Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

Φανέλα με Δικέφαλο...


Μια από τις πρώτες και πιο δύσκολες αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι επίδοξοι ιδρυτές μιας ποδοσφαιρικής ομάδας είναι ποια χρώματα θα χρησιμοποιηθούν στη φανέλα της. Για τους ιδρυτές της ΑΕΚ, η επιλογή αυτή ήταν ίσως το ευκολότερο ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν. Ένας σύλλογος γέννημα-θρέμμα της Κωνσταντινούπολης δε θα μπορούσε παρά να «ντυθεί» με κίτρινο και με μαύρο. Χρώματα που παραπέμπουν άμεσα στη βυζαντινή παράδοση και την Ορθοδοξία, αλλά έχουν και περαιτέρω συμβολική αξία: το μαύρο αντιπροσωπεύει το πένθος για την απώλεια της πάτριας γης και το κίτρινο την αισιοδοξία για ένα νέο ξεκίνημα και ένα φωτεινό μέλλον.

Στα πρώτα χρόνια ζωής της ΑΕΚ, το μαύρο επικράτησε του κίτρινου ως βασικό χρώμα της φανέλας. Οι αναμνήσεις από τη Μικρασιατική Καταστροφή ήταν άλλωστε ακόμα νωπές. Η κατάσταση άλλαξε στα μέσα της δεκαετίας του ’30, όταν και χρησιμοποιήθηκαν φανέλες με κιτρινόμαυρες οριζόντιες ρίγες. Το 1939, το κίτρινο αναβαθμίζεται σε κύριο χρώμα της φανέλας, το μαύρο περιορίζεται στο σορτς και ο συνδυασμός θα καθιερωθεί στη συλλογική μνήμη ως η «κλασική» εμφάνιση του συλλόγου. Μέσα στις τρεις επόμενες δεκαετίες, διαφοροποίηση από το τετριμμένο σχέδιο θα πραγματοποιηθεί ελάχιστες φορές, κυρίως για χάρη κάθετης κιτρινόμαυρης ρίγας.

Adidas, η πρώτη «μάρκα»
Η ανάληψη της προεδρίας της ΑΕΚ από το Λουκά Μπάρλο αποτέλεσε σημείο τομής για το σύλλογο, όχι μόνο σε αγωνιστικό και διοικητικό επίπεδο, αλλά και σε αισθητικό. Ο αείμνηστος «θείος Λουκάς» επιθυμούσε οι παίκτες μας να ντύνονται σύμφωνα με την τελευταία λέξη της αθλητικής μόδας. Έτσι, το 1977, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ομάδα φόρεσε εμφανίσεις κατασκευασμένες από μεγάλη «επώνυμη» εταιρία ένδυσης, την Adidas. Η στολή που σχεδίασε ο γερμανικός κολοσσός για την Ένωση κινήθηκε στο κλασικό μοτίβο «κίτρινη φανέλα-μαύρο σορτς», με το έμβλημα στο μέρος της καρδιάς και τις χαρακτηριστικές τρεις ρίγες στο μανίκι.
Εποχή «Ζήτα»
Από τη σεζόν 1982-83 έως τη σεζόν 1988-89, την Ένωση ντύνει η εταιρία «Ζήτα Ελλάς», ιδιοκτησίας του τότε προέδρου της ομάδας, Ανδρέα Ζαφειρόπουλου. Το σχέδιο που κυριαρχεί είναι οι ρίγες: άλλοτε λεπτές μαύρες (1982-83), άλλοτε φαρδιές χρυσές και κίτρινες (1983-1986, 1987-1988) και άλλοτε λεπτές μαύρες οριζόντιες (σεζόν 1986-87). Η τελευταία φορά που η ΑΕΚ ντύθηκε με «Ζήτα» συνοδεύτηκε με τον πολυπόθητο τίτλο πρωταθλήματος, που έβαλε τέλος στα «πέτρινα χρόνια».
Diadora, η πολυνίκης
Το καλοκαίρι του 1989 εγκαινιάστηκε η συνεργασία του Δικεφάλου με την Diadora, μια συνεργασία που έμελλε να αποδειχτεί παραγωγικότατη σε τίτλους. Στις τέσσερις σεζόν που η ΑΕΚ ντύθηκε από την ιταλική εταιρία, η ομάδα πανηγύρισε 2 πρωταθλήματα, ένα λιγκ καπ και ένα σούπερ καπ. Στο στυλιστικό τομέα, οι φανέλες της Diadora έμειναν πιστές στο χρωματικό συνδυασμό «κίτρινη φανέλα-μαύρο σορτσάκι». Εξαίρεση η φανέλα που φορέθηκε στους ευρωπαϊκούς αγώνες της σεζόν 1989-90, η οποία ήταν ριγέ, με το έμβλημα να τυπώνεται με άσπρο χρώμα. Το Σεπτέμβριο του 1995, δύο χρόνια μετά τη λήξη της σύμβασης ΑΕΚ-Diadora και ενώ οι ιθύνοντες της Ένωσης βρίσκονταν σε συζητήσεις με την Kappa, η εταιρία από το Τρεβίζο κατάφερε να μπει σφήνα στις διαπραγματεύσεις των κιτρινόμαυρων με τους Τορινέζους, προτείνοντας ένα διαφορετικό, σε σχέση με τα προηγούμενα, σχέδιο, με λαιμόκοψη, θυρεό στο κέντρο του στήθους και στο δεξί μανίκι και το όνομα της ομάδας στο αριστερό. Η νέα αυτή φανέλα σε αντίθεση με τις προκατόχους της δεν αποδείχθηκε «γουρλίδικη». Φορέθηκε μόνο μία φορά, στις 10/9/1995 στη Θεσσαλονίκη, κόντρα στον Άρη, η ΑΕΚ ηττήθηκε, ενώ στη συνέχεια οι άνθρωποι του Δικεφάλου κατάφεραν να βρουν τη «χρυσή τομή» με την Kappa και η μεταξύ τους συμφωνία οριστικοποιήθηκε.
Η βραβευμένη Basic
Από το καλοκαίρι του 1993 μέχρι αυτό του 1995, τις εμφανίσεις της ομάδας αναλαμβάνει να προμηθεύσει μια άλλη ιταλική εταιρία, η Basic, θυγατρική της Kappa. Οι στυλιστικές αλλαγές είναι ρηξικέλευθες. Το αριστερό μισό της φανέλας καλύπτεται από το Δικέφαλο Αετό, ενώ το έμβλημα της ομάδας από στρόγγυλο, μετατρέπεται σε θυρεό, μορφή που έχει έως και σήμερα. Τη σεζόν 1993-94, για τους δύο αγώνες που έδωσε η ΑΕΚ με τη Μονακό, στα πλαίσια του ChampionsLeague, η UEFA υποχρέωσε την Ένωση να αφαιρέσει το σχέδιο του Δικεφάλου και να αγωνιστεί με μια απλή κίτρινη φανέλα. Την επόμενη σεζόν όμως, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη νέα στυλιστική έμπνευση της Basic (σχέδιο μαύρου αετού να κυριαρχεί σε ολόκληρη την φανέλα) και όχι μόνο δεν την απαγόρεψε, αλλά τη βράβευσε ως την ομορφότερη εμφάνιση της Ευρώπης.
Εποχή Kappa
Από τη θυγατρική στη μητρική. Η Kappa ανέλαβε τη σεζόν 1995-96 από τη Βasic και αποτέλεσε τον προμηθευτή ρουχισμού της Ένωσης για 5 χρόνια, έως τη σεζόν 1999-2000. Το ενδυματολόγιό της παρουσίαζε πρωτοφανή ποικιλία. Στην πενταετία αυτή, η ομάδα φόρεσε περισσότερες από 10 διαφορετικές εμφανίσεις της ιταλικής εταιρίας, άλλες προορισμένες για χρήση στις εγχώριες διοργανώσεις και άλλες αποκλειστικά για την Ευρώπη. Στυλιστικά, το μοτίβο του ολόσωμου Δικεφάλου συνέχισε να κυριαρχεί στη φανέλα, με εξαίρεση την τελευταία σεζόν, όταν η Kappa έχοντας εξαντλήσει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς και φοβούμενη μήπως έχει «κουράσει» με την πολυπλοκότητα των σχεδίων της, επέλεξε μια απλή κίτρινη εμφάνιση, με μαύρα μανίκια, στα οποία ήταν τυπωμένα είτε ένας μικρός Δικέφαλος (εγχώριες διοργανώσεις), είτε το λογότυπο της εταιρίας (Ευρώπη).
Νέα χιλιετία με Nike
Η σεζόν 2000-01 σηματοδότησε την έναρξη της συνεργασίας της ΠΑΕ με την Nike. Οι εμφανίσεις της αμερικανικής εταιρίας δεν ήταν καινοτόμες (κλασικές μονόχρωμες στην περίοδο 2000-2002, ριγέ τις δύο επόμενες σεζόν και ξανά μονόχρωμη κίτρινη το καλοκαίρι του 2004), υπήρξαν όμως ιδιαίτερα δημοφιλείς στους παίκτες και στους οπαδούς, λόγω της υψηλής ποιότητάς τους (ειδικό ύφασμα dry-fit).
Adidas για δεύτερη φορά
Η ΑΕΚ πρωτοτύπησε τη σεζόν 2004-05, αφού στον πρώτο γύρο αγωνίστηκε με Nike, ενώ μετά τη διακοπή των εορτών εμφανίστηκε στα γήπεδα με Adidas. Η εκ νέου συνεργασία (μετά από 23 χρόνια!) με τη γερμανική εταιρία δεν συνοδεύτηκε αυτή τη φορά με κάποιο τίτλο, έφερε όμως γούρι στην Ευρώπη, αφού ο σύλλογος κατόρθωσε να σημειώσει τις πρώτες του νίκες σε όμιλο ChampionsLeague.
Οι πυτζάμες της Puma
Το καλοκαίρι του 2007, στα πλαίσια της μεταγραφής Ριβάλντο, μπήκε στη ζωή μας η Puma. Ο ενωσίτικος λαός δεν είδε με καλό μάτι αυτήν την αλλαγή, εξαιτίας των ερυθρόλευκων αισθημάτων του αφεντικού της εταιρίας στην Ελλάδα, Γιώργου Γλου. Την αντιπάθεια του κόσμου ενέτειναν τα ανέμπνευστα σχέδια που λάνσαρε η εταιρία και τα οποία γρήγορα αφορίστηκαν από τους οπαδούς ως «πυτζάμες». Το καλοκαίρι του 2013, παρά την παραφιλολογία που ανέπτυξαν οι κιτρινόμαυροι αρδολόγοι περί επιστροφής στην Kappa, ο Δημήτρης Μελισσανίδης συμφώνησε με τους ανθρώπους της Puma για επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών για άλλες δύο σεζόν.
Οι εναλλακτικές
Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε τις λεγόμενες «δεύτερες» ή «τρίτες» φανέλες που έχουν φορεθεί κατά καιρούς στα παιχνίδια με ομόχρωμες ομάδες (π.χ. Άρης, Αθηναϊκός, Εργοτέλης, ΑΙΚ Στοκχόλμης, Δυναμό Δρέσδης κλπ.). Οι συνηθέστερες επιλογές για τις εμφανίσεις αυτές υπήρξαν διαχρονικά το άσπρο και το γαλάζιο. Έχουν φορεθεί όμως και γκρι (κυρίως τη δεκαετία του ’90), ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η πορφυρή φανέλα που παρουσίασε το 2002 η Nike, εμπνευσμένη από την πολεμική σημαία του Βυζαντίου. Παρατίθενται μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

*Περισσότερες φανέλες μπορείτε να δείτε στις εξής σελίδες:
Final Whistle
ΑΕΚ Shirts Collection / Φανέλες ΑΕΚ
Old Football Shirts/AEK



6 σχόλια :

  1. Να είσαι καλά αδερφέ για τις αναμνήσεις. Τι μου θύμησες! Καλύτερες όλων οι φανέλες της Basic...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΑΔΕΡΦΕ, ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ.... ΕΓΩ ΘΥΜΑΜΑΙ, ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕΤΟ ΔΙΠΟΛΟ ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ,Ν' ΑΚΟΥΩ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡΑΚΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΛΑΝΝΕ, ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΚΗ, ΣΚΟΥΡΤΟΠΟΥΛΟ, ΑΡΙΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δειτε και εδω την συλλογη μου απο φανελες τις ΑΕΚ. Ειμαι ανοιχτος σε προτασεις ανταλλαγων με μερικες που εχω διπλες....

    https://www.facebook.com/aek.shirts.1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δειτε και εδω την συλλογη μου απο φανελες τις ΑΕΚ. Ειμαι ανοιχτος σε προτασεις ανταλλαγων με μερικες που εχω διπλες....

    https://www.facebook.com/aek.shirts.1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από όλες τις φανέλες της αεκ από το 1924 ως το 1977 μόνο 2 ήταν με σκούρο κίτρινο. Όλες οι άλλες είναι ανοιχτό κίτρινο. Επομένως αυτό που μας λένε πολλοί αεκτζήδες ότι η αεκ έχει σκούρο κίτρινο, ενώ ο ΑΡΗΣ ανοιχτό δεν ισχύει. Άλλωστε κι ο ΑΡΗΣ πολλές χρονιές χρησιμοποίησε το σκούρο κίτρινο κι άλλες το κανονικό ή ανοικτό. Η καλύτερη απόχρωση για μένα του ΑΡΗ είναι η τελευταία της Γ' Εθνικής. Τέλος οι οπαδοί και των 2 ομάδων έχουν πανό και σημαίες όλων των αποχρώσεων του κίτρινου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εικόνα με τις φανέλες από το 1924 μέχρι το 1977 (εκτείνεται μέχρι το 2008 κανονικά, αλλά την "έκοψα" γιατί από το '77 και μετά παρουσιάζω τις φανέλες αναλυτικά) που κυκλοφορεί ευρύτατα στο διαδίκτυο, είναι απλά μια προσπάθεια αναπαράστασης των φανελών. Δεν πρόκειται για φωτογραφία από πιστές επίσημες ρέπλικες. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ακριβή απόχρωση του κίτρινου. Εν πάση περιπτώσει σίγουρα έχουμε φορέσει και τις δύο αποχρώσεις αν και ξεκάθαρα στον κόσμο κάνει περισσότερο γκελ το βαθύ. Όσον αφορά τον Άρη, επίσης τον θυμάμαι και με βαθύ και με ανοικτό. Η εντύπωση ότι φοράει πιο πολύ ανοιχτό νομίζω ότι έχει σχηματιστεί στους νεότερους από εκείνη την απαράδεκτη φανέλα μεταξύ 2006-2008 που ήταν φωσφοριζέ σχεδόν, σαν στολή τροχονόμου.

      Διαγραφή

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας