Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

Κορυφαία «ονόματα» του ελληνικού βόλεϊ που πέρασαν από την ΑΕΚ


Η «ΑΕΚ της καρδιάς», η ομάδα βόλεϊ του συλλόγου μας, ξεκίνησε ουσιαστικά την ιστορική της διαδρομή μόλις το 1982. Τα περισσότερα από αυτά τα 30 χρόνια που μεσολάβησαν έως σήμερα, τα πέρασε σε μικρότερες κατηγορίες και όχι στην Α1. Δεν κατόρθωσε επομένως να προσελκύσει κορυφαίους πετοσφαιριστές και να τους κρατήσει για πολλά χρόνια στο δυναμικό της, ώστε να φτάσουν στο σημείο να θεωρούνται «δικοί της θρύλοι». Να συμβεί δηλαδή κάτι ανάλογο με το ποδόσφαιρο (Νεστορίδης, Παπαϊωάννου, Μαύρος, Ντέμης κ.α.) ή το μπάσκετ (Αμερικάνος, Γκέκος, Χατζής κ.α.). Το ίδιο ισχύει και για το ιδρυθέν ακόμα αργότερα (1995) γυναικείο τμήμα. Παρόλα αυτά υπήρξαν κάποια κορυφαία «ονόματα» του χώρου που, έστω για μικρό χρονικό διάστημα, ντύθηκαν στα κιτρινόμαυρα, κερδίζοντας μια μικρή θέση και στην ένδοξη Ιστορία της ΑΕΚ.


Νίκος Σαμαράς
Ας ξεκινήσουμε από τον καλύτερο -σύμφωνα με τους ειδικούς- Έλληνα βολεϊμπολίστα όλων των εποχών, τον αείμνηστο Νίκο Σαμαρά. Ο «Γκάλης του βόλεϊ», όπως αποκλήθηκε, υπήρξε για μια δεκαετία (1988-1998) ο ηγέτης της Ορεστιάδας, του εβρίτικου συλλόγου που κατάφερε να μπει σφήνα ανάμεσα στους ΟΣΦΠ-ΠΑΟ και να διεκδικήσει με αξιώσεις τόσο εγχώριους, όσο και διεθνείς τίτλους. Έπαιζε ως ακραίος και διακρινόταν για την τεχνική και την απίστευτη δύναμη που έβαζε στα καρφιά του. Υπήρξε παράλληλα και αρχηγός της Εθνικής, με την οποία αγωνίστηκε σε 263 ματς και συμμετείχε στο Μουντοβόλεϊ του 1994 (6η θέση). Από το 1999 έως το 2012 άλλαξε 10 ομάδες: Φαλκονάρα (Ιταλία), Ηρακλής, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Φενέρμπαχτσε (Τουρκία), Σεβίλλη (Ισπανία), Σενουά (Ελβετία), Εθνικός Αλεξανδρούπολης, Μίλωνας, Λήμνος. Με τα κιτρινόμαυρα αγωνίστηκε τη σαιζόν 2003-04, σε μια καταστροφική όμως χρονιά για το Δικέφαλο, αφού υποβιβαστήκαμε ως 12οι στην Α2. Στις 4 Ιανουαρίου 2013 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 42 ετών από εγκεφαλικό ανεύρυσμα.
Πανό της R Ορεστιάδας στο περσινό μπαράζ Α2 Ορεστιάδα-ΑΕΚ

Σάκης Μουστακίδης
Ο σημερινός προπονητής του Εθνικού Αλεξανδρούπολης υπήρξε ο κορυφαίος πασαδόρος στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ και στα χρόνια της ακμής του θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Γεννήθηκε στο Σουφλί Έβρου το 1962. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1976 από την ομάδα της γενέτειράς του, τον Έβρο Σουφλίου και το 1979 μεταγράφηκε στον Άρη όπου παρέμεινε για 8 σαιζόν. Τις μέρες δόξας του τις γνώρισε με τον Ολυμπιακό. Από το 1987 που εντάχθηκε στους Πειραιώτες έως το 1996 που ήρθε στην ΑΕΚ, κατέκτησε 8 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα και 1 κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης, ενώ αγωνίστηκε και σε 4 Final-Four Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Στις δύο σαιζόν που αγωνίστηκε στην ομάδα μας (1996-97 και 1997-98) τερματίσαμε 5οι στο πρωτάθλημα (η καλύτερη θέση στην ιστορία μας). Το καλοκαίρι του 1998 επέστρεψε στον Έβρο για να κλείσει την καριέρα του, φορώντας τη φανέλα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης. Εξίσου επιτυχημένη ήταν η καριέρα του και με την Εθνική Ελλάδας. Στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κλήθηκε για πρώτη φορά το 1979, συμμετείχε σε 5 Ευρωβόλεϊ, 2 Μουντοβόλεϊ, 2 World League και ήταν στέλεχος της ομάδας που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωβόλεϊ του 1987. Με τη γαλανόλευκη κατέγραψε συνολικά 414 συμμετοχές (πρώτος στη σχετική λίστα).

Μεγάλη νίκη με 3-0 κόντρα στον ΠΑΟ, με το Σάκη Μουστακίδη στη σύνθεσή μας


Άκης Χατζηαντωνίου
Από τους καλύτερους Έλληνες πετοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στη θέση του κεντρικού. Γεννηθείς το 1976 στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε τα πρώτα του βήματα στους τοπικούς Ορφέα και Έσπερο. Το 1993 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό και έως το 2010 όταν και αποσύρθηκε, αγωνιζόταν ανελλιπώς στο κορυφαίο επίπεδο. Στην ομάδα μας έπαιξε για μία σαιζόν, το 1999-2000 και ήταν από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχημένης πορείας ως την 5η θέση του ελληνικού πρωταθλήματος και την 3η θέση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Πέρασε επίσης από Ηρακλή και ΟΣΦΠ. Στο παλμαρέ του 3 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο (με ΠΑΟ) και 1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (2005 με ΟΣΦΠ). Με την Εθνική Ομάδα αγωνίστηκε σε 400 παιχνίδια και συμμετείχε σε 9 World League, 3 Μουντοβόλεϊ, 6 Ευρωβόλεϊ και μία Ολυμπιάδα (2004).
-Συνέντευξη του Χατζηαντωνίου στο "Ριζοσπάστη" για το Final-4 του 2000


Στέλιος Προσαλίκας
Δεύτερος από δεξιά στη δεύτερη σειρά
Ο ορισμός του «πετοσφαιράνθρωπου». Ο Στέλιος Προσαλίκας έχει υπηρετήσει το άθλημα του βόλεϊ από κάθε δυνατό πόστο: αρχικά ως παίκτης, εν συνεχεία ως προπονητής και εν τέλει ως παράγοντας. Έχει κατακτήσει 6 πρωταθλήματα Ελλάδας ως παίκτης του ΟΣΦΠ, άλλα 2 ως προπονητής του ΠΑΟ, έχει καταγράψει 44 συμμετοχές με την Εθνική, ενώ την έχει κοουτσάρει στην Ολυμπιάδα του 2004 (5η θέση) και στο Μουντοβόλεϊ το 2002 (7η θέση). Την τετραετία 2008-2012 διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ). Το όνομά του με την ΑΕΚ το συνέδεσε την περίοδο 1999-2000, όταν από τη θέση του προπονητή την οδήγησε στη μεγαλύτερη ως τώρα επιτυχία της, την 3η θέση στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.


Λία Μήτση
Με το νο.11
Κορυφαία Ελληνορουμάνα πασαδόρος που έγραψε ιστορία κυρίως ως παίκτρια του Παναθηναϊκού. Αναδείχτηκε στους Βαλκανικούς Αγώνες του 1981 αγωνιζόμενη με τα χρώματα της Εθνικής Ρουμανίας. Την επόμενη χρονιά σε ηλικία 18 ετών μεταγράφηκε στο Τριφύλλι και εξελίχτηκε σύντομα στην ηγέτιδα της ομάδας. Με τις «πράσινες» κατέκτησε 6 πρωταθλήματα. Ταυτόχρονα απέκτησε ελληνικό διαβατήριο και κλήθηκε στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα του οποίου αργότερα διετέλεσε και αρχηγός. Στην ΑΕΚ αγωνίστηκε σε προχωρημένη (αθλητική) ηλικία, τη σαιζόν 2003-04 (η ομάδα βρισκόταν τότε στην Α2). Ως προπονήτρια έχει εργαστεί στον Πανιώνιο και την Εθνική. Εκτός από τις σάλες, η Μήτση ασχολήθηκε και με το μπιτς-βόλεϊ και αναδείχτηκε 7 φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας.
-Cult διαφήμιση της Rexona με τη Λία Μήτση

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας