο ΠΑΟΚ κεφαλαιοποίησε επιτέλους το γεγονός ότι πλασαρίστηκε από την εποχή Ζαγοράκη-Γκαρσία και εντεύθεν ως μια μίνι χαβαλέ-μόδα (ΠΑΟΚ είμαι αφού, τρέλλλλα πουλλάμε ναούμε κλπ.).


Παρατηρήσεις-σχόλια
Ούτε ένας ΑΕΚτζής δε βρέθηκε να απαντήσει ότι οι πρόεδροι των ΠΑΕ εν έτει 2014 (βασικά και σε μεγαλομετόχους θα έπρεπε να αναφέρεται το γκάλοπ) ασχολούνται με το ποδόσφαιρο επειδή είναι φίλαθλοι και το αγαπούν. Εύγε! Ενδιαφέρον επίσης ότι στις ΠΑΕ ρίχνουμε μακράν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τα φαινόμενα βίας και την κρίση γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το 2% των ΑΕΚτζήδων που απάντησαν πως το πρωτάθλημα είναι «καθαρό» θα πρέπει να είναι προϊόν είτε trolling, είτε σαρκασμού που δεν έγινε αντιληπτός από τους δημοσκόπους!

UPDATE: 17 Μαρτίου 2015, Metron Analysis για το αθλητικό site SDNA
 
Παρατηρήσεις-σχόλια
Δημοσκόπηση που έγινε αντικείμενο χλεύης και αφορμή για αχαλίνωτο τρολάρισμα από μεγάλο μέρος των Ενωσιτών που εκφράζονται στο διαδίκτυο, λόγω της τεράστιας γκάφας εκείνου που εξήγαγε το συμπέρασμα πως «Από το 2008 και μετά, η ΑΕΚ (…) φέρεται να έχει πολύ σημαντικές οπαδικές απώλειες που πλησιάζουν το 3%, που αναλογικά πλησιάζει τις 300.000 άτομα». Στην πραγματικότητα η μείωση γύρω στο 3% από το 2008 και έπειτα παρατηρείται στο ποσοστό επί των οπαδών, που το βρίσκουμε με αναγωγή στη μονάδα, αποκλείοντας κάθε φορά όσους απαντούν ότι δεν υποστηρίζουν κάποια ομάδα (15,1% το έδινε η Metron το 2008 για λογαριασμό της «Εξέδρας», 12,4% προκύπτει σήμερα). Η πληθυσμιακή αιμορραγία (υπαρκτή βέβαια) δεν είναι ο βασικός λόγος της οπισθοχώρησης στην κατάταξη. Σαφώς ένα κομμάτι Ενωσιτών πικράθηκε και αποστασιοποιήθηκε μετά τη σαιζόν της προδοσίας (το παρατηρήσαμε και στην προηγούμενη δημοσκόπηση), αλλά από εκεί και πέρα ούτε πέθαναν με τη μία 300 χιλ. ΑΕΚτζήδες, ούτε ο σουλτάνος έβγαλε φιρμάνι για παιδομάζωμα όλων των ΑΕΚόπουλων! Το ποσοστό μας άλλωστε επί του συνόλου του πληθυσμού (11%) παραμένει μέσα στα ιστορικά στάνταρ του συλλόγου, είναι σχεδόν όμοιο με αυτό που μας δίνει η marc to 2012 και μεγαλύτερο από αυτά που εμφανίζουμε στα γκάλοπ του Νοέμβρη του 2014. Η 4η θέση στη συγκεκριμένη έρευνα οφείλεται και πάλι στην κατακόρυφη αύξηση των οπαδών του ΠΑΟΚ που από το 7 με 9 τοις εκατό που εμφάνιζε την 20ετία 1993-2013, βρίσκεται εδώ στο 12% επί του συνολικού πληθυσμού, άρα με αναγωγή στο 13,6% μεταξύ οπαδών. Βέβαια το αποτέλεσμα αυτό εφόσον είναι μέσα στα όρια του στατιστικού λάθος, όπως παραδέχεται και η Metron και το SDNA, μπορεί να το αμφισβητήσει οποιοσδήποτε, είτε προτείνοντας πιθανά σφάλματα στη δειγματοληψία, είτε αφήνοντας υπόνοιες για «φούσκωμα» του ασπρόμαυρου ποσοστού εν είδει «κλεισίματος του ματιού» στο ευεπίφορο, έτσι κι αλλιώς, στην προπαγάνδα, ασπρόμαυρο αναγνωστικό κοινό. Η αίσθηση του γράφοντος πάντως είναι ότι πράγματι ο κόσμος του ΠΑΟΚ εμφανίζει αυξητικές τάσεις. Το πόσο δεν γίνεται να το ξέρω προσωπικά, δεν είμαι ερευνητής, αλλά η άνοδός του δεν με ξενίζει. Η ερμηνεία που δίνω αποτυπώνεται και παραπάνω στα γκάλοπ του Νοέμβρη του 2014 και παρακάτω, στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση: α)«τρολο-μόδα», β)«αντιολυμπιακή ψήφος».

Παρατηρήσεις-σχόλια
-Επιπλέον λόγος για την αύξηση των ποσοστών του ΠΑΟΚ είναι η συρρίκνωση, σχεδόν εξάλειψη στις νεαρές ηλικίες, της εσωτερικής του αντιπολίτευσης, του Άρη και του Ηρακλή.
-6% οι Ενωσίτες στη Θεσσαλονίκη το 1997, 6,2% το 2003, 4,3% το 2004, 2,6% το 2006, 5% το 2007, 2% το 2015. Με εξαίρεση την έρευνα της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος το 2007, παρατηρείται μια σταδιακή μείωση του όγκου των οπαδών μας στη συμπρωτεύουσα.
-Όπως και το 2004, έτσι και τώρα η Metron δεν μας δίνει ενιαία την εικόνα σε Βόρεια Ελλάδα, αλλά τη σπάει σε κομμάτια (ΠΣΘ, Κεντ./Δυτ. Μακεδονία και ΑΜΑΘ το 2004 – ΠΣΘ και υπόλοιπη Μακεδονία-Θράκη το 2015). Είναι λοιπόν μαθηματικά αδύνατο και στις δύο περιπτώσεις, χωρίς να ξέρουμε τις αναλογίες δείγματος, να εξάγουμε ενιαίο ποσοστό για Βόρεια Ελλάδα και να το αντιπαραβάλλουμε με αυτά του 2006 της GPO ή του 2012 της marc.
-Σίγουρα στο ηλικιακό ποσοστό 18-24 έχουμε λειψανδρία και εικάζω ειδικά στο 18-21 που έπεσε πάνω στην παρακμιακή εποχή 2009-2013 και πληγώθηκε ανείπωτα από τη σαιζόν της προδοσίας και του αυτοφουνταρίσματος. Οι 22-24 τουλάχιστον πρόλαβαν -ας βάλω μάλλον προλάβαμε, γιατί για 3 βδομάδες ακόμη σ’ αυτό το γκρουπ ανήκω- και καλό θέαμα και τίτλους μαζεμένους στα δύο βασικά αθλήματα και προσωπικότητες-σύμβολα και γενικά τα παιδικά-εφηβικά μας χρόνια συνέπεσαν με μια εποχή όπου το πρεστίζ του συλλόγου, παρά τον διαρκή πόλεμο, παρέμενε ακόμα αλώβητο.


Παρατηρήσεις-σχόλια
-Λογικό οι οπαδοί της ΑΕΚ να είναι οι αυστηρότεροι στην κριτική τους απέναντι στους θεσμούς, καθώς η ομάδα μας είναι αυτή που έχει βιώσει σκληρότερα στο πετσί της τις συνέπειες της 20ετούς ερυθρόλευκης χούντας. Από παραδοσιακή διεκδικήτρια του πρωταθλήματος στη συνείδηση κάθε εχθρού και φίλου, κατέληξε μετά και την κλοπή του τίτλου το 2008 να θεωρείται ομάδα με ταβάνι το Γιουρόπα Λιγκ. Ο Παναθηναϊκός τουλάχιστον κατάφερε να ξεδιψάσει με δύο πρωταθλήματα το 2004 και το 2010, ο δε ΠΑΟΚ τεταρτοπέμπτος έβγαινε και πριν την εποχή της «παράγκας», τεταρτοπέμπτος εξακολούθησε να βγαίνει και μετά το 1996, άντε δευτερότριτος εσχάτως λόγω απουσίας της ΑΕΚ.
-Από τις απαντήσεις για το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου δε γινόμαστε σοφότεροι. Λίγο-πολύ αναμενόμενες.

Διακύμανση ποσοστών ΑΕΚ μεταξύ οπαδών και στο σύνολο του πληθυσμού στις πανελλαδικές δημοσκοπήσεις 1993-2015
(Δε βάζω στο πινακάκι αυτήν του 1997 της Kappa που αφορούσε μόνο Αττική-Θεσσαλονίκη, αυτήν του 2003 της Alco που διεξήχθη σε 9 πόλεις της χώρας, αυτήν του 2006 της GPO που επικεντρώθηκε μόνο σε Μακεδονία-Θράκη, αυτήν του 2008 της GPO που δεν αφορούσε ούτε αποκλειστικά οπαδούς, ούτε το σύνολο του πληθυσμού, αλλά «φιλάθλους» και αυτήν του 2012 του ΣΚΑΪ που απέκλεισε το γυναικείο πληθυσμό)
Παρατηρήσεις-σχόλια
Όπου εξαρχής οι δημοσκοπήσεις εξέταζαν ποσοστά αποκλειστικά μεταξύ οπαδών δεν γίνεται να βρούμε τις αντιστοιχίες επί του συνολικού πληθυσμού. Όπου οι δημοσκοπήσεις μας έδιναν το ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού με αναγωγή γίνεται να βρούμε αυτό μεταξύ των οπαδών. Έχω μια απόκλιση 0,2% στην έρευνα του 1998 (14,9% μου βγαίνει στους οπαδούς, 15,1% το δίνει η VPRC).

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα με βάση τις έρευνες της GPO το 2006 και της marc το 2012

Κλείνω την παρουσίαση με ένα σχόλιο για ισχυρισμούς «αλλοθρήσκων». Τα «6,5 εκατομμύρια γαύροι» των Τσουκαλάδων και τα «στη Βόρεια Ελλλλλάδα μόνο ΠΑΟΚ ναούμε ξερωγώ εντάξει» ισχύουν όσο ισχύει ότι ανάμεσά μας κυκλοφορούν ροζ μονόκεροι.

84 σχόλια :

  1. ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ, ΑΨΟΓΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ !!! ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ, ΕΝΝΟΕΙΤΑΟ ΟΤΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΙΤΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΑΠΛΩΣ ΛΟΓΩ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ ΚΛΠ., ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΔΩ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΚΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΟΚΤΖΗΔΩΝ. ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΙΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΝΤΩΣ, ΘΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΩ ΜΕΙΛ ΣΤΑ ΚΑΡΤΑΛΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ΝΟNOS Να σαι καλά φίλε.
    Και όχι μόνο στη Μακεδονία, παντού έχουμε διαρροή, ακόμα και στη Θράκη, στα "άπαρτα κάστρα" μας. Αναπόφευκτο είναι. Η μαύρη τριετία που διανύουμε στο ποδόσφαιρο (2012-2015) και δευτερευόντως αυτή που αφήσαμε μόλις πίσω μας στο μπάσκετ (2011-2014) δεν γίνεται να μην έχουν αντίκτυπο.

    Όσο για τα Παόκια, έτσι είναι, όπως και να το κάνουμε, έχουν αυξηθεί. Τον έναν λόγο για τον οποίο πιστεύω ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο τον ανέφερα πιο πάνω. Αποτέλεσαν μια κάποιου είδους "μόδα". Αυτή η γραφικότητά τους, οι στραβοστομίες, οι μαλαματίνες, οι Γκαρσίες και οι κάθε είδους σουρεάλ καταστάσεις που διαδίδονταν με viral ρυθμούς μέσω youtube, έθελξαν ένα κομμάτι της κοινωνίας (και εκτός Μακεδονίας) που γουστάρει την καλτίλα, που τη βρίσκει με τις τρολιές και το ασόβαρο. Φυσικά η νέα αυτή εσοδεία από κριτική σκέψη, αθλητικές γνώσεις, παρουσία στο γήπεδο = μηδέν. Ο ορισμός του "μη ενεργού - μη ποιοτικού" οπαδού. Στα γκάλοπ όμως μετράνε.

    Ο άλλος λόγος είναι ότι έκοψαν τα τελευταία 2-3 χρόνια ένα σεβαστό κομμάτι από την πίτα της "αντι-ολυμπιακής ψήφου" που μέχρι πρότινος πήγαινε στον Παναθηναϊκό. Επί Τζίγκερ ναι μεν ο ΠΑΟ πήρε μόνο ένα νταμπλ, διατηρούσε όμως το πρεστίζ του αλώβητο. Λίγο με τις ευρωπαϊκές πορείες (που και όταν σταμάτησε να τις πραγματοποιεί, ήταν ακόμα νωπές οι επιτυχίες και μπορούσε να τις επικαλείται βάσιμα), λίγο με το ότι ήταν πάντα οικονομικά εύρωστος και δεν αντιμετώπιζε προοπτικές πτωχεύσεων και υποβιβασμών, λίγο ότι είχε ένα τμήμα μπάσκετ που μονοπωλούσε τους τίτλους και κάλυπτε την ποδοσφαιρική ξηρασία, γινόταν αυτομάτως η πρώτη επιλογή για όσους δεν ήταν "γεννημένοι" οπαδοί κάποιας ομάδας, απέρριπταν τον ΟΣΦΠ λόγω της βρωμιάς του, αλλά ήθελαν να διαλέξουν κάτι "ασφαλές" για να υποστηρίζουν. Τα τελευταία 2-3 χρόνια, το πρεστίζ αυτό πήγε περίπατο. Περίγελος ο άλλοτε "πρέσβης" στην Ευρώπη, έκτες και τέταρτες θέσεις στο πρωτάθλημα, η μπασκετική κυριαρχία υπό αμφισβήτηση (με τη ρελάνς που έκανε ο ΟΣΦΠ με τις 2 σερί Ευρωλίγκες και κάποιους τίτλους στην Ελλάδα), οπότε και επειδή και η ΑΕΚ είναι απούσα, σε πρώτο επιλαχόντα αναβαθμίζεται ο (υποτιθέμενος) νεόπλουτος ΠΑΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας Παναθηναικος ειμαι,

    Παναθηναικός είμαι, έχω κάνει δημοσκοπήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη..Ο Γαύρος είναι 1ος στην Αθήνα αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι τόσοι πολλοί όσο λένε..Το ίδιο ισχύει και στην Θεσσαλονίκη (μόνο θεσσαλονίκη λέω..) όπου Πάοκ-Άρης έχουν πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους με τον Πάοκ να υπερέχει όμως ξεκάθαρα στην δυτική μακεδονία για αυτό και είναι σίγουρα ο πρώτος του βορρά..

    Παρόλα αυτα μην πιστεύετε τα γκάλοπ αυτά γιατί πολές φορές είναι στημένα και προκαθορισμένα..

    Τα γκάλοπ του fb έχουν το καλό ότι ψηφίζουν μόνο οι ενεργοί οπαδοί..Πχ εγώ δεν θεωρώ οπαδό μίας ομάδος κάποιον που δεν ασχολείται ενεργά αλλά απλώς λέει μία ομάδα..Στις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία τέτοιοι οπαδοί ψηφίζουν...Ενώ επίσης οι δημοσκοπήσεις εφημερίδων γίνονται σε υπερβολικά μικρή κλίμακα και δεν είναι πολύ ψαγμένες γεωγραφικά παρά μόνο..επιφανειακά για να λένε ότι έκαναν δημοσκόπηση γιατί κυρίως στο λεκανοπέδιο ρωτάν,, στην πλειοψηφία..)


    Τα ποσοστά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου

    Οσφπ 31-33 %
    Παο 25-27%
    Αεκ 14-16
    Παοκ 10-12
    Αρης 6,5 - 8

    υγ: Παοκ 9%, αρης 5 .....................και λαρισα 3...αστειο..παντως παοκ και αρης (κυριως) ειναι οι πιο ενεργοι οπαδοι συμφωνα με τα ποσοστα τους και τις δυνατοτητες τους....Οπως ειπα για μενα μεγαλυτερο ρολο παιζουν οι ενεργοι οπαδοι και οχι τοσο να λες οτι υποστηριζεις μια ομαδα που στην πραξη δεν ενδιαφερεσαι (αυτο ισχυει κυριως για μας τους παναθηναικους και τον γαυρο)

    υγ1: Παο-Αεκ εχουμε τους περισσοτερους οπαδους απο οτι γαυρο βορειο ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι πολιτικες δημοσκοπησεις ειναι πιο σοβαρες με πιο ασφαλη συμπερασματα απο τις οπαδικες ..επισης στις πολιτικες δεν υπαρχει ενεργος η ανενεργος (μιας που που θα ριξεις ψηφο λες).κλπ..πιστευω ομως ολα ειναι εικασιες και εκτιμησεις...αν δεν γινει αναλυτικη καταμετρηση - καποτε πρεπει να γινει - δεν πιστευω τπτ- και δεν ισχυει τπτ

      ..εδω ανελ στις εκλογες το διναν 2,5 και ειχε σχεδον 5....!!! και ηταν και πολιτικη δημσκοπηση..Δεν θα μου κανει εντυπωση πχ αν οι οπαδοι σας ειναι 10% η ακομα και 18%..ειναι ολα ρευστα...δυστυχως οι περισσοτεροι κανουν εκτιμησεις αφου επηρεαζονται απο τις δημοσκοπησεις - στημενες στην πλειοψηφια- δεν γντ να βγαινει συνεχεια ο γαυρος πρωτας ακομα και αν ειναι, που ειναι -...καλο θα ειναι οταν καποιος κανει εκτιμηση να την κανει συμφωνα με δικα του στοιχει ακαι καθαρες δικες του αμεροληπτες εκτιμησεις..

      και κατι που ξεχασα να πω ειναι οτι στις ηλικιες κατω των 30 σας περναει ξεκαθαρα ο παοκ και αυτο πρεπει να σας προβληματιζει..

      υγ. οι μεγαλυτεροι καφροι ειναι οι γαυροι και παοκτσηδες..επισης δεδομενο...απλως ηθελα να το πω οχι οτι λεει κατι :P

      Διαγραφή
  4. Γεια σου φίλε Παναθηναϊκέ.
    Έθιξες πολλά θέματα. Λοιπόν:

    -Θα διαφωνήσω για τις ψηφοφορίες στο facebook. Το μόνο που δείχνουν είναι πόσοι φίλοι της κάθε ομάδας έχουν λογαριασμό στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Αλίμονο αν βασιζόμασταν σ' αυτές για να αποτυπώσουμε τα πραγματικά μεγέθη και όχι στην Επιστήμη >>http://en.wikipedia.org/wiki/George_Gallup. Επιπλέον, από πού προκύπτει ότι το like στο προφίλ μιας ομάδας στο fb ή η συμμετοχή σε ένα facebookικό "οπαδοψήφισμα" υποδηλώνει οπωσδήποτε αυτόν που "ασχολείται", ενώ οι υπόλοιποι που "απλά δηλώνουν κάτι" αποκλείονται; Πίστεψέ με, επειδή σαν διαχειριστής σελίδας στο fb έχω πρόσβαση στη λίστα μελών, δεν προφταίνω να μετράω τύπους και τύπισσες που είναι μέλη σε οτιδήποτε ΑΕΚτζήδικο υπάρχει εντός του δικτύου, συμμετέχουν σε κάθε ψηφοφορία που ανακύπτει ανά πάσα στιγμή, αλλά δεν έχουν καμία μα καμία επαφή με την κιτρινόμαυρη επικαιρότητα, πόσο μάλλον με την ιστορία ή την κουλτούρα της ομάδας

    -Αμφιβάλλω για την αξιοπιστία των "πολιτικών" γκάλοπ και όχι επειδή έχει πρόβλημα η μέθοδος, αλλά για λόγους που έχουν να κάνουν με το ποιοι τις παραγγέλουν και τι σκοπό θέλουν να εξυπηρετήσουν. Αν με εννοείς. Τα "αθλητικά" γκάλοπ είναι πολύ λιγότερο ύποπτα.

    -Ο ασφαλέστερος τρόπος για να μετρηθούμε "πόσοι οπαδοί είμαστε" και "τι είδους οπαδοί είμαστε" είναι στην επόμενη απογραφή πληθυσμού, το 2021, να τεθούν σχετικά ερωτηματολόγια :D

    -Τον Άρη νομίζω τον υπερεκτιμάς. Ζω στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια λόγω σπουδών και η αίσθησή μου είναι ότι το οπαδικό τους κίνημα έχει πιάσει πάτο. Μειώνονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Οι υγιώς σκεπτόμενοι Αρειανοί οπαδοί (δεκαπλάσιοι από τους σουπεράδες) έχουν απαυδήσει τόσο πολύ από την αρρωστημένη κατάσταση στο ποδοσφαιρικό τους τμήμα που, πλέον, όχι μόνο δεν ασχολούνται όπως παλιά, αλλά δεν έχουν καν τα κουράγια να αναφέρουν τι ομάδα υποστηρίζουν. Το μπάσκετ είναι που τους σώζει. Μακάρι να αντιστραφεί η κατάσταση γιατί έτσι θα έχουν την κατάληξη του Εθνικού.

    -Για τα Παόκια, ειδικά την τελευταία εσοδεία, την έγραψα τη γνώμη μου πιο πάνω. Κανένας προβληματισμός προσωπικά πάντως. Καλύτερα λιγότεροι, αλλά με κριτική σκέψη, γνώσεις, παρουσία στα γήπεδα και επίπεδο, παρά πολλοί και της πλάκας. Άσε που πιστεύω ότι αν η ΑΕΚ "έρθει" πραγματικά, θα επιστρέψουμε άμεσα στους γνώριμους συσχετισμούς.

    -Πληροφοριακά, στην Αλεξανδρούπολη η σειρά είναι ΑΕΚ-ΠΑΟ-ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ-Ηρακλής-Άρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ..το θεμα δεν ειναι αν εχεις απαυδησει η οχι...το θεμα ειναι τι ομαδα υποστηριζεις...και σιγουρα ο αρης απο πλευρας οπαδικων εκδρομων εχει κανει ισως τις μεγαλυτερες στην ελλαδα προσφατα...αρα για το αν μια ομαδα εχει πιασει πατο η οχι θα το μαθουμε σε 30 χρονια και βαλε και οχι τωρα ακομα και αν τωρα ειναι στον πατο αγωνιστικα...τα παντα ειναι σχετικα....αλλα δεν πεφτεις/αυξανεις λαο μεσα σε 5 η 10 χρονια...το ιδιο λεγαμε για τον αρη θυμαμαι και το 2005..

      Ο Παοκ εχει αρχισει να φτιαχνει λαο και εκτος β.ελλαδας τα τελευταια χρονια και αυτο ειναι σημαντικο. Θυμαμαι οταν και αυτος ηταν χαλια αγωνιστικα το 7-8 καποια στιγμη μερικοι αμφεβαλλαν και αν ειναι πανω απο 8% πανελλαδικα..πραγμα που δειχνει οτι η αγωνιστικη εικονα μιας ομαδας παιζει ρολο στην εκτιμηση του οπαδικου της ποσοστου απο εμας τους οπαδους των αλλων ομαδων...

      Πραγματικα ειναι κριμα ομαδες σαν εσας και τον αρη (και τον ηρακλη και την λαρισα κατα δευτερο λογο) να περνανε ολα αυτα που περνατε..

      Συνοψιζοντας θεωρω οτι οι ομαδες φτιαχνουν τους οπαδους. γιατι οταν η ομαδα εχει στοχους και παει καλα αυξανονται οι οπαδικες εκδρομες και σαν αποτελεσμα...φαινονται καλυτερα οι οπδοι της καθε ομαδος..

      Διαγραφή
  5. Τώρα είδα το σχόλιο σου για την Αλεξανδρούπολη..Πάνταέτσι δεν ήταν η σειρά;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ' όσο θυμάμαι και απ' όσο ξέρω, πάντα έτσι. Ίσως τώρα στα νέα παιδιά έως 16-17, γαύροι και παόκια να είναι περισσότεροι και αρειανοί-ηρακλειδείς να μην υπάρχουν καν. Θα το διαπιστώσουμε στο μέλλον.

      Διαγραφή
    2. Φιλε μου τη ηλικια εχεις?Εγω Παοκτζης ειμαι και μιας και ειχα ερθει πριν κανα 6 χρονια στην πολη σου και χωρις να ασχολουμε με ομαδες και περιοχες ειχα συναντησει αρκετους βαζελογαυρους και Αεκτσηδες με Παοκτζηδες αλλα σε καμια περιπτωση δεν μου φανηκε ολοι οι πολη Αεκ οπως πχ αν πας σε καμια πτολεμαιδα κτλ που ολοι ειναι Παοκ.πιστευω οτι εχετε τρομερες απωλειες στην αθηνα πραγμα που στην θεσσαλονικη ο παοκ δεν το εχει.τωρα στην μακεδονια δεν υπαρχεις απο 20 και κατω ενω καλο θα ειναι να κοιταξετε την βαση σας την αθηνα που χολενετε και ειστε τρομερα ανυπαρκτοι.Τωρα φιλε μιας και ειπες για μικρες ηλικιες πιστευεις οτι εχουμε τοσο κοσμο στα 16χρονα που να περναμε τους βαζελους? Για αλεξανδρουπολη μιλαω βεβαια

      Πραγματι φιλε τα τελευταια χρονια εχουν γινει αρκετοι παοκτζιδες στην μακεδονια αλλα δεν ξερω για αλλου.δηλαδη οπως εγιναν αρκετοι παοκ απο το 2008 μεχρι τωρα ετσι εχουν γινει και στην αλεξανδρουπολη...?


      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα φίλε ΠΑΟΚσή.

    1) Δεν έχω γράψει ποτέ περί "όλης πόλης ΑΕΚ", δεν ξέρω πού είδες τέτοια υπερβολή. Δεν υπάρχει πουθενά το "μια πόλη-μια ομάδα", ούτε καν ο Πειραιάς δεν είναι "όλος Ολυμπιακός". Ασφαλώς υπάρχουν οπαδοί όλων των αποχρώσεων στην πόλη μου και στον Έβρο γενικότερα (είμαστε πολυσυλλεκτικοί σ' αυτόν τον τομέα), με την ΑΕΚ όμως να έρχεται σαφώς πρώτη (ακόμη τουλάχιστον) στις προτιμήσεις. Δεν είναι κάτι παράλογο το ότι η Ένωση έχει δημιουργήσει παλαιόθεν ισχυρή βάση οπαδών εδώ, ειδικά αν σκεφτείς ότι:
    α)η Θράκη ιστορικά ήταν η ενδοχώρα της Κωνσταντινούπολης, η Πόλη είναι η παραδοσιακή πρωτεύουσά της
    β)οι πρώτοι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης ήταν πρόσφυγες Ανατολικοθρακιώτες
    γ)η ΑΕΚ θεωρείται η κατεξοχήν κωνσταντινουπολίτικη και προσφυγική ομάδα (ο ΠΑΟΚ έχει επιλέξει να συνδεθεί με τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη και να επενδύσει στο δίπολο Βορράς vs Νότος, την πολίτικη ταυτότητα τη θυμάται 4 φορές το χρόνο στις ενδοαστικές του κόντρες με Άρη-Ηρακλή)
    Από το 2010 και μετά βέβαια υπάρχει μείωση παντού, αναπόφευκτα και εδώ. Δεν ξέρω μέχρι πότε θα είμαστε η κυρίαρχη πληθυσμιακά δύναμη.

    2) Ναι, η αίσθησή μου είναι ότι έχετε τέτοιο γκελ σε μικρές ηλικίες. Επαναλαμβάνω: αίσθηση. Δεν είμαι ούτε δημοσκόπος, ούτε αναλυτής, δεν πρόκειται για επιστημονικό αξίωμα, για να μην παρεξηγούνται οι αναγνώστες.

    3) Είτε ανησυχήσουμε για το "πόσοι είμαστε", είτε όχι, η εξίσωση είναι απλή: αν η ομάδα επιστρέψει γρήγορα στους τίτλους και την καλή μπάλα θα αυξήσει ξανά τους οπαδούς της, αν παραμείνει στην παρακμή, θα συνεχιστεί και η μείωση. Αυτά μετράνε πλέον, όχι τόσο οι ρομαντισμοί, οι προσφυγικές καταβολές κλπ. Όπως είπα και στο φίλο Παναθηναϊκό πιο πάνω πάντως, προσωπικά με ενδιαφέρει περισσότερο η ποιότητα των οπαδών, όχι η ποσότητα.

    4) 25 είμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν λεμε οτι μια πολη ειναι ολη πχ Παοκ εννουμε την κινηση της οταν παιζει Παοκ οπως π.χ πτολεμαιδα γιαννιτσα σερρες που ειναι 70% Παοκ ενω οταν παιζουν αλλες ομαδες δεν το εχουν και σε καμια περιπτωση η αλεξανδρουπολη δεν ειναι σε καμια περιπτωση Αεκουπολη οπως πολλοι αεκτζιδες το λενε οπως π.χ σερρες=παοκ απλως ειναι γενικα ποιο πολλοι αεκ.

      Αυτο που λες για τον παοκ για διπολο βορρα νοτου ισχυει και γιαυτο παοκ κραταει γερα σε κοσμο.Εγω φιλε μου μικρος ειμουν γαυρος αλλα σιγα σιγα τους σιχαθηκα οπως παρα πολλοι που αλλαξαν και εγιναν παοκ γιαυτον τον λογο επειδη ειναι μια μακεδονικη ομαδα κοντινη σε εμας με δυνατο λαο και οχι να υποστηρηζουμε τους αθηναιους και πολλοι αλλοι λογοι.


      Παντως αυτο που εγραψες για προσφυγικες ομαδες κτλ πλεον δεν παιζουν ρολο στις μερες μας ειναι γεγονος το παιδι θα γινει οτι σκουσρι απο την τηλεοραση γαυρος με βαζελο κατα προτιμηση.

      Διαγραφή
    2. Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω. Ο χαρακτηρισμός "ΑΕΚούπολη" δεν είναι καθόλου αβάσιμος, έχει δοθεί σωστά, όχι μόνο γιατί η ΑΕΚ έρχεται πρώτη σε όγκο κόσμου ανάμεσα σε όλες τις ομάδες (κι ας μην είναι 70% το ποσοστό κι ας είναι κάνα 35άρι), αλλά και λόγω του επιπέδου του "δεσίματος", της "καψούρας" αυτού του κόσμου με το σύλλογο. Γράψε στην αναζήτηση του Google "ΑΕΚούπολη" και περίμενε να δεις τι θα σου βγάλει. Δεν θα είναι ούτε η Ν.Φιλαδέλφεια, ούτε η Ν.Ιωνία, ούτε η Ν.Ερυθραία, ούτε η Ν.Χαλκηδόνα, ούτε το Μενίδι, ούτε ο Περισσός. Σου αφήνω και κάποια links για να πάρεις μια γεύση:
      http://www.oldalexandroupoli.gr/2011/12/2001.html
      http://www.thrakisports.gr/podosfairo/kpelo-ellados/10812-psinetai-filiko-tis-aek-me-ton-ethniko-stin-aleksandroypoli.html
      http://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/idry8hke-h-aek-ebroy/post24131
      https://www.facebook.com/photo.php?v=657838607587880&set=vb.111655172206229&type=2&theater
      http://www.gatzoli.gr/2012/04/blog-post_02.html
      Για πολλοστή φορά θα το ξαναπώ, η ποιότητα είναι αυτή που κάνει τη διαφορά και σε αναδεικνύει, όχι η ποσότητα.

      Διαγραφή
    3. Σιγουρα μετραει η ποιοτητα αλλα σε βαθος χρονου η ποσοτητα φαινετε καιστην θεσσαλονικη χανετε στις μικρες ηλικιες και δεν θα εχει αυτην την δυναμικη που ειχε.
      Τεσπα μακαρι να αποκλεισετε τον γαυρο και καλη ανοδο σας ευχομαι

      Διαγραφή
  7. Παοκτσηδες μονο προπαγναδα..μια ζωη σας αβανταρουν εκει πανω...Εγω αρειανος ειμαι αθηναιος...ειχε κανει ερευνα η statistic coorporation και θεσσαλονικη ειχαμε βγει εμεις πρωτοι..σαν λαος ειμαστε καλυτεροι ισως ακομα και αν μας περνατε σε νουμερα συνολικα αλλα θεσσσαλονικη καθαρα σας περναμε...Απλως επειδη ολοι οι κατω των 15 ειναι παοκ και δυστυχως η νεολαια ειναι ο λαος καθε ομαδος νομιζετε οτι ειστε και πρωτοι..σε 10-15 χρονια ισως τωρα ομως οχι

    Ακου εκει 70% γιαννιτσα-σερρες παοκ..χαχα...στην αθηνα εμεις εχουμε συνδεσμο....κερατσινι μενω, εγινα αρης χωρις καποιο συγγενη φιλο και περισσοτερους αρειανους εχω συναντησει απο παοκτσηδες...αθηνα δεν εχετε καν συνδεσμους, εξωτερικο το ιδιο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aπλως Ο ΠΑΟΚ ΕΓΙΝΕ ΜΟΔΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΛΕΟΝ....Ολες οι γκομενες για να αρεσουν ΚΑΙ ΓΙΑ να πουλανε μαγκια λενε...ωωω παοκαρα και γαμω....Ολοι οι καφροι και οι γκομενοι και αλητες των γυμνασιιων και λυκειων και στην πολη παοκ ειναι....Βλεπεις φατσα και καταλαβαινεις τι ομαδα ειναι...τυχαιο;..Δεν το λεω προσβλητικα απλως η ομαδα σου φιλε εχει γινει μοδα στην θεσσαλονικη λογω της αγωνιστικης ανυπαρξιας του αρη....Ολοι οι μεταναστες επισης παοκ λογω της ρατσιστικης νοοτροπιας-συνθηματων που υπαρχουν για την ομαδα σου απο πολλους συναρεαινους...Ολα αυτα τα εχει πει και ο ραπτοπουλος πολυ σωστα...Δυστυχως μεγαλη ευθυνη σε αυτο εχει και ο σουπερ3 και τα -κατι σαν -ναζιστικα του τεχνασμαματα....Απλως εσεις φερθηκατε εξυπνα και πηρατε ποσοστο απο διαφορες κοινωνικες ομαδες του πληθυσμου σε αντιθεση μεεμας που κοιμομασταν

      ...Αλλα στους αντρες ανω των 30 ειμαστε ξεκαθαρα πρωτοι.....δες φατσες στον τελικο του οακα δικιες μας και δικιες σας..ολοι οι δικοι μας ηταν 25-30+ ενω εσας 20-25....Αμα δεν κανουμε κατι σαν συλλογος τα επομενα 2-3 χρονια να παιζουμε ευρωπη παλι δυστυχως σε λιγα χρονια θα μειωθουμε σε ποσοστο πανελλαδικα...ακομα ενταξει, δεν υπαρχει μεγαλη μειωση..απλως πολλοι αρειανοι δεν ασχολουνται μεχρι να ξανακουσουν το ευρωπαικο υμνο στο βικελιδης...εχουμε πεσει σε υποληψη πολυ...πχ μετα τον τελικο του οακα αμα ρωτουσες αθηναιο θα σου λεγε οτι εχουμε περισσοτερο κοσμο απο σας..πλεον ειμαστε στο απολυτο 0..εν πασει περιπτωσει σε θεωρουσαν ισοδυναμο με σενα σαν λαο (πληθυσμιακα παντα λεω) ενω τωρα μας θεωρουν πολυ χειροτερους σας..

      Επισης βαζελοι-γαυροι πλεον εχουν κατα πολυ περισσοτερο λαο βορεια ελλαδα απο οτι παλια. Αλλα σε μερικες πολεις (Δραμα, Κιλκις, ωραιοκαστρο) κλπ κλπ εχουμε περισσοτερο λαο χωρις αμφιβολια...

      Διαγραφή
    2. Ναι ρε φιλε απο το κερατσινη μας αβανταρουν εδω πανω ειστε πλειονοτιτα αλλα δεν θελουν να το αποκαλυψουν για να μην μαθει κανενας την αληθεια.
      Πως γινετε ρε μεγαλε να ειστε περισσοτεροι και ολοι να λενε το αντιθετο με μεγαλη διαφορα κιολας......και ποιο γκαλοπ ρε φιλε πλακα μας κανεις?γελανε και οι πετρες μαυτο το γκαλοπ.
      Μηπως εσενα σε ταιζουν προπαγανδα ο super3 και η υπολοιποι αριανοι για την θεσσαλονικη?πως γινετε να ειστε ποιο πολλοι και να μην βλεπεις αρσιανο στην θεσσαλονικη?αμα δεν μπορεις να το χωνεψεις προβλημα σου ο ΠΑΟΚ ειναι πανω απο το 60% στην πολη .σε 10 15 χρονια φιλε μου θα σας εχει περασει ο βαζελος σε κοσμο ετσι πως πατε......με το νου ειστε περισσοτεροι και οσο για εξωτερικο προφανως κ αι δεν ξες τι σου γινετε απο τγν προπαγανδα που σου λενε.εχω τους περισσοτερους σινδεσμους στο εξωτερικο απο καθε αλλη ομαδα και περιοχες ασπρομαυρες γερμανια αυστραλια μοντρεαλ κτλ οποτε ζεισε στον κοσμο σου

      Διαγραφή
    3. Επειδη ακουω τον ραπτοπουλο εδω και 5χρονια ο ραπτοπουλος οταν επερναν και το ρωτουσαν ποιος εχει σε ποσοστα τ8ν ποιο πολη κοσμο ελεγε ο παοκ και ελεγε για 800.000 κοσμο του παοκ μεσα στην σαλονικα ενω για τον αρη ελεγε 25% οποτε τι λες εσυ δεν παιζει ρολο.
      Τωρα για κιλκις δραμα και ωραιοκαστρο οταν δεν ε χεις σε καμια πολη καλο ειναι να μην γραφεις βλακειες επειδη σου το ειλε καποιος.ειναι περιοχες παοκτσιδικες αλλα μαυτα που ακους απο το κερατσινι φυσικο ειναι πεταξεις τιν κοτσανα σου

      Διαγραφή
    4. Καλω θα ειναι να σου απαντησει αρειανε ο διαχειρηστης μιας και σπουδαζει τα τελευταια χρονια θεσσαλονικη να σου πει τι επικρατει στην πολη αφου ειστε περισσοτεροι και ειναι και ουδετερος

      Διαγραφή
    5. Αρειανέ, καταρχάς αν θέλεις μαζί με το σχόλιο άφηνε και ένα ψεδώνυμο, το 'χω γράψει και σε άλλους επισκέπτες που έχουν σχολιάσει ανώνυμα, δεν είναι ειδικά για σένα, κρατάω για στατιστικούς λόγους πόσοι μοναδικοί αναγνώστες έχουν σχολιάσει. Και για λόγους οικειότητας φυσικά. Αν θες, έτσι; Παναθηναϊκέ άμα το βλέπεις και για σένα το ίδιο.

      Τώρα για τη διαμάχη σας, επειδή ζητήθηκε η θέση μου. Ιστορικά ήδη από τα '50s ήταν περισσότεροι οι Παοκσήδες, έστω και με μικρή διαφορά τότε. Αυτό δεν είναι ούτε ντροπή για τους Αρειανούς, ούτε μαγκιά για τους Παοκσήδες. Ήταν ιστορικά αναπόφευκτο κάποια στιγμή οι δεύτεροι να ξεπεράσουν τους πρώτους. Η πλειονότητα των σύγχρονων Μακεδόνων στην πραγματικότητα είναι Μικρασιάτες και Πόντιοι και όχι γηγενείς Μακεδόνες. Οι γηγενείς τη δεκαετία του '20 ζήτημα να ήτανε καμιά 350χιλ, ενώ οι πρόσφυγες που εγκατάσταθηκαν στην περιοχή πάνω από 600χιλ. Οι δεύτεροι μπορεί να κράτησαν μεν ζωντανή την μνήμη της καταγωγής τους, υιοθέτησαν όμως παράλληλα και πλήρως τη μακεδονική ταυτότητα. Ε, λογικό λοιπόν όσον αφορά τον αθλητισμό να ταυτιστούν με έναν σύλλογο με παραπλήσια διαδρομή, που θυμάται 5-6 φορές το χρόνο σε διάφορες "επετείους" την προσφυγική καταγωγή του και όλο τον υπόλοιπο καιρό προβάλλει τον εαυτό του σαν μόνο αντιπρόσωπο της Μακεδονίας, σε μια φαντασιακή μάλιστα κόντρα με τους "Αθηναίους". Σημερα δε που ρόλο δεν παίζει πια η καταγωγή, αλλά οι επιδόσεις της ομάδας στο γήπεδο και το "φαίνεσθαι" στα media, εξίσου λογικό οι Παοκσήδες όχι απλά να παραμένουν περισσότεροι από εσάς, αλλά να έχουν γίνει και πολλαπλάσιοι. Δεν υπάρχει νόημα για ποσοτική σύγκριση πια.

      Διαγραφή
    6. Οι αρειανοι φιλε τοσα χρονια λενε τα ιδια οτι ειναι περισσοτεροι και αμα βγει κανα γκαλοπ η πει καποιος οτι οι παοκτσιδες ειναι παρα πανω θα αρχισουν τα γνωστα οτι μας αβανταρουν τα μμε τις θεσσαλονικης και θελουν το κακο του αρη ωστε να πρωοθησουν το παοκ. Δεν ξερω τι παιζει μαυτους η εχουν φαει τοσοι προπαγανδα η τελικα ειναι ποιο πολλοι και δεν φαινονται.πραγματικα ολοι η αρειανοι τα ιδια λενε δεν ξερω εαν εχουν παρει γραμμη ωστε να πουλαν παπα οτι ειναι ποιο πολλοι και το λενε παντου αλλα το σιγουρο ειναι οτι ειναι μεγα ψευτες.
      Τοσα χρονια ειχαν για προεδρο του σουπερ3 τον σαουριδη που τους μαζευε στο δωματιο και τους ελεγε οτι ειναι περισσοτεροι στην πολη και οτι η θεσσαλονικη ειναι κιτρινη και αυτοι που ειναι παοκ ειναι ρωσοποντιοι γεωργιανοι ρωσσοι κτλ και φυσικα τουρκοι.Αλλα τι να πεις αμα καθεσε και βγαζεις αποψη απο τον ραπτοπουλο και μενει ο αλλος στο κερατσ7νξ τα λογια ειναι περιττα και για δραμα που ειπε ποιο πολλοι ειναι οι αεκτζιδες και οι βαζελοι παρα αυτοι πλεον ειναι μετρημενοι στα δαχτυλα στην επαρχια της μακεδονιας ουτε 5% πιανουν και ειδικα στην αλεξανδρουπολη δεν πιστευω να ειναι ουτε 3% θελω να μου το επιβεβαιωσεις για τη εγω 22 ειμαι απο την δυτικη μακεδονια και αυτοι δεν υπαρχουν πουθενα.πρωτη φορα γνωρισα αρειανο παιδι στο λυκειο ουτε 5% ηταν γιαυτο τους φωναζουμε ανυπαρκτους γιατι δεν υπαρχουν πουθενα μονο χαριλαου ειναι ποιο πολλοι πουθενα αλλου...

      Διαγραφή
    7. Κοίταξε, 25 χρόνια στην Αλεξανδρούπολη γνωρίζω 1 Αρειανό και 2 Ηρακλειδείς. Εντάξει, όπως ξαναείπα δεν είναι ντροπή, είναι ομάδες με αναφορά σε Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει καμία σύνδεση με μια θρακική πόλη, ώστε να έχουν εδώ οπαδούς. Και δεν γνωρίζουν φυσικά αγωνιστικές επιτυχίες για να δημιουργήσουν κόσμο μέσω αυτών όπως π.χ. ΠΑΟ-ΟΣΦΠ. 5οι-6οι είναι με ποσοστά 1-1,5%.

      Διαγραφή
    8. απο μακρια καταλαβενεις καποιον οταν ειναι παοκτσης γραφει ο νικος4 οι αρειανοι ειναι 5% στην μακεδονια κ ειδικα στην αλεξανδρουπολη δεν πιστευει οτι ειναι 3%!! εγω θα σου πω οτι ειναι 1% αλλα εχουμε 1,5% στην καλυμνο που ανηκει στην επαρχια της μακεδονιας..

      Διαγραφή
  8. ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΜΕ ΠΝΙΓΕΙ ΤΟ ΨΕΜΑ....ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΕΙΜΑΙ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΑΒΑΝΤΑΡΩ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΟΥ ΚΡΥΦΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ Τ ΔΗΛΩΝΩ ΕΞ΄'ΑΡΧΗΣ....1ον ΦΙΛΕ ΑΡΕΙΑΝΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΥΡΑΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΤΡΟΜΕΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΟΚ Κ ΑΡΗ ΣΤΗ ΠΟΛΗ.....ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20ΕΤΙΑ ΕΙΔΙΚΑ[ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΝ Η ΤΥΧΟΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΛΑΜΑ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΑΥΤΟ]ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ....ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΧΕΙΣ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΑΒΑΝΤΑΡΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΟΚ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ ΣΟΥ....ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ Τ ΧΕΙΣ ΜΕΣ ΤΗ ΠΟΛΗ ΛΙΓΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ...ΑΠΟ ΕΚΕΙ Κ ΠΕΡΑ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΕ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΠΑΟΚ..ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΑ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΦΤΙΣΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ.......ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΓΑΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΛΟΓΩ ΑΤΤΙΚΗΣ ....ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ 2 ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΣΙΜΠΗΣΟΥΝΕ ΜΕΡΙΔΙΑΚΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟ ΚΥΡΙΩΣ.....Ο ΠΑΟ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΟΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ ΓΙΑ ΟΣΦΠ ΑΛΛΑ ΣΑΦΩΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ...ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΝ ΕΠΕΚΤΑΘΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΕΚ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ ΔΙΟΤΙ Ο ΠΑΟΚ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΚΟΝΤΕΡ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΠΩΣ ΒΕΡΟΙΑ ΣΕΡΡΕΣ ΚΙΛΚΙΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΔΡΑΜΑΚΛΠ [ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΟΚ....ΓΤ ΠΟΛΥ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΕ....]ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΓΚΑΛΟΠ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΠΩΣ ΤΟ 80-90% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΙΛΑΘΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 4 ΟΜΑΔΕΣ ΟΣΦΠ ΠΑΟ ΑΕΚ ΠΑΟΚ.....ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΦΙΛΟΥΣ ΑΠ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ[26 ΕΙΜΑΙ ΠΛΕΟΝ[ Τ ΕΧΩ ΚΟΥΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΨΑΞΕΙ ΠΑΑΑΑΑΡΑΑΑ ΠΟΛΥ ΤΟ ΘΕΜΑ....ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικα αυτο που κουραζει πιο πολυ ειναι που δεν θελεις να καταλαβεις οτι οταν σου λενε οτι ο Αρης εχει πιο πολυ κοσμο στην πολη ενοουμε στον δημο θεσσαλονικης που εχει 400,000 Δημοτες ξερεις για αρχη ποιες περιοχες ειναι? στον δημο θεσσαλονικης δεν ειναι:Συκιες,Νεαπολη.Πολιχνη,Σταυρουπολη.Ευοσμος.Αμπελοκήποι.Μενεμένη.Κορδελιο.Καλαμαριά με λιγα λογια δεν ειναι οι δημοι που εχεις εσυ των περισοτερο κοσμο οποτε αντι να γραφεις για προπαγανδα μαθε καλυτερα την πολη σου..ο Αρης εχει πανελαδικα 250 με 300,000 κοσμο εαν δεν εχει στον δημο θεσσαλονικης τους πιο πολλους απο αυτους που τους εχει δηλαδη στα νησια..

      Διαγραφή
  9. ΕΠΙΣΗΣ ΦΙΛΟΙ ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΡΚΕΤΑ ΓΚΑΛΟΠ ΜΑΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΡΙΑΚΑ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΝΩ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΡΙΧΝΕΤΕ ΠΑΡΑΑΑΑ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΑΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΣΑΣ.....ΤΟ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΗ ΓΝΩΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΧΕΤΕ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ[ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΛΑΜΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ] ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΚΟΣΜΟ.....ΤΟ ΝΑ ΣΠΕΙΛΩΝΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΕΚ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΥΣΙΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΤΟΝ ΠΙΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΕΝΟΟΟΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...[Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πολυ ωραια δουλεια.
    Η δημοσκοπηση που παρουσιασε η Derby το 2003 ουσιαστικα δεν ηταν πανελλαδικη αλλα αφορουσε καμια 10αρια πολεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή δουλειά και ενδιαφέρουσες ερμηνείες για τα αποτελέσματα.Μερικές παρατηρήσεις για κάποια πραγματα που ειπώθηκαν εδώ αλλά και λέγονται διαχρονικά.
    -Κανείς σχεδόν δεν είναι ικανοποιημένος από τα ποσοστά που φαίνεται να λαμβάνει η ομάδα του.Όλοι μα όλοι θεωρούν ότι είναι περισσότεροι.Μερικοί ακόμα και πολλαπλάσιοι
    -Ο οπαδός της κάθε ομάδας έχει δικά του κριτήρια για την ποσότητα αλλά και για την "ποιότητα" των συνοπαδών του.Ας πούμε μερικοί θεωρούν ενεργό και μάχιμο οπαδό αυτόν που σπάει αυτοκίνητα "επειδής έχουνε αθηναϊκές πινακίδες" και καμαρώνουν για το ότι έχουν περισσότερους τέτοιους,ή έτσι πιστεύουν τέλος πάντων.
    -Τα πολιτικά γκάλοπ κακώς αναφέρονται αντιστοιχιστικά.Το να αλλοιώσεις τα αποτελέσματα για εξυπηρετήσεις πολιτικά συμφέροντα έχει μια λογική,το οπαδικό όμως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αθηναιος ΠΑΟΚτσης

    Ασχολιαστη η κλασικη αεκτζηδικη εργολαβια του δικεφαλου. Θα πω μονο πως ο συλλογος ιδρυθηκε απο παραγοντες που συμμετειχαν στην ιδρυση του "οριτζιναλ" δικεφαλου και προηλθε μετα απο ανταρσια στις ταξεις του τμηματος Θεσσαλονικης.
    Δε με εκπλησσει η αβαντα στο χαιδεμενο της Αθηνας και συμπολιτη Αρη μιας που ο μεσος εγω-αν-ημουν-Θεσσαλονικιος-θα-ημουν-Αρης παντα αντιπαθουσε τον "ΜΠΑΟΚ", "ΜΠΑΟΥΓΚ" η ακομα "ΖΜΠΑΟΥΓΚ" (βλεπε σχολια "Χαρου" και φωτογραφιες με κοκκινα καπελακια στη σκεπαστη, προιον συσπειρωσης Αθηναιων πολιτισμενων εναντιον των ορκ της μεσης γης, τους γνωστους "ΜΠΑΟΚΣ").
    Οσον αφορα τις εκδρομες μαλλον ξεχνας τον ιστορικοτερο συνδεσμο μας, τον Πανελληνιο Σ.Φ. ΠΑΟΚ Αθηνων, για τον οποιον εγιναν εγκαινια πριν μια βδομαδα με 400 ΠΑΟΚτσηδες να φωναζουν συνθηματα στην Ομονοια για πολλοστη φορα. Οι αρειανοι ουτε με απουσιες δε συγκεντρωνονται στην Αθηνα.
    Αναφορικα με την ταυτοτητα μας, μαλλον δεν εχεις, πρωτον, δει τις τουρκικες σημαιες στη θυρα 4 και, δευτερον, ακουσει τα συνθηματα που αυτοαποκαλουμαστε Τουρκοι. Επισης ειναι ευκολο να χλευαζεις, ως βλαχομαγκια, την αντιαθηναικη νοοτροπια των βορειοελλαδιτων οταν βρισκεσαι στην κορυφη της τροφικης αλυσιδας. Η εν λογω αποστροφη δεν αφορα τους Αθηναιος πολιτες αλλα το αθηνοκεντρικο κατεστημενο που συσπειρωνει ολα τα κεντρα εξουσιας στην Αττικη με αποτελεσμα οι επαρχιωτες να πρεπει να μεταβαινουν στην Αθηνα πολυ συχνα. Ολη ελληνικη επικρατεια αποστρεφεται την πρωτευουσα, αλλα οι Θεσσαλονικεις ειναι το προβλημα, οπως ακριβως απο τις 20 βορειοελλαδυτικες ομαδες οι ΠΑΟΚτσηδες ειναι οι βουλγαροι. Μαλλον δεν εχεις παρακολουθησει αθηναικα ΜΜΕ. Τσιμπιομασταν, μηπως ονειρευομασταν, πριν ενα μηνα μιας που καναμε "κρα" να ενημερωθουμε, απο τα αθηναικα ΜΜΕ, για το ποτε θα γινει ο τριτος τελικος στο βολλευ. Τα ιδια μεσα που ασχοληθηκαν με το κυπελλο του χαντμπολ, αλλα οχι το πρωταθλημα, μιας που εκει ουτε μπαλα, ουτε ξυλο παιξαμε με αθηναικη ομαδα.
    Επανερχομαι στην πολιτικη ταυτοτητα των δυο συλλογων. Καλως η κακως, η κουλτουρα "ημινομαδικων" πολιτισμων αλλοιωνεται απο την ταυτοτητα του τελικου προορισμου. Η μακεδονικη πολιτισμικη κληρονομια ειναι πολυ βαρια λογω της προσφατης, ιστορικα, απελευθερωσης της περιοχης και ακομα επικρατει νοοτροπια χωριου με βαριες παραδοσεις κι οχι μεγαλουπολεις. Επομενο ειναι ο ΠΑΟΚ, οντας η μεγαλυτερη ομαδα της περιοχης να παρει "εργολαβια" της αθλητικη της εκπροσωπηση. Αν αντιστοιχα η ΑΕΚ ειχε μεταναστευσει σε καμια Κρητη, μια χαρα "ΑΕΚ, μαντιναδα, ρακη και κλωτσοπατιναδα" θα ηταν το μοτο σας, οπως το "ΠΑΟΚ, ρετσινα, μαλαματινα" που χλευαζεις ως βλαχια... Η αναλυτικη σου ικανοτητα ειναι αξιοζηλευτη και ειναι κριμα να την αδικεις απλουστευοντας.. Με λιγα λογια; Σιγα τη συγχρονη πολιτισμικη κληρονομια της Αθηνας που περηφανευεσαι που δεν αλλοιωσε την πολιτικη κουλτουρα της ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ ειναι η πρωτη ομαδα μιας βαρια πολιτισμικα φορτισμενης περιοχης και η ΑΕΚ η τριτη μιας συγχρονης μεγαλουπολης που εχει αποτιναξει καθε εννοια παραδοσης... Πολυ αδικη η συγκριση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτο το εγραψες για να γελασουμε? (οι αρειανοι ουτε με απουσιες δε συγκεντρωνονται στην Αθηνα)
      λοιπον προπαγανδιστη θα τα πω κ σε εσενα 23.550 εισιτηρια συν 2.000 προσκλησεις συν 450 προσκλησεις εξτρα απο του ΠΑΟ συν τους τζαμπατζηδες σκουξε τωρα για την μπαοκαρα κ μην πιανεις oritzinal οπαδους καφενιακε οπαδε στο στομα σου. ΥΣ στον τελικο στην αθηνα ειχες κλειστο τον συνδεσμο σου..

      Διαγραφή
  13. Υ.Γ. Σχεδον ολοι οι τσιγγανοι, μουσουλμανοι και ελληνες μεταναστες που ηρθαν, στη Θεσσαλονικη, απο την πολη ειναι ΠΑΟΚτσηδες. Το πολιτικο στοιχειο στη ζωη ενος ΠΑΟΚτση ειναι πολυ εντονοτερο απο εκεινο ενος αεκτζη μιας που το πολιτικο στοιχειο ειναι ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ στη Θεσσαλονικη ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ. Απλα σε εσας ξεχωριζει επειδη επισκιαζει μια ανυπαρκτη αθηναικη υποκουλτουρα (απλα δεν μπορει να κανει κι αλλιως)
    Παντως τα δυο οπαδικα κινηματα μοιαζουν πολυ περισσοτερο απ' οσο νομιζεις. Και τα δυο αποτελουν βασικους πυλωνες οργανωσεις πολιτιστικων, κοινωνικων, πολιτικων διοργανωσεων και φεστιβαλ στις πολεις τους ο καθενας. Οπως εχετε εδω τα εξαρχεια, εχουμε πανω τη ναυαρινου (αντιστοιχα εξαρχεια). Το κακο ειναι πως σ' εμας ενω ειναι το ιδιο εντονο το αντιφασιστικο στοιχειο ειναι πιο εντονο, απο εσας, το εθνικιστικο, λογω της γεωγραφικης θεσης της πολης, το οποιο ομως παραμενει μειοψηφικο, απλα υποτιμαει την αντιφασιστικη παραδοση της Θυρας 4.
    Η ΑΕΚ ειναι, παντως, η μονη ομαδα που συμπαθω απο τις αθηναικες. Οχι μονο λογω κοινης ιστοριας αλλα και οπαδικης μαγκιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στο Πολύκαστρο Κιλκίς έχω 2 συνδέσμους (Ιερολοχίτες και S-3). Η Γουμένισσα είναι κατακίτρινη. Πώς λέτε ο ΑΡΗΣ στην επαρχία δεν έχει κόσμο; Ένας γνωστός μου από τη Νίκαια Αττικής μού είπε ότι έχει 3 φίλους αρειανούς. Ένας αρειανός από Παλαιό Φάληρο μού είπε ότι είναι πολλοί οι αρειανοί της Αθήνας και μάλιστα πιο πολύ από τους Πανιώνιους. Τέλος είναι αλήθεια ότι τρώει αβάντα ο παοκ στη Θεσσαλονίκη με συνθήματα ''μια ομάδα μια πόλη''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας σύνδεσμος εδώ, ένας γνωστός εκεί, ένας γνωστός γνωστού παραπέρα, ό,τι να και να πούμε και όση αβάντα και να τρώει από τα media ο ΠΑΟΚ (που τρώει όντως), o Άρης αργοσβήνει εκτός Θεσσαλονίκης. Αν δεν επιστρέψει γρήγορα στην Α, αν δε χτίσει μια σταθερή ομάδα και όχι ένα κέντρο διερχόμενων καραβιών ξένων, ώστε να δεθεί ο κόσμος με ποδοσφαιρικούς ήρωες (πόσα αρειανά είδωλα βγάλατε από το 1991 που αποσύρθηκε ο Κούης;;; μη μου πεις κάναν Κόκε!), αν δεν παίξει λίγο καλή μπαλίτσα, αν δεν πάρει κάποιον τίτλο, σύντομα θα φτάσετε σε επίπεδα Πανιώνιου, Απόλλωνα και Εθνικού. Το μπάσκετ μόνο δεν φτάνει. Με καθόλου κακεντρέχεια και καμία διάθεση καζούρας όλα αυτά.

      Διαγραφή
  15. @Αθηναίε ΠΑΟΚτσή

    αν και έχει περάσει καιρός από τότε που είχες σχολιάσει, είδα μόλις χτες το ποστ σου (εξαιτίας άλλων υποχρεώσεων το blog είχε μείνει ανενεργό). Λοιπόν:

    -Σε τι ακριβώς αναφέρεσαι στην 1η παράγραφο; Ελπίζω να μην εννοείς ότι ιδρύθηκε πρώτα ο ΠΑΟΚ και το 1929 διαφώνησαν κάποιοι και κατέβηκαν στην Αθήνα να φτιάξουν την ΑΕΚ! Γιατί έχω διαβάσει τέτοιες μπαρούφες σε ασπρόμαυρα ιντερνετικά στέκια! Η αμορφωσιά μερικών δεν έχει όριο. Αν εννοείς ότι ο σύλλογος σας, ο ΠΑΟΚ, ιδρύθηκε από παράγοντες της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως (σκέτο-με έτος ίδρυσης το 1924), μετά "από ανταρσία στο τμήμα Θεσσαλονίκης" (την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης εννοείς;) μάλλον πάλι κάτι λάθος κάνεις. Οι διάφορες άλλες ΑΕΚ που ιδρύθηκαν ανά την Ελλάδα μετά την ίδρυση της αρχικής ΑΕΚ (δηλαδή η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, ιδρ. Δεκέμβριος 1925, η ΑΕΚ Πειραιώς, ίδρ. 1926, η ΑΕΚ Άργους ιδρ. 1958 και ούτω καθεξής) δεν ήταν τμήματα της αυθεντικής, της πρώτης, της "σκέτο" ΑΕΚ. Ξεχωριστές οντότητες ήταν. Πάντως πράγματι ο ΠΑΟΚ δημιουργήθηκε το 1926 από διάσπαση της ΑΕΚΘ και τελικά έμελλε να την απορροφήσει το 1929. Σύμφωνα με το Νίκο Ζουμπουλίδη, έναν εκ των ιδρυτών σας, η δημιουργία του ΠΑΟΚ οφειλόταν στο γεγονός ότι η ΑΕΚ η αυθεντική παραήταν μακριά για να την ακολουθούν και να τους εκφράζει.

    -Δεν θέλω να το παίξω φιλόλογος, αλλά τα προβλήματα σύνταξης και οι αοριστίες συνεχίζονται. Σε ποιον αναφέρεται το β' ενικό πρόσωπο για τις εκδρομές; Σε μένα; Ο οπαδός του ΠΑΟ στις 14/2/15 έχει γράψει για οπαδικές εκδρομές. Η όποια γκρίνια σου σ' αυτόν. Επίσης που είδες εκ μέρους μου "αβάντα στον Άρη";

    -Τους ιδρυτές της ΑΕΚ, στην Αθήνα τους έβγαλε το καράβι, εκεί την φτιάξανε. Τι θα γινόταν αν κατέληγαν οι συγκεκριμένοι στην Κρήτη, στη Λάρισα ή οπουδήποτε αλλού δεν μπορούμε να το υποθέσουμε. Η ιστορία δεν γράφεται με "αν", αλλά με γεγονότα. Δεν ξέρω αν φταίει η "ανύπαρκτη αθηναϊκή κουλτούρα", όπως λες, δεν είμαι Αθηναίος και δεν μου καίγεται καρφί για την όποια κουλτούρα τους, αλλά το γεγονός είναι ότι η ΑΕΚ 91 χρόνια τώρα διατηρεί την πολίτικη ταυτότητα και δεν προβάλλεται σαν "ομάδα της Αθήνας". Ακριβώς γι' αυτό μπορούμε και έχουμε οπαδούς από την Ορεστιάδα μέχρι τη Γαύδο και από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο. Γι' αυτό και στη Θράκη, την ιστορική ενδοχώρα της Πόλης, είμαστε οι περισσότεροι και τα ποσοστά μας εδώ είναι μεγαλύτερα απ' ότι στην Αθήνα(!). Δεν ξέρω γιατί πήρες στραβά την αναφορά μου στην υιοθέτηση από τον ΠΑΟΚ της μακεδονικής ταυτότητας, δεν πρόκειται για κάποιου είδους "κατηγορία" για την οποία πρέπει να "απολογηθεί". Δεν μετράμε κουλτούρες εδώ, να δούμε ποιος την έχει μεγαλύτερη, ο Πολίτης ή ο Μικρασιάτης ή ο Μακεδόνας ή ο Πόντιος ή δεν ξέρω κι εγώ ποιος άλλος.

    -Η σύγκριση Εξαρχείων-Ναυαρίνου με ξεπερνά! 7 χρόνια την περπάτησα ως φοιτητής τη Ναυαρίνου, καμία σχέση με ό,τι βλέπουμε και διαβάζουμε ή ακούμε από τους Αθηναίους για τα Εξάρχεια. Α ναι, να υπενθυμίσω άλλη μια φορά ότι Αλεξανδρουπολίτης είμαι, Εβρίτης, Θρακιώτης, ποια Αθήνα και ποια Εξάρχεια "έχουμε" μου λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Τέλος, δεν χλευάζω ως "βλαχιά" τα "ΠΑΟΚ μαλαματίνα, ναούμε, Γκαρσία θεέ, πονάνε τα μυαλά μας" κλπ. Που είδες τη λέξη "βλαχιά". Δεν υπάρχει κάποια σύγκριση μεταξύ "πρωτευουσιάνων" και "βλάχων" εδώ πέρα. Χλευάζω αυτές τις γραφικότητες γιατί αποτελούν κάτι το εντελώς ασόβαρο, γιατί είναι δείγματα μιας τρολ μόδας, μιας γραφικής ανθυποκουλτούρας, χάρη στην οποία γεννάτε προσφάτως γιαλαντζί οπαδούς. Έχω πλέον την εντύπωση πως πολλοί νέοι οπαδοί του ΠΑΟΚ, δεν είναι στην πραγματικότητα οπαδοί του ΠΑΟΚ, αλλά "οπαδοί των οπαδών του" και οπαδοί αυτού του σουρεάλ, καλτ φαινομένου. Ένα παράδειγμα. Πριν λίγο καιρό έγινε γνωστό ότι ο Τσακαλώτος, ο υπουργός, είναι ΠΑΟΚτσής. Γέμισε το διαδίκτυο αμέσως, με viral ρυθμούς, από σουρεάλ memes και φωτοσοπιές. Τσέκαρε μερικά ενδεικτικά:
      http://www.paokplanet.gr/wp-content/uploads/2015/07/tsakalotos.jpg
      http://paokvoice.com/wp-content/uploads/2015/07/tsakal2.jpg
      http://cdn.diply.gr/uploads//2015/07/diply_f5a9.jpg
      https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/s720x720/11754942_956412904381523_3487194770408978851_n.jpg?oh=cce29d264c776a4ccc2d792b83b15b55&oe=5652A895
      https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/15860_987142411331184_8735643458024864608_n.jpg?oh=a2151efb9199b44811484fa2b743f03d&oe=564EF773
      Όταν αντιστοίχως ο Φλαμπουράρης ή ο Στρατούλης είχαν δηλώσει ΑΕΚ ή ο πρωθυπουργός ΠΑΟ, δεν έκατσε κανείς ΑΕΚτζής ή βάζελος να το μετατρέψει σε χαβαλέ και σε "πούλημα τρέλας". Τελοσπάντων, γνώμη μου είναι αυτή, γούστα είναι αυτά, όπως του φαίνεται του καθενός.

      Διαγραφή
  16. Οπως και να το κανουμε η ΑΕΚ είναι η 3 δυναμη στη ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τον μαιο του 2010 23,550 εισιτηρεια συν 2.000 προσκλησεις συν 450 προσκλησεις εξτρα απο του παναθηναικου συν τους τζαμπατζηδες (στο δικο μου πουλμαν των 60 ατομων οι 33 ειχαν εισιτιριο) κατεβηκαν στο οακα δεν θα γραψω οτι ειμασταν 30.000χιλιαδες αλλα ειμασταν 27.000 για πλακα.. πριν λιγο καιρο στον ιδιο τελικο πηγε κ ο παοκ κ ενω εχει 1.500.000 κοσμο οπως λενε ενω εχουν ολοι την βορειο ελλαδα ενω εχουν κ το νεο σλογκαν τους 'μια πολη μια ομαδα΄' τα 21.000 μαγικα χαρτακια που πηρανε δεν εξαντληθηκαν.. το συμπερασμα ειναι οτι ο αρειανος ειναι οπαδος ενω εσεις παοκια ειστε μονο για τα καφενεια..ο Αρης πηγε σε 4 τελικους μεσα σε 10χρονια δεν ειχε να παιξει τελικο 40χρονια οποτε δεν ηταν το γεγονος της 10ετιας για εμας οποτε ειναι απλα τα πραγματα για οσους ειναι απο σαλονικα η πας στο καφενειο η πηγαινεις στο γηπεδο εγω ψηφηζω γηπεδο. Ο.ΣΦ.Π- ΠΑΟ- ΑΕΚ - ΠΑΟΚ- ΑΡΗΣ ειναι κ θα ειναι για παντα η σειρα στην δημοφιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και με τις υπερβολές του και την γενίκευσή του νομίζω πως το ποστ αυτό έχει την αλήθεια του.Ο ΠΑΟΚ έχει μεγάλη διαφορά από τον Άρη αν το ζήτημα είναι απλώς η απάντηση στην ερώτηση "τι ομάδα είσαι?"ενώ η διαφορά μικραίνει αν το ζήτημα είναι είναι το πόσο ασχολείσαι.Η κοπέλα μου ας πούμε θα δηλώσει Πανιώνιος επειδή μεγάλωσε στην Νέα Σμύρνη αλλά κυριολεκτικά δεν ξέρει τι σχήμα έχει η μπάλα.Ο ΠΑΟΚ όπως και ο γαύρος έχει τους περισσότερους άσχετους με τον αθλητισμό που απλώς δηλώνουν μια ομάδα.
      Μια παρατήρηση για τον φίλο των ενωσίτη που έχει το σαϊτ.Φίλε μου κάνεις ένα λάθος αν και απλώνεις ωραία τις σκέψεις σου.Προσπαθείς να συνδέσεις τα αποτελέσματα των γκάλοπ με το
      τι γινόταν στο πρωτάθλημα την περίοδο που δημοσιεύτηκαν αλλά και τα πολύ πρόσφατα της έρευνας χρόνια.Δεν λέω ότι δεν αλλάζει ο φίλαθλος χάρτης,συμβαίνει αλλά όχι τόσο γρήγορα και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως νομίζουν κάποιοι.Χρειάζονται πολλά χρόνια για να χάσει σημαντικό ποσοστό μια ομάδα ή να κερδίσει κάποια άλλη.Σαφώς και η 20χρονη ανομβρία πρωταθλημάτων της ΑΕΚ θα έφερε λιγότερους νέους αεκτζήδες από όσους απέκτησε την τριετία 92-94,αλλά όπως κάποια παιδιά γίνονταν γαύροι στα πέτρινά τους έτσι και νέα παιδιά σήμερα εξακολουθούν να γίνονται αεκτζήδες,έστω και σε μικρότερο ποσοστό επί του συνόλου των "νέων φιλάθλων".Τα γκάλοπ άλλωστε δεν ρωτάνε παιδιά,αλλά ενηλίκους,με διαμορφωμένη φίλαθλη προτίμηση.

      Διαγραφή
  18. Η δημοσκοπηση της ICAP του 1993 για ΤΑ ΝΕΑ ηταν σιγουρα πανελλαδικη? Η αισθηση μου απο τα ευρηματα ειναι οτι αφορουσε μονο Αθηνα-Θεσ/νικη.
    Η δημοσκοπηση του ΙΕΚ ΔΟΜΗ του 2011 για το GOAL δεν μου φαινεται και πολυ σοβαρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οσον αφορα τη δημοσκοπηση της Alco για το Derby (2003) για την οποία έκανα αναφορα και παλαιοτερα, δεν ηταν ουσιαστικα πανελλαδικη, αλλα αφορουσε 9 πολεις. Ακολουθει η ερευνα:

    http://2.bp.blogspot.com/-w67xs4TqE7s/VfQhUQpugMI/AAAAAAAACjE/QqD4eLsxmco/s1600/alco2003.JPG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο ρε Χάρη! Έψαχνα για πολύ καιρό περισσότερες λεπτομέρειες γι' αυτήν την έρευνα. Μόλις βρω χρόνο θα την αφαιρέσω από το συγκεντρωτικό πινακάκι, εφόσον δεν είναι ουσιαστικά πανελλαδική. 1η στην Καβάλα η ΑΕΚ; Μπράβο! Και νόμιζα ότι μόνο στην Αλεξανδρούπολη είχαμε τέτοιο προνόμιο, άντε και στην Κομοτηνή! Εντωμεταξύ η ερώτηση πρέπει να είναι "ποιες ομάδες Α' Εθνικής υποστηρίζετε;" γιατί βλέπω ότι απουσιάζει εντελώς η ΑΕΛ, που τότε βολόδερνε σε Β'-Γ'. Ανεπίτρεπτο. Αλλοιώνεται ξεκάθαρα ο οπαδικός χάρτης στη Θεσσαλία. Όσο για την Ξανθη, οκ, ανάθεμα κι αν οι αυθεντικοί οπαδοί της ομάδας είναι πάνω από 2000 άτομα. Όλοι ΑΕΚ-ΠΑΟ-ΟΣΦΠ είναι και "υποστηρίζουν και Ξάνθη". Καμία σχέση με ΑΕΛ, ΟΦΗ, ΠΑΣ.

      Διαγραφή
    2. μπορεις φιλε να το ποσταρεις το λινκ του charis γιατι δεν μπορω να το δω/ΚΑΒΑΛΑ οντως εχει πολλους αεκτσιδες με ενδιαφερει πολλοι να δω τα ποσοστα στις πολεις

      Διαγραφή
  20. Καποιες ακομα δημοσκοπησεις:

    ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    - Ερευνα V-PRC (ΤΑ ΝΕΑ), τηλεφωνικη στο πολεοδομικο συγκροτημα Αθηνων, δειγμα 812 ανδρες-γυναικες ανω των 18 ετων, χρονος διεξαγωγης 14-18/2/1997

    ΟΣΦΠ 31.1%
    ΠΑΟ 26.6%
    ΑΕΚ 12.8%
    Πανιωνιος 1.1%
    ΠΑΟΚ 0.7%
    Αρης 0.4%
    Αλλη ομαδα 3.4%
    Καμια 23.2%
    Δ.Α. 0.7%

    - Ερευνα ΚΑΠΑ-Research (Αγγελιοφορος), τηλεφωνικη στην Α' Θεσσαλονικης, δειγμα 791 ανδρες-γυναικες ανω των 18 ετων, χρονος διεξαγωγης 3/12/03

    ΠΑΟΚ 37.8%
    Αρης 18.5%
    Ηρακλης 9.2%
    ΟΣΦΠ 3.3%
    ΠΑΟ 3.3%
    ΑΕΚ 2.1%
    Αλλη 1.6%
    Καμια 21.7%
    ΔΓ/ΔΑ 2.5%

    - Ερευνα MWG-ALCO (Active), τηλεφωνικη, δειγμα 600 ανδρες ηλικιας 15-64 ετων, 480 στην Αθηνα, 120 στη Θεσσαλονικη, χρονος 11-12/12/2001

    ΑΘΗΝΑ
    ΟΣΦΠ 39.8%
    ΠΑΟ 29.5%
    ΑΕΚ 21.4%
    ΠΑΟΚ 1.9%
    Πανιωνιος 1.7%
    Αρης 1%
    Ηρακλης ο.6%
    Αλλη 2.7%
    ΔΑ 1.3%

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    ΠΑΟΚ 55.3%
    Αρης 19.5%
    Ηρακλης 7.1%
    ΟΣΦΠ 4.8%
    ΑΕΚ 4.3%
    ΠΑΟ 3.2%
    Αλλη 3.4%
    ΔΑ 2.4%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτοδύναμος... ο ΠΑΟΚ

    Ισχυρός δικομματισμός ΠΑΟΚ - Άρη αλλά με σαφή αυτοδυναμία του ΠΑΟΚ καταγράφει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Palmos Analysis στο διάστημα 23-27 Ιουνίου για λογαριασμό της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" σε δείγμα 502 ψηφοφόρων της Α' Θεσσαλονίκης.


    ΤΕΜΕΚΕΝΙΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, υπεύθυνος ερευνών


    Εντυπωσιακό είναι το υψηλό ποσοστό των γυναικών που δηλώνουν κάποια οπαδική προτίμηση, ανατρέποντας την μέχρι πριν από λίγα χρόνια επικρατούσα αντίληψη που ήθελε το ασθενές φύλο να μην έχει άποψη για τα αθλητικά πράγματα! Το συνολικό ποσοστό όσων δηλώνουν οπαδική προτίμηση ξεπερνά το 70% στο σύνολο των ψηφοφόρων της Α' Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας έτσι το μέγεθος της εν δυνάμει αγοράς του προϊόντος που οι μεγάλοι αθλητικοί σύλλογοι διαθέτουν.
    Η ομάδα του ΠΑΟΚ αναδεικνύεται στον πλέον δημοφιλή αθλητικό σύλλογο, καθώς συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία μεταξύ όσων δηλώνουν κάποια οπαδική προτίμηση, με την ομάδα του Άρη να έπεται αλλά σε μεγάλη απόσταση και τις υπόλοιπες ομάδες να ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά.
    Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της έρευνας και σε σχέση με το προφίλ των οπαδών του ΠΑΟΚ και του Άρη. Η ομάδα του ΠΑΟΚ εμφανίζει συντριπτικά ποσοστά υποστήριξης στους αποφοίτους δημοτικού και σε όσους δεν ολοκλήρωσαν κάποια βαθμίδα, ενώ έχει ελαφρώς αυξημένα ποσοστά μεταξύ των γυναικών και των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η ομάδα του Άρη εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά υποστήριξης μεταξύ των αποφοίτων μέσης εκπαίδευσης (γυμνασίου - λυκείου) και στους άνδρες, ενώ παρουσιάζει ομοιόμορφη υποστήριξη σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Σημαντική υποστήριξη εμφανίζει ανατολικά (στον δήμο Καλαμαριάς) ο τοπικός Απόλλωνας Καλαμαριάς, κάτι προφανώς αναμενόμενο.
    Τέλος, σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης η προς τα δεξιότερα πολιτική τοποθέτηση των υποστηρικτών του Άρη, ενώ οι υποστηρικτές του ΠΑΟΚ εμφανίζουν εκλογική συμπεριφορά ταυτόσημη με τη συνολική συμπεριφορά της Α' εκλογικής περιφέρειας.

    Μύθος η αδιαφορία των γυναικών. Το 71% των ψηφοφόρων της Α' Θεσσαλονίκης υποστηρίζει κάποια ομάδα. Το ποσοστό αυτό φθάνει το 75% μεταξύ των ανδρών και το 68% μεταξύ των γυναικών! Καταρρίπτεται, λοιπόν, ο μύθος περί αδιαφορίας των γυναικών για τα των αθλητικών ομάδων. Η σημαντική αυτή διεύρυνση της οπαδικής ταύτισης του κοινού αναδεικνύει και τις δυνατότητες επέκτασης και ανάπτυξης του προϊόντος που παράγουν οι επαγγελματικοί αθλητικοί σύλλογοι, με την προϋπόθεση βέβαια της σωστά προγραμματισμένης δραστηριοποίησης των διαφόρων ΠΑΕ, ΚΑΕ και των υπόλοιπων μορφών αθλητικών εταιρειών και συλλόγων.

    Δίπολο ΠΑΟΚ - Άρη. Ήταν ίσως γνωστό ότι ΠΑΟΚ και Άρης κυριαρχούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και η έρευνα αυτή της Palmos Analysis απλώς το επιβεβαιώνει και το ποσοτικοποιεί. Στο σύνολο των ψηφοφόρων της Α' Θεσσαλονίκης ποσοστό 36% δηλώνει πως υποστηρίζει τον ΠΑΟΚ, ενώ το 17% δηλώνει υποστήριξη στον Άρη. Ακολουθούν σε απόσταση αποδυναμωμένος ο ιστορικός Ηρακλής με 5%, ο Απόλλων Καλαμαριάς με 4% (ενισχυμένος μετά δύο συνεχή επιτυχημένα χρόνια στη Σούπερ Λίγκα), ενώ οι ομάδες της Αθήνας (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ) συγκεντρώνουν αθροιστικά 8%. Καμιά ομάδα δηλώνει ότι υποστηρίζει το 17%, ενώ το 11% δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τα αθλητικά δρώμενα.
    Αν αναγάγουμε τα ποσοστά υποστήριξης των ομάδων μόνο επί όσων δηλώνουν κάποια οπαδική προτίμηση, ο ΠΑΟΚ συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία με 51% και ακολουθούν ο Άρης με 24%, ο Ηρακλής με 7% και ο Απόλλων Καλαμαριάς με 5%, ενώ οι ομάδες της Αθήνας συγκεντρώνουν αθροιστικά 12%.

    (συνεχιζεται...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. (Συνεχεια)

    Το προφίλ των οπαδών. Ο ΠΑΟΚ εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά υποστήριξης μεταξύ των γυναικών, των αποφοίτων δημοτικού και των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Εμφανίζει, δηλαδή, εντονότερο λαϊκό προφίλ, αν και εμφανίζεται ισχυρός σε όλες τις κατηγορίες και τις ομάδες του πληθυσμού. Αντιθέτως, η ομάδα του Άρη υποστηρίζεται κυρίως από τους αποφοίτους μέσης εκπαίδευσης και τους άνδρες, ενώ παρουσιάζει ομοιόμορφη γεωγραφικά κατανομή οπαδών εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Σημαντική παρουσία οπαδών του καταγράφει ο Απόλλωνας Καλαμαριάς ανατολικά (στον δήμο Καλαμαριάς) λόγω εντοπιότητας. Ελαφρά αυξημένο μεταξύ των γυναικών εμφανίζεται το ποσοστό όσων δεν υποστηρίζουν καμιά ομάδα ή δεν ασχολούνται με τα αθλητικά πράγματα.

    Δεξιόστροφα οι Αρειανοί, ουδέτερα οι Παοκτσήδες
    Σημάδια πολιτικής διαφοροποίησης της εκλογικής συμπεριφοράς των οπαδών του Άρη και του ΠΑΟΚ καταγράφεται στη δημοσκόπηση αυτή. Ενώ η εκλογική συμπεριφορά των υποστηρικτών του ΠΑΟΚ φαίνεται να ταυτίζεται με τη συμπεριφορά του συνόλου του εκλογικού σώματος της Α' Θεσσαλονίκης, οι οπαδοί του Άρη κινούνται πιο δεξιόστροφα. Αναλυτικά, ενώ στο σύνολο η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταγράφεται περίπου στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, η αντίστοιχη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους υποστηρικτές του Άρη ανεβαίνει στις 4,5 ποσοστιαίες μονάδες! Επίσης, ενώ η συνολική δύναμη των κομμάτων της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΝ) βρίσκεται περίπου στο 10%, στους ψηφοφόρους του ΑΡΗ πέφτει στο 6%! Αντίθετα τα βασικά μεγέθη των κομμάτων στους υποστηρικτές του ΠΑΟΚ βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τα γενικά μεγέθη της μέτρησης.

    ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
    Διενέργεια: Palmos Analysis για την εφημερίδα "Θεσσαλονίκη"
    Περίοδος: 23-27 Ιουνίου 2007
    Δείγμα: 502 ψηφοφόροι Α΄ Θεσσαλονίκης
    Μέθοδος: Τηλεφωνική έρευνα με χρήση δομημένων ερωτηματολογίων και με τυχαία επιλογή τηλεφωνικών αριθμών με βάση το τηλεφωνικό αρχείο του ΟΤΕ
    Σταθμίσεις: Ως προς το φύλο, την περιοχή, την ηλικία και την εκλογική προτίμηση στις βουλευτικές εκλογές του 2004
    Κώδικας δεοντολογίας: ICC/ESOMAR


    Ιουλ 02, 2007

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ακομα μια πανελλαδικη δημοσκοπηση των τελευταιων χρονων που εχει την ΑΕΚ 4η.

    ΣΚΑΙ/Kαθημερινή (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), 6-7 Νοεμβρίου 2014.
    Σύνολο σε όλη τη χώρα απο 1006 άτομα.
    ΟΣΦΠ 29,5%
    ΠΑΟ 25%
    ΠΑΟΚ 13.5%
    ΑΕΚ 10%

    http://1.bp.blogspot.com/-BNR8JHGS3c4/VHyC_jOgT8I/AAAAAAAALjo/LKcpo1M--Fk/s1600/11-11-2014%2B%281006%2Batoma%29.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ επίσης και για την παράθεση όλων των παραπάνω ερευνών. Την έρευνα της Palmos τον Ιούλιο του 2007 την είχα υπόψη μου αλλά από τη στιγμή που ο υπεύθυνος δεν έχει κάνει τον κόπο να μας πληροφορήσει για το ποσοστό της ΑΕΚ, έκρινα ότι δεν είχε νόημα να την συμπεριλάβω στη λίστα. Την τελευταία, του Νοεμβρίου 2014 του ΠΑΜΑΚ, επίσης την είχα τσεκάρει πρόσφατα και μάλλον θα 'πρεπε να την έχω ανεβάσει ήδη. Λίγο η έλλειψη χρόνου όμως, λίγο μια έμφυτη δυσπιστία και αντιπάθεια απέναντι σε οτιδήποτε έχει σχέση με το ΠΑΜΑΚ (στις πολιτικές του έρευνες π.χ. συνήθως μπασταρδεύει τη μέθοδο γκάλοπ με "προσωπικές εκτιμήσεις" του Μαραντζίδη -άλλο τέρας αναξιοπιστίας, αυτός και ο Καλύβας), οδήγησαν στο να μείνει στο αρχείο. Τελοσπάντων, δεν φαίνεται κάτι περίεργο στη συγκεκριμένη, θα την προσθέσω κι αυτήν προσεχώς.

      Διαγραφή
  24. Λοιπον για να βαλουμε 2-3 πραγματα στις θεσεις τους γιατι εχουμε διαβασει απιστευτα πραγματα για την ομαδα μου τον Αρη που τα ακουγαμε και το 2005 και μονο γελιο προκαλουσαν και τελικα αποδειχθηκε σωστη η αντιδραση μας (οταν ηρθε η ωρα να παιξει μπαλα η ομαδα ειδαμε απιστευτη ανοδο και δυναμικη παντου)... ας γραψω λοιπον μια σεντοναρα αληθειας για οποιον νιωθει να παρει μια γευση για το τι πραγματικα συμβαινει...καταρχην φιλε ΑΕΚτζη η πρωτη παρατηρηση που θελω να κανει ανηκει σε σενα για το σχολιο σου για το οτι απ το 1955 ειναι περισσοτεροι οι παοκτσηδες στη θες...μεχρι τα μεσα του 70 ΠΑΟΚτση φιλε μου στη θεσσαλονικη δεν εβρισκες παοκτση οχι ηταν περισσοτεροι...οταν ηρθαν οι 'βλαχοι' απ τους γυρω νομους ηρθαν και οι παοκτσηδες (πολλοι γινανε οταν ηρθαν κ οι αλβανοι) και για να σου δωσω μια ιδεα τι παιζει θα σου θυμισω μια δημοσια γνωστη ατακα του μαναβη (που ως γνωστον ειναι ο μεγαλυτερος οπαδοπατερας του ΠΑΟΚ) που ειχε πει 'αν κλεισουμε τον περιφεριακο δεν γεμιζουμε ουτε την τουμπα' μεχρι αρχες 90ς ο Αρης ηταν πρωτος στη πολη...το οτι ο ΠΑΟΚ στα μεγαλα ματς γεμιζε την τεραστια τουμπα και στα 70ς-80ς ηταν λογο της επαρχιας φιλε μου καμια σχεση λοιπον το σχολιο σου με την πραγματικοτητα...

    παμε στο σημερα.. οπως και η αθηνα παει με περιοχες ετσι και η θεςς ανατολικα ειναι με διαφορα πρωτος ο Αρης (πχ καλαμαρια που μενω και γενικα μετα απο κατω τουμπα και μεχρι επανομη) και δυτικα φυσικα ασπρομαυρη (δυτικα οταν λεμε εννουμε για τους μεγαλους δημους της πολης γιατι σε καποια χωρια εξω απ τη πολη ειμαστε σε ποσοστα οσοι και οι παοκτσηδες στα χωρια της καβαλας)... κεντρο ειναι πλεον 50-50 ισως λογο πιτσιρικαδων να περασε και ο ΠΑΟΚ μπροστα...(ειπαμε μη βλεπετε μονο 15-30 για να βρεις 60αρη παοκτση στο κεντρο θες δικανο) προφανως ομως επειδη τα δυτικα εχουν περισσοτερο κοσμο απ τα ανατολικα και λογο οτι ο παοκ εχει καλυτερα ποσοστα ανατολικα απ οτι εχει ο αρης στα δυτικα ειναι πρωτος στη θεςς αλλα σε καμια περιπτωση διπλασιος

    τωρα μακεδονια παει αναλογα τη πολη και οχι μονο τι θελω να πω πχ καβαλα στη πολη παοκ αρης δεν εχουν μεγαλη διαφορα (και η αεκ βεβαια αλλα αεκ ηταν πριν 60 χρονια η πολη μη τρελενεστε οτι ειναι φαση αλεξανδρουπολης μετα εγινε ασπρομαυρη μεχρι που σταματησε η μοδα και του παοκ) ενω στα χωρια που εχει και πολλα ειναι ολοι παοκ...σχεδον ολοι ομως...ετσι καθε πολη ειναι διαφορετικη μην τις πιασουμε μια μια ο παοκ ειναι πρωτος παντου αλλα υπαρχουν νομοι που η διαφορα δεν ειναι τοσο μεγαλη οσο φανταζονται μερικοι δλδ χαλκιδικη δραμα πελλα κατερινη κομοτηνη τι να πουμε για διαφορες γελαει ο κοσμος ειδικα πελλα χαλκιδικη δραμα πχ και στα χωρια και στις πολεις ειναι πολυ μικρες οι διαφορες ακομα και σερρες επειδη εχουμε μεγαλη διαφορα οπαδικα νομιζουν οτι ειναι το ιδιο και σε κοσμο...

    δυτικη μακεδονια-γενικα ελλαδα-εξωτερικο τι να πω λιγα πραγματα...καταλαβατε νομιζω...εξωτερικο βεβαια ουτε ο παοκ εχει αυτους που νομιζει γερμανια μονο εχει κοσμο και φυσικα οχι παλι οσο νομιζουν τα παοκια και γερμανια εχει και ο αρης ενα καλο ποσοστο καμια σχεση δλδ η φαση που νομιζουν τα παοκια οτι απ τους 600 000 ελληνες της γερμανιας οι 300 000 ειναι παοκ!!!! (δλδ το 100% των αντρων!!!) η για καμια μελβουρνη που δηλωνουν παοκ τπτ 300-400 ατομα και τα παοκια νομιζουν οτι εχουν καμια 30 000!!!(συνεχεια στο μερος 2ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. (συνεχεια)βαζοντας μεσα λοιπον και αυτους που ενω σου απαντανε παοκ οταν τους ρωτας τι ομαδα εισαι αλλα αμεσως δευτερη η κουβεντα τους ειναι 'αλλα δεν ασχολουμε' (το ιδιο συμβαινει σε οσφπ και σε παο σε μικροτερο βαθμο ενω στον αρη πχ πολυ λιγο) ειναι πρωτος σε ολη τη βορεια ελλαδα εκτος αλεξ/πολη αλλα μεχρι εκει σε πολλες περιοχες δεν εχει μεγαλες διαφορες γι αυτο και οι αεκτζηδες ειναι με διαφορα περισσοτεροι απ τους παοκτζηδες γιατι αυτο που πανε να πλασαρουν οι πακτσηδες οτι ειναι ολοι παοκ βορεια ειναι εντελως αστειο ενω αεκ εχει κοσμο σε ολη την ελλαδα... 3η δυναμη στις περισσοτερες μεν αλλα παντου..στα 11 μυρια οχι στα 3...(και φυσικα με δικες της περιοχες στην τεραστια αθηνα εννοειται και οχι μονο αθηνα τρικαλα καρδιτσες αλεξ/πολη κτλ.)

    τελος φιλε αεκτζη θελω να στην 'ξαναπεσω' γι αυτο που ανεφερες με το διαχωρισμο σουπεραδες και μη μονο εσεις το χετε (μονο οι αεκτζηδες δλδ ουτε καν οι αντιπαλοι γενικα) μη το πετατε λοιπον ετσι θα μας πεθανετε...ξερω οτι θα μου πεις οτι γνωρισες πολλους κτλ αλλα σοβαρα μη το λες δειχνει αστειο πραγματικα...εκτος κανα 5% του λαου του αρη ολοι γουσταρουν σουπερ 3 και ξες γιατι? γιατι ειναι το 90% του οπαδικου κινηματος του αρη και γενικα δεν στοχοποιουν εναν συνδεσμο με χιλιαδες μελη και 53 στεγασμενους συνδεσμους (το 2011 ειχε 62 και σε 5 χρονια αν ολα πανε οπως πρεπει αυτη τη φορα θα χουμε 93) επειδη 10 μλκς τα φαγανε ξερουμε ποιοι ηταν και πηρανε τον πουλο τους...οχι απ τον αρη μονο γενικα απ την θεςς...καμια σχεση λοιπον με οριτζιναλ που πολλοι δεν την θελετε...αρα επειδη απ οτι καταλαβα λογο κατι οντως εμετικων ανακοινωσεων τα χεις παρει με σουπερ μη τρελενεσαι καμια σχεση με αυτο που νομιζεις απλα καποια πραγματα ηλιθια δεν τα επικροτουμε μεχρι εκει...(και φυσικα οταν πεφτει η ομαδα τους βριζουμε μεχρι να ανεβουμε ξες)...α ναι και αυτο το οτι εμενες στην θεσσαλονικη και δεν ηξερες οτι πχ απ τους μακεδονες μεχρι τη θερμη μια περιοχη δλδ ενδιαμεσα κανα 400 000 δεν εχει καν στεγασμενο συνδεμο ο παοκ αλλα ειδες διαλυση του οπαδικου κινηματος με ξεπερναει επισης...αλλα στα συγχωρω λογο αστειων ανακοινωσεων σουπερ και γιατι στη πολη σου οντως ειμαστε ανυπαρκτοι και παρασυρεσαι...καλη τυχη στην ΑΕΚαρα και μη κολατε αντιπαλοι ειμαστε (τουλαχιστον παραδοσιακοι στη μπαλα για να μη σας μειωσω) θα πουμε και 5 μλκς παραπανω μην αφηνετε μερικα κομπλεξ να σας παρασυρουνε η αληθεια φαινεται στους δρομους στα γηπεδα κτλ και οχι στο τι ομαδα θα δηλωσει μια γκομενα για να την μετρησουμε στο ποσοστο μας ουτε αν αυτο το γκαλοπ μας βγαζει 1 000 000 και μετα στο γηπεδο εχουμε 8000 κοσμο με το ζορι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. (φτιαξτα αν θες σε παρακαλω γιατι βγηκανε μπουρδελο)Λοιπον για να βαλουμε 2-3 πραγματα στις θεσεις τους γιατι εχουμε διαβασει απιστευτα πραγματα για την ομαδα μου τον Αρη που τα ακουγαμε και το 2005 και μονο γελιο προκαλουσαν και τελικα αποδειχθηκε σωστη η αντιδραση μας (οταν ηρθε η ωρα να παιξει μπαλα η ομαδα ειδαμε απιστευτη ανοδο και δυναμικη παντου)... ας γραψω λοιπον μια σεντοναρα αληθειας για οποιον νιωθει να παρει μια γευση για το τι πραγματικα συμβαινει...καταρχην φιλε ΑΕΚτζη η πρωτη παρατηρηση που θελω να κανει ανηκει σε σενα για το σχολιο σου για το οτι απ το 1955 ειναι περισσοτεροι οι παοκτσηδες στη θες...μεχρι τα μεσα του 70 ΠΑΟΚτση φιλε μου στη θεσσαλονικη δεν εβρισκες παοκτση οχι ηταν περισσοτεροι...οταν ηρθαν οι 'βλαχοι' απ τους γυρω νομους ηρθαν και οι παοκτσηδες (πολλοι γινανε οταν ηρθαν κ οι αλβανοι) και για να σου δωσω μια ιδεα τι παιζει θα σου θυμισω μια δημοσια γνωστη ατακα του μαναβη (που ως γνωστον ειναι ο μεγαλυτερος οπαδοπατερας του ΠΑΟΚ) που ειχε πει 'αν κλεισουμε τον περιφεριακο δεν γεμιζουμε ουτε την τουμπα' μεχρι αρχες 90ς ο Αρης ηταν πρωτος στη πολη...το οτι ο ΠΑΟΚ στα μεγαλα ματς γεμιζε την τεραστια τουμπα και στα 70ς-80ς ηταν λογο της επαρχιας φιλε μου καμια σχεση λοιπον το σχολιο σου με την πραγματικοτητα...

    παμε στο σημερα.. οπως και η αθηνα παει με περιοχες ετσι και η θεςς ανατολικα ειναι με διαφορα πρωτος ο Αρης (πχ καλαμαρια που μενω και γενικα μετα απο κατω τουμπα και μεχρι επανομη) και δυτικα φυσικα ασπρομαυρη (δυτικα οταν λεμε εννουμε για τους μεγαλους δημους της πολης γιατι σε καποια χωρια εξω απ τη πολη ειμαστε σε ποσοστα οσοι και οι παοκτσηδες στα χωρια της καβαλας)... κεντρο ειναι πλεον 50-50 ισως λογο πιτσιρικαδων να περασε και ο ΠΑΟΚ μπροστα...(ειπαμε μη βλεπετε μονο 15-30 για να βρεις 60αρη παοκτση στο κεντρο θες δικανο) προφανως ομως επειδη τα δυτικα εχουν περισσοτερο κοσμο απ τα ανατολικα και λογο οτι ο παοκ εχει καλυτερα ποσοστα ανατολικα απ οτι εχει ο αρης στα δυτικα ειναι πρωτος στη θεςς αλλα σε καμια περιπτωση διπλασιος

    τωρα μακεδονια παει αναλογα τη πολη και οχι μονο τι θελω να πω πχ καβαλα στη πολη παοκ αρης δεν εχουν μεγαλη διαφορα (και η αεκ βεβαια αλλα αεκ ηταν πριν 60 χρονια η πολη μη τρελενεστε οτι ειναι φαση αλεξανδρουπολης μετα εγινε ασπρομαυρη μεχρι που σταματησε η μοδα και του παοκ) ενω στα χωρια που εχει και πολλα ειναι ολοι παοκ...σχεδον ολοι ομως...ετσι καθε πολη ειναι διαφορετικη μην τις πιασουμε μια μια ο παοκ ειναι πρωτος παντου αλλα υπαρχουν νομοι που η διαφορα δεν ειναι τοσο μεγαλη οσο φανταζονται μερικοι δλδ χαλκιδικη δραμα πελλα κατερινη κομοτηνη τι να πουμε για διαφορες γελαει ο κοσμος ειδικα πελλα χαλκιδικη δραμα πχ και στα χωρια και στις πολεις ειναι πολυ μικρες οι διαφορες ακομα και σερρες επειδη εχουμε μεγαλη διαφορα οπαδικα νομιζουν οτι ειναι το ιδιο και σε κοσμο...

    δυτικη μακεδονια-γενικα ελλαδα-εξωτερικο τι να πω λιγα πραγματα...καταλαβατε νομιζω...εξωτερικο βεβαια ουτε ο παοκ εχει αυτους που νομιζει γερμανια μονο εχει κοσμο και φυσικα οχι παλι οσο νομιζουν τα παοκια και γερμανια εχει και ο αρης ενα καλο ποσοστο καμια σχεση δλδ η φαση που νομιζουν τα παοκια οτι απ τους 600 000 ελληνες της γερμανιας οι 300 000 ειναι παοκ!!!! (δλδ το 100% των αντρων!!!) η για καμια μελβουρνη που δηλωνουν παοκ τπτ 300-400 ατομα και τα παοκια νομιζουν οτι εχουν καμια 30 000!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μιχάλη,

    -στο σχόλιό μου για τα '50s αναφερόμουν γενικά για τον κόσμο των δύο συλλόγων, πανελληνίως. Δεν το περιόρισα εντός Θεσσαλονίκης.

    -για τον S3. Κοίτα τα φοιτητικά και πρώιμα επαγγελματικά μου χρόνια (2008-2015) τα πέρασα στη Θεσσαλονίκη όπως είπα. Εκεί γύρω στο 2014, 2015 (και το σχετικό σχόλιό μου για τον S3 που επισημαίνεις, από εκείνη την εποχή είναι) κατά την οπτική μου υπήρχε και διαχωρισμός / αποποίηση όσον αφορά τον S3 και γενικό ξενέρωμα. Τώρα, τι διεργασίες έχουν γίνει πάλι τον τελευταίο 1-1,5 χρόνο και πώς είναι οι συσχετισμοί σήμερα στον κόσμο σας, δεν μπορώ να ξέρω. Δεν υπάρχει κάνα κόμπλεξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πτολεμαϊδα ίσον ΠΑΟΚ. Ναι καλά. Τα πραγματα είναι απλα. Σε οποίο χωριό και να πας σε όλη την Ελλάδα θα βρεις αεκτζηδες ΠΑΟ,ΟΣΦΠ και μάλιστα ντόπιους. Κάτω απο την Λάρισα οι παοκτζηδες είναι μετρημενοι και συνήθως έχουν καταγωγή απο βορρά. Για αρειανούς κλπ δεν αναφέρομαι δυστυχώς είναι λίγοι και κινουνται στο νομο Θεσσαλονίκης. Μπράβο σε Λαρισαίους ηρακλειωτε Αμπού στηρίζουν τις τοπικές ομάδες. Η ΑΕΚ εξακολουθεί να είναι τριτη σε οπαδούς και μάλλον πρωτοι σε συμπαθούντες.κοντευω τα 46 έχω ζησει την μισή ζωή μου στοννπειραια ( οπου έχει παρα πολλους ενωσιτες ιδίως σε Νίκαια δραπετσώνα Πέραμα) και την αλλη μισή αναμεσα σε δραμα ( δευτερη η ΑΕΚμετα τον παοκ σε οπαδους αλλα παλιαμπαραδοσιακη φιλια των δραμινων με την ΑΕΚ) και Κοζάνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΜΠΡΑΒΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΙΤ ΣΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΤΩΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.... ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ... ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΔΕΣΙΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΧ. ΚΑΘΕ ΠΟΣΟ ΠΑΩ ΓΗΠΕΔΟ, ΠΟΣΑ ΜΑΤΣ ΒΛΕΠΩ ΚΑΤΑ Μ.Ο, ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ... ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΑΠΛΩΣ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΞΙΣΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΙΣΤΟΣ ΟΠΑΔΟΣ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΟΙ <> ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ (ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ) ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΚΟΥΡΑΣΑ ΝΙΚΟΣ ΑΕΚΤΖΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας είμαι φίλε, καλώς με βρήκες, σου αφήνω διευκρινίσεις στο "ΑΕΚτζήδικο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης" :)

      Συμφωνώ με το σχόλιό σου, έτσι είναι.

      Διαγραφή
  30. ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΣΑΙΤ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ 15 ΕΤΩΝ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΗΛΗΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΛΕΠΩΝΤΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΓΩΝΙΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ 3 ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΠΑΟΚ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΟΔΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΙ ΟΠΙΟΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΚΑΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΟΚ. ΠΡΩΣΟΠΙΚΑ ΕΓΩ ΕΓΙΝΑ ΑΕΚ ΛΟΓΩ ΘΕΙΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΔΕΙΔΑΞΕ ΤΙ ΕΣΤΙ ΑΕΚ ΚΑΙ ΤΙ ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΡΩΣΩΠΕΙ. ΠΟΛΥ ΕΝΕΡΓΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΑΝΤΕΧΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΖΟΥΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΑΥΤΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά αδερφέ, χαιρετίσματα στην Κύπρο. 15% μας έδινε εκεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τον Ιούλιο του 2015: http://www.sportdog.gr/sports/podosfairo/article/294855/moirasmenoi-oi-opadoi-olympiakoy-panathinaikoy

      Διαγραφή
  31. Για αρχη θα ηθελα να σε ευχαριστησω για την φοβερη δουλεια και συλλογη ολων των δεδομένων. Είμαι Θεσσαλονικειός Παοκτσής και θα ήθελα να πω πως ειναι η πραγματικότητα στην πόλη. Οι Μικρασιάτες και Πόντιοι της πόλης ειναι κατα ενα 75-80% ΠΑΟΚ, και το υπολοιπο μοιράζεται σε πανιώνιο Άρη και λοιπές ομάδες. Υπάρχει μια μικρή μερίδα ποντιων που όντως ειναι Αρειανοί ( 5-10% ) . Στα δυτικά της πόλης ( οπου μένω ) ο ΠΑΟΚ φανερώνει σταθερή πρωτια, σε μέγεθος 70%+, ενω στα ανατολικά ο ΠΑΟΚ πλέον εχει ξεπεράσει τον Αρη σε οπαδούς οριακά, με εξαιρέσεις ( οπως την Χαριλάου ) . Στο κέντρο της πόλης ο ΠΑΟΚ να είναι κανενα 60-40 με τον Άρη μεταξυ τους. Οι οπαδοί του Ηρακλή δεν υπάρχουν πουθενά σχεδον στην πόλη, και απο προσωπική εμπειρία μπορω να πώ οτι οι οπαδοί του Ολυμπιακού στην Θεσσαλονίκη ειναι σε ισάξια ποσότητα. Όσον αφορά την ομάδα σου την ΑΕΚ, θα σε γελάσω, αλλα πιστεύω οτι έχετε ένα ελαφρό στήριγμα του 2.5-5%. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά.
      Για τον Ηρακλή, με βάση και τις δικές μου εμπειρίες από την πόλη όσο ήμουν εκεί, αλλά και από πρόσφατες επισκέψεις μου, τείνω να συμφωνήσω. Έχει βαρέσει διάλυση ο σύλλογος σε όλα τα επίπεδα. Τετέλεσται.

      Διαγραφή
    2. ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝΕ ΤΑ ΝΙΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΑΤΕ ΜΠΑΟΚΙΑ ΛΟΥΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΤΩΡΑ ΛΑΚΑΜΑΔΕΣ

      Διαγραφή
  32. Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΕΙΝΑΙ Η 6Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ! ΒΓΑΛΤΕ ΟΣΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΘΕΛΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ειμαι αρειανος απο ενα χωριο εξω απο την κατερινη.Στην περιοχη μου δυστυχως ειμαστε πολυ λιγοι.Οχι οτι δεν υπαρχουμε αλλα δεν πλησιαζουμε καν τους παοκτζηδες.Για αλλες περιοχες του νομου και για μεσα στην πολη δεν εχω σαφη εικονα αλλα ειναι καλυτερα τα πραγματα.Αυτο που παρατηρω γενικα ειναι οτι αυτοι που δεν πολυασχολουνται δηλωνουν σχεδον ολοι παοκ.πχ τα κολληταρια μου δηλωνουν παοκ αλλα εγω ειμαι πιο πολυ αρης απ οτι ειναι ολοι αυτοι μαζι παοκ.Εχει γινει ενα ειδος μοδας εδω και χρονια.Οι συσχετισμοι στη θεσσαλονικη δεν ξερω πως ειναι αλλα σιγουρα υπερτερουν στα μικρα παιδακια κι αυτο με ανησυχει.Κρινοντας απο τις τρομερες εκδρομες που εχουν γινει στο προσφατο παρελθον πιστευω οτι εχουμε γερη βαση φιλαθλων ακομα και σημερα, αν και πολυς κοσμος εχει κουραστει πια με την ομαδα να βολοδερνει.Αυτο στο οποιο θελω να καταληξω ειναι οτι αν μετρησουμε τον κοσμο που πραγματικα αγαπαει την ομαδα που λεει οτι υποστηριζει τα ποσοστα θα ηταν διαφορετικα.Δεν εχω βρει αρειανο που να μου πει
    "δεν ασχολουμαι αλλα οταν με ρωτανε λεω αρης".Ακομα και φετος στη β εθνικη το χαριλαου ειχε σε 4 παιχνιδια 15000 κοσμο χωρις υπερβολη.Νομιζω κατι λεει αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνη και νόμος πιέρας είναι 70% ΠΑΟΚ και τώρα που περνούμε και κύπελλα θα πολλαπλασιαστουμε και άλλο.

      Διαγραφή
    2. Όσο μεγαλύτερη μάζα έχεις τόσο θα έχεις άτομα που δεν θα ασχολουνται. Το ίδιο συμβαίνει και στην Πάτρα πχ με ολυμπιακούς και παναθηναϊκός που ένα μεγάλο μέρος δηλώνει απλά Ολυμπιακός και παναθηναικος

      Διαγραφή
  34. Πλέον η βόρεια Ελλάδα είναι ασπρόμαυρη αυτό που δεν έγινε το 2010 γίνετε στις μέρες μας.Απο Καστοριά μέχρι Έβρο κοιματηζουν περήφανα οι σημαίες του ΠΑΟΚ.στις νεαρές ηλικίες παντού στον βορρά είμαστε 1 ακόμα και Έβρο λογικά 1 δύναμη ειμαστε στα πιτσιρίκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Εντύπωση μου έχει κάνει η Ορεστιάδα για την ΑΕΚ που είναι μακράν 4 σε κόσμο στις νεαρές ηλικίες ενώ ο ΠΑΟΚ μακράν πρώτος.Αλεξανδρουπολη φίλε στις νεαρές ηλικίες πως πάει η κατάσταση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πάντως η ΑΕΚ έχει μειωθεί αρκετά στον βορρά στις μικρές.καστορια οποίο μικρό και να ρωτήσεις τι ομάδα είναι θα σου πουν από τους 100 οι 70 τουλάχιστον ΠΑΟΚ ενώ θα ακούσεις και κανέναν που θα σου πει Παναθηναϊκός η Ολυμπιακός αλλά ΑΕΚ σπανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Είμαι 43 χρόνων, η αποψη μου για τον οπαδικο χάρτη της ελλαδας
    Ολυ μπιακος 30%,παο 20%,αεκ-παοκ 10%, Άρης 4%
    Κατα τοπους:

    Αθηνα,Πελοπόννησος, στερεά Ελλάδα, νησιωτική Ελλάδα, κρητη(πλην Ηρακλείου) ο Ολυμπιακός έχει 50 %
    Θεσσαλία, ήπειρος μοιρασμένα ποσοστά ανάμεσα στις 3 αθηναϊκές ομαδες με ελαφρα υπερτερια ολυμπιακου
    Μακεδονία παοκ 50%
    Θράκη μοιρασμένα ποσοστά στους 4 μεγάλους, με ελαφρά υπερτερια παοκ
    Αυτά, καλό απογευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Επίσης Κύπρος Ολυμπιακός 50 %... Γερμανία ασπρόμαυρη.... Αμερική, Αυστραλία κοκκινες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Να πω και κάτι τελευταίο, ο παοκ είναι η μοναδική ομάδα που απέκτησε οπαδούς λόγω του ότι πουλαγε οπαδιλικι και όχι λόγω πρωταθληματων,,,, αυτά να τα βλέπει ο πρόεδρος ο μαρινακης που επέλεξε άλλη τακτική,,, τη δεκαετία του 80 και του 90 ότι καφριλικι έκαναν τα παοκια στη τούμπα το πλήρωναν εις διπλούν στο Καραϊσκάκη, να θυμίσω το 89 στο ποδοσφαιρο,η' στο μπάσκετ με τον φασουλα,,,, δυστυχώς ο πρόεδρος ήθελε το Καραϊσκάκη εκκλησία και αυτό το πληρώνει τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Παρουσιάζει ενδιαφερον το θεμα αυτό αλλα απο ότι βλεπω πολλοι γραφουν υπερβολές. Στις ηλικίες 18-35 εχω την εντυπωση πως σχεδον 1 στους 3 ανδρες ειτε δεν ασχολειται καθολου με ποδοσφαιρο είτε ασχολείται αποκλειστικά με το εξωτερικό, υποστηριζοντας δηλαδή μια ξενη ομάδα. Το χαμηλότατο επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος σε συνδιασμό με την προοδο της τεχνολογίας που δίνει την δυνατότητα στον καθενα να βλεπει ευκολα απο το σπίτι του τα προηγμένα πρωταθλήματα του εξωτερικου επαιξαν μεγάλο ρόλο για να φτασουμε σε αυτη τη κατάσταση. Αυτά που γράφονται για 3 4 και 5 μυρια κοσμου εκ μέρους μιας ομάδας είναι τουλάχιστον αστεία. Δηλαδή εφόσον μια ομάδα έχει τόσους πολλόυς οπαδόυς γιατί όλα τα γήπεδα των μεγάλων ομάδων της χώρας είναι απο 28 μέχρι 33 χιλιάδες? Οι διοικόισεις είναι χαζές και δε κάνουν ένα γήπεδο 70 χιλιάδων, να χουν 50 χιλιάδες διαρκείας και φουλ έσοδα? Εννοείται όχι, πολύ απλά ξέρουν πως ο αριθμός των ενεργών γηπεδικών ατόμων κάθε ομάδας είναι πολύ πιο μικρός. Πρόβλεψη μου είναι πως το νεό δίπολο που θα καθιερωθεί στο ελληνικό ποδοσφαιρο θα είναι ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ, ενώ η ομάδα μου η ΑΕΚ είναι σίγουρα πλέον 4η δύναμη και σε αυτό συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες.ΥΓ. πρόβλεψη μου είναι οτι σε βάθος χρόνου θα ανεβαίνει ο αριθμός των οπαδών των ομάδων και θα μειώνεται δραματικά ο αριθμός των φιλάθλων τους, όπως είναι δηλαδή η φάση με το πρωτάθλημα της χώρας μας ή θα είσαι πετσί μιας ομάδας ή δε θα ασχολείσαι καν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η ΑΕΚ εξακολουθεί να είναι 3η σε δύναμη και αυτό το λέω για την αποκατάσταση της αλήθειας και όχι γιατί με ενδιαφέει ιδιαίτερα. Ναι έχει υποχωρήσει στην βόρειο ελλάδα στις μικρές ηλικίες κάτω των 20-30. όμως οι κάτω των 30 οι 3 στους 5 για να μην πω παραπάνω ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Η ΑΕΚ έχει κόσμο σε όλη την Ελλάδα, ο ΠΑΟΚ όχι. Ο ΠΑΟ εξακολουθεί ναι είναι 2ος ποσοτικά. Η ΑΕΚ αυτό που πρέπει είναι ανακαλυψει ξανα ΤΗΝ ΣΎΝΔΕΣΉ ΤΗσ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ. Αυτά πό κάποιον που έχει ζήσει και ζει σε ΔΡΑΜΑ ΚΟΖΑΝΗ (Η Δράμα έχει ΠΟΛΥ ΑΕΚ. Λιγότερους από παλιά καθώς κερδίζει πολλά παιδιά τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ αλλά είναι πρωτοδεύτερη δύναμη στο νομό. Σε ποιο νομό κάτω από την Λάρισα μπορεί να το πει αυτό ο ΠΑΟΚ; Στην Κοζάνη υστερούμε, ο ΠΑΟΚ έχει πολύ κόσμο και δεύτερο μα΄΄λον θα έλεγα τον Παναθηναικό)

      Διαγραφή
  41. Καλησπέρα. Αρχικά να σε συγχαρώ για τη δουλειά σου, φαίνεται πως το κάνεις με μεράκι. Respect από εμένα. Επίσης να αναφέρω πως είμαι από Θεσ/νικη και ΠΑΟΚ. Η τελευταία δημοσκόπηση του OPEN, αν και προφανώς υπέρ μας προκατειλημμένη, αντικατοπτρίζει ρεαλιστικά το γενικότερο ρεύμα στην ελληνική κοινωνία. Εξηγούμαι:

    - Το δίπολο ΟΣΦΠ-ΠΑΟ δεν θα αντικατασταθεί ποτέ σε απόλυτες τιμές. Ο ΠΑΟ, αν και αγωνιστικά ξεπεσμένος, έχει γερή παράδοση και καλύπτει το "τοπικό" στοιχείο μιας στοιχειώδους αντιπαλότητας για τον ΟΣΦΠ.

    - Ο ΠΑΟΚ είναι πια 3η δύναμη στη χώρα πληθυσμιακά, πολύ μακριά από τον 2ο ΠΑΟ και σχετικά κοντά στην 4η ΑΕΚ. Η διαφορά αναμεταξύ μας μπορεί σήμερα να είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, έχει ωστόσο ανοδικές τάσεις υπέρ μας. Μόνο κομπλεξικοί οπαδοί αποκομίζουν ικανοποίηση από το να αυτοχαρακτηρίζονται "περισσότεροι", επομένως δεν θα αναλωθώ πολύ στην παρατήρηση αυτή. Όποιος έχει μάτια, βλέπει. Για κάθε περήφανο προσφυγικό παππούδι που αφήνει την τελευταία του ΑΕΚτσήδικη πνοή, δεν βγαίνει ισόποσα ένας 18άρης ΑΕΚτσής. Κάντε την πρόσθεση.

    - Ο ΠΑΟΚ είναι πλεόν 2η δύναμη στη χώρα βάσει "πρότασης αξίας". Το ιστορικό/ουσιαστικό τετελεσμένο είναι το δίπολο ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ, ακριβώς γιατί αντιπροσωπεύει κάτι πολύ πιο δυνατό από μια αθλητική αντιπαλότητα. Αυτά που χαριτωμένα χαρακτηρίζονται ως "βόρειο κόμπλεξ", "αθηνοκεντρικό καθεστώς", κτλ πάνε πίσω 100 χρόνια στον Εθνικό Διχασμό και την αντιμετώπιση των Νέων Χωρών από το παλαιοελλαδικό κράτος. Η κόντρα ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ είναι κατά κόρον κοινωνική, με τον οπαδισμό να είναι μια μόνο έκφραση αυτής. Ο ΠΑΟΚ ουδέποτε είχε την παρασκηνιακή προστασία/επιρροή, για να μετουσιώσει το ρεύμα αυτό σε έμπρακτη αγωνιστική αντιπαλότητα. Η ομαδάρα των '70ς παρόλο που ξεκίνησε την 23χρονη παράδοση στην Τούμπα και έφερε τίτλους, σφαγιάστηκε παρασκηνιακά με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ των τελευταίων τριών δεκαετιών να έχει ρόλο 4ο5ου κομπάρσου. Η έλευση Σαββίδη έχει φέρει αναταράξεις, οι οποίες ωστόσο θα φανούν ακόμη πιο έντονα την επόμενη δεκαετία. Υπομονή.

    - Η ΑΕΚ κατ' εμέ έχει πολύ ποιοτικό κόσμο. Κι αυτό γιατί έχει κόσμο εκτός Αττικής και κόσμο προσφυγικό. Έχω γνωρίσει ΑΕΚτσήδες βορειοελλαδίτες, παιδιά μάλαμα. Έχω γνωρίσει βέβαια και Αθηνέζο ΑΕΚτσή που με αποκάλεσε "βούλγαρο". Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως, φίλοι ΑΕΚτσήδες, μην "κολλάτε" στο να είστε με το στανιό 3οι. Η αξία σας δεν είναι στους αριθμούς, αλλά στην ντομπροσύνη και την εναλλακτικότητα. Η ΑΕΚ δεν είναι πουθενά πρώτη, αλλά έχει παρουσία (σχεδόν) παντού. Αυτό θεωρώ πως είναι το ισχυρότερο, αλλά ταυτόχρονα και το πιο αδύναμο σημείο στην οπαδική σας ταυτότητα.

    Φιλικά,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε τα λες σωστά σε γενικά γραμμές συμφωνώ με όσα γράφεις. Αλλά η δημοσκόπηση που αναφέρεις ουσιαστικά αυτοαναιρείται από μόνη της, σε γράφημα αναφέρει πως το 60% των ερωτηθέντων δεν ασχολείται με το ποδοσφαιρο και στα ποσοστά που δίνει στις ομάδες δεν έχει καν την επιλογή δεν ασχολούμαι η οποία προφανώς και θα ήταν πρώτη με βάση το παραπάνω εύρημα. Στατιστικολόγος δεν είμαι αλλά από αυτό και μόνο χάνει σε αξιοπιστία η έρευνα... Επειδή είμαι βορειοελλαδίτης, συμφωνώ πως η ομάδα σου αξιοποιεί στο έπακρο στο δίπολο Θεσσαλονίκη-Αθήνα, από την εποχή ζαγοράκη και έπειτα η ομάδα σου ανεβαίνει συνεχώς σε δημοφιλια, πλέον έχει γίνει κάτι σαν μόδα και ακόμα και άτομα που δεν ασχολούνται με ποδόσφαιρο δηλώνουν φανατικά ΠΑΟΚ. Στα της ομάδας μας σίγουρα έχουμε χάσει κόσμο και σε αυτό κατ' εμέ μεγάλο ρόλο έπαιξε το γκρέμισμα του Γκούμας και η σχεδόν εικοσαετή παρουσία στο νταχάου-οακα.
      ΑΕΚ-ΒΕΡΟΙΑ

      Διαγραφή
    2. Φαντασιώσεις παραθέτεις. Η κόντρα σας με τον Ολυμπιακό σε καμία περίπτωση δεν είναι κοινωνική, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν απασχολεί κανέναν άλλον και σε καμία περίπτωση κανείς εκ των 2 δεν αντιπροσωπεύει αντιμαχόμενες τάσεις στην κοινωνία. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι τίποτε άλλο από μία τοπικιστική ομάδα και η κόντρα σας με τον Ολυμπιακό είναι μία κόντρα τοπικιστών απέναντι στην εξουσία. Επίσης, η αγωνιστική πορεία σας μετά το πρωτάθλημά σας, δείχνει ότι σε καμία περίπτωση δεν γίνατε το μέγεθος που νομίσατε και ότι έχετε επιστρέψει στο "εργοστασιακό" σας μέγεθος.

      Διαγραφή
  42. Ο ΠΑΟΚ είναι τέταρτος σε κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Απάντηση σε παραπάνω σχόλιο:
    Ο ΠΑΟΚ είναι τέταρτος σε κόσμο. Μάλιστα σε πολλές περιοχές δεν έχει σχεδόν καθόλου κόσμο, ενώ ΑΕΚτζήδες σε αξιοπρεπή ποσοστά θα βρεθούν παντού. Για παράδειγμα το 2004-05, στο Εργοτέλης Ολυμπιακός είχαμε 27 χιλιάδες εισιτήρια, με τον ΠΑΟ 21 χιλιάδες, με την ΑΕΚ 16 χιλιάδες και με τον ΠΑΟΚ 7-8 χιλιάδες. Δηλαδή οι μη οπαδοί του ΕΡγοτέλη, έχει λίγους, πήγαν κυρίως με τις αθηναϊκές ομάδες. Μάλιστα επειδή πήγα με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, πρακτικά μεγάλο μέρος του κόσμου ήταν αντίστοιχα Ολυμπιακοί, ΑΕΚτζήδες, αλλά βεβαίως και ουδέτεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Είμαι 45 χρόνων και η εκτιμηση που κάνω είναι η εξής, πανελλαδικά 1) Ολυμπιακός 32% 2)παο 20% 3)αεκ 10% 4)παοκ 10% 5)αρης 5%... και κάποιες επαρχιακές ομάδες όπως η Λάρισα και ο οφη από 1%....και Πανιώνιος 1%,επειδη έχει αρκετό κοσμο σε περιοχές όπως η νέα Σμύρνη, η Καλλιθέα κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ασπρόμαυρος Νότος14 Μαΐου 2023 στις 3:40 π.μ.

    Διαβάζοντας όσα έχετε γράψει για το θέμα αυτό, επειδή έτυχε να τα διαβάσω μερικά χρόνια αργότερα θέλω να πω κάποια πράγματα.

    - Η φιλοσοφία του ΠΑΟΚτσή είναι ότι δεν υποστηρίζεις μια ομάδα για τους τίτλους ή για τις «μεγάλες» πορείες που έχει κάνει στην Ευρώπη. Την υποστηρίζεις για δικούς σου λόγους. Μπορεί να είσαι Μακεδόνας με ρίζες από την προσφυγιά και να θες να υποστηρίξεις την τοπική ομάδα που να εκφράζει τον δεσμό αυτό (ο ΠΑΟΚ εξάλλου ιδρύθηκε ως ομάδα που ήταν ανοικτή τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στους ντόπιους Μακεδόνες την εποχή εκείνη) , μπορεί να γουστάρεις την ατμόσφαιρα που κάνει ο λαός του στην Τούμπα (όποιος δεν έχει πάει στο γήπεδο δεν μπορεί να νιώσει αυτό που λέω) , μπορεί να θεωρείς ότι είναι μια μορφή αντίστασης στο γεγονός ότι ακόμα και το ποδόσφαιρο σε αυτό το κράτος έχει αθηνοκεντρικό χαρακτήρα , κλπ κλπ.


    - Διαχρονικά η ΑΕΚ όσον αφορά τις διοικήσεις ήταν μακράν ισχυρότερη από τον ΠΑΟΚ και αυτό φυσικά έχει αντίκτυπο και στο αγωνιστικό κομμάτι. Με απλά λόγια, η ΑΕΚ μέχρι την έλευση Σαββίδη στον ΠΑΟΚ ήταν ισχυρότερη αγωνιστικά. Ίσως γι’ αυτό είναι πιο εύκολο να βρείτε Αεκτζή σε κάθε γωνιά της Ελλάδος παρά ΠΑΟΚτσή, γιατί η ΑΕΚ είχε ισχυρή ομάδα σε συνδυασμό μάλιστα με το ότι έχει καταφέρει να διατηρήσει τη ρωμιοσύνη στην ταυτότητά της (και ο ΠΑΟΚ το έχει καταφέρει αυτό φυσικά, αλλά στο πρώτο κάπως υστερεί).


    - Όποιος λέει ότι το να είσαι ΠΑΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα είναι «μόδα», λέει μ……ες. Από που κι ως που το φυσιολογικό στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είναι να είσαι αεκτζής, βάζελος, γαύρος και όχι ΠΑΟΚτσής, αρειανός ή άντε ηρακλής; Ομάδα μιας πόλης με 1.500.000 κατοίκους είναι ο ΠΑΟΚ για να μη μπερδεύεστε… Όχι του Τυρνάβου ή της Ελασσόνας. Και ναι, για να γουστάρει ο κόσμος την καλτ νοοτροπία του οπαδού του ΠΑΟΚ, ίσως να είναι και στην πράξη ωραίο.


    - Ο μέσος όρος των στατιστικών δείχνει Αεκτζήδες και ΠΑΟΚτσήδες περίπου στα ίδια ποσοστά. Οπότε αφήστε τα «η ΑΕΚ υπάρχει παντού» και «ο ΠΑΟΚ όχι».


    - Ο μύθος ότι αυθεντική ομάδα είναι η ΑΕΚ και ότι ο ΠΑΟΚ είναι απομίμησή της δεν στέκει πουθενά. Η πρώτη ομάδα που ιδρύθηκε με Δικέφαλο Αετό για έμβλημα και ρίζες από την Πόλη ήταν η Βυζαντινή Αθλητική Ένωση το 1923 στη Θεσσαλονίκη, όπου πολλοί εκ των ιδρυτών της υπήρξαν μετέπειτα και στο καταστατικό του ΠΑΟΚ, 3 χρόνια αργότερα. Δεν με ενδιαφέρει να αποδείξω κάτι με αυτό, να καταρρίψω τον μύθο περί αυθεντικότητας και απομίμησης θέλω.



    Την ομάδα που υποστηρίζω δεν την υποστηρίζω για να κάνω επίδειξη ανωτερότητας στους άλλους και ούτε είχα ποτέ διάθεση να το κάνω.

    Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. κανεις δεν αναφερεται στην δημοσκοπηση της ελευθεροτυπιας το 1995.....10.666 ατομα....για ψαξτε το please καποιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Είμαι ο Αρειανός από την Καβάλα, και πήγα Θεσσαλονίκη πολλές φορές και θα πω την πραγματικότητα για το Βορρά, στη Θεσσαλονίκη ο ΠAOK έχει μεταξύ 50-55% από την πόλη, και APH κατά μέσο όρο 20-25%, HPA 5-7% και αθηναϊκές ομάδες 5-7% ισοβαθμούν με τον Ηρακλή στην κεντρική Μακεδονία είναι σχεδόν η ίδια ομοιότητα στη Θεσσαλονίκη, και στην Ανατολική Μακεδονία+Θράκη λέω ότι στις μεγάλες πόλεις εδώ υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές ανακατεμένοι, Η ΑEK και η ΠAOK αποτελούν την πλειοψηφία σε ορισμένες πόλεις της Θράκης εκτός από την Καβάλα που βλέπω στην πλειοψηφία τους ΠΑΟΚ και ΑΡΗ αλλά με ένα καλό ποσοστό φιλάθλων ΑΕΚ-ΠΑΟ-ΟΣΦΠ, στη Δυτική Μακεδονία πιστεύω ότι είναι το ίδιο με τη Θράκη και την Ανατολή

    Κατά τη γνώμη μου θα ήταν αυτά τα ποσοστά στο βορρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας