Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

AEK-Marseille, frères pour toujours

Μόδα των καιρών μας αποτελεί το φαινόμενο «αδελφοποίησης» οργανωμένων οπαδών ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων, με οπαδούς κάποιας αντίστοιχης του εξωτερικού. Το κριτήριο για να συναφθεί μια τέτοια σχέση είναι συνήθως οι πολιτικές πεποιθήσεις των οπαδικών οργανώσεων των δύο συλλόγων ή το ίδιο χρώμα στη φανέλα. Συχνά τέτοιου είδους «αδελφοποιήσεις» αποδεικνύονται εύθραυστες και επιφανειακές και ατονούν με το πέρασμα του χρόνου. Κόντρα σε όλα τα παραπάνω έρχεται ένας δεσμός φιλίας που βασίστηκε καθαρά στον οπαδικό αλληλοσεβασμό και η γέννησή του χρονολογείται στο μακρινό 1989. Η φιλία Original 21-Commando Ultras 84. Η φιλία ΑΕΚ-Μαρσέιγ.

Οι Έλληνες της Προβηγκίας
Correo στην Curva Sud στα χρώματα της ελληνικής σημαίας
Η Olympique de Marseille, όπως είναι το πλήρες όνομα του συλλόγου, ιδρύθηκε το 1899 από τον Ρενέ Ντυφόρ ντε Μονμιράιγ. Ως χρώματά της καθιερώθηκαν το γαλάζιο και το άσπρο, που είναι και τα χρώματα της πόλης της Μασσαλίας και υποδηλώνουν την ελληνική της καταγωγή. Η προβηγκιανή πόλη ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους, συγκεκριμένα από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας, το 600 π.Χ.. «Φωκαείς» είναι και το ψευδώνυμο με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται οι οπαδοί του συλλόγου στο σύνολό τους. Το όνομα Olympique αποτελεί επίσης άλλη μια αναφορά στον Ελληνισμό, αφού οφείλεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα ιδανικά του ολυμπισμού.
Correo των 4 συνδέσμων της Curva Sud
Από την πρώτη ημέρα ζωής της, η Μαρσέιγ πρωταγωνίστησε στο γαλλικό ποδόσφαιρο, δημιούργησε μια σημαντική βάση οπαδών και αναδείχτηκε στο πέρασμα των χρόνων ως η δημοφιλέστερη και πιο επιτυχημένη γαλλική ομάδα. Έχει κατακτήσει 9 φορές το Σαμπιονά, 10 φορές το Κύπελλο Γαλλίας, από 3 φορές το λιγκ καπ και το σούπερ καπ, ενώ είναι η μοναδική γαλλική ομάδα που ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας το 1993 το ChampionsLeague. Αγωνίζεται από το 1937 στο στάδιο Βελοντρόμ, χωρητικότητας 60.000 ατόμων, ενώ επίσημο μότο του κλαμπ αποτελεί η φράση «Droit au But» (ελλ.: Κατευθείαν για το γκολ). Το οργανωμένο οπαδικό κίνημα της ομάδας απαρτίζεται από 8 συνδέσμους οι οποίοι γεμίζουν τα δύο πέταλα του Βελοντρόμ. Στο νότιο πέταλο κάθονται οι Commando Ultras 84, South Winners, Amis de lOM, και Club Central des Supporteurs, ενώ στο βόρειο οι Yankee Nord Marseille, Marseille Trop Puissant, Fanatics και Dodgers. Οι σχέσεις μεταξύ τους δεν είναι πάντοτε αρμονικές, κοινό χαρακτηριστικό όλων όμως αποτελεί η αριστερή πολιτική ιδεολογία.


Η αδελφοποίηση
Η κλήρωση του Β’ γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1989-90 φέρνει αντιμέτωπες, από τη μια μεριά την αρμάδα του Μπερνάρ Ταπί, που σάρωνε τότε τα πρωταθλήματα, και από την άλλη την ΑΕΚ, που μόλις είχε επιστρέψει μετά από απουσία δέκα χρόνων στο θρόνο της Βασίλισσας. Το πρώτο ματς διεξάγεται στις 18 Οκτωβρίου 1989 στο Βελοντρόμ και η ΑΕΚ ηττάται με 2-0. Παρά το αρνητικό αποτέλεσμα, οι Ενωσίτες οπαδοί δε σταματούν λεπτό να τραγουδούν υπέρ της αγαπημένης τους ομάδας και μάλιστα γυμνοί, παρά το υπερβολικό κρύο. Η στάση αυτή συγκινεί τον επικεφαλής των Commando Ultras, ο οποίος προσεγγίζει τα παιδιά της Original και ζητάει να πραγματοποιηθεί επαφή των δυο συνδέσμων στον επαναληπτικό της Αθήνας. Το ραντεβού πραγματοποιείται και οι δυο οργανώσεις αποφασίζουν να επικοινωνούν τακτικά δια αλληλογραφίας. Σύντομα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους στο νότιο πέταλο του Βελοντρόμ πανό και κασκόλ της ΑΕΚ, ενώ το αντίστροφο συμβαίνει στη Σκεπαστή, με πανό στα γαλανόλευκα.

Η φιλία στεριώνεται οριστικά με ταξίδια Ελλήνων και Γάλλων οπαδών στις έδρες των δυο ομάδων (όπως για παράδειγμα η παρουσία 50 Ενωσιτών στο ματς Μαρσέιγ-Μονακό το 2002) αλλά και με αφιερωματικά correo στις εξέδρες. Το 2007 η ΑΕΚ υποδέχεται την Παρί Σεν Ζερμαίν, αιώνια αντίπαλο της Μαρσέιγ στη Γαλλία, και στο πέταλο της Ορίτζιναλ δεσπόζει ένα correo με το σήμα της Olympique για να πικάρει τους Παριζιάνους. Αντιστοίχως, το 2011, στα πλαίσια του αγώνα Μαρσέιγ-ΟΣΦΠ για το ChampionsLeague, οι Commando Ultras ντύνουν ολόκληρο το νότιο πέταλο του Βελοντρόμ στα κιτρινόμαυρα, έχοντας μάλιστα και τη βοήθεια των υπόλοιπων συνδέσμων, οι οποίοι αποδέχονται την αδελφοποίηση CU84-R21 και τρέφουν σεβασμό και εκτίμηση για την ομάδα και τον κόσμο του Δικεφάλου. Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι πολλές από τις correoγραφίες που απολαύσαμε στο ΟΑΚΑ την περίοδο 2004-2008, οφείλονται στην τεχνογνωσία που προσέφεραν οι Γάλλοι, αλλά και το γεγονός ότι η Original συμπαραστάθηκε για χρόνια στην περιπέτεια του Σαντός Μιρασιερά, ηγέτη των Ultras, που φυλακίστηκε άδικα για επεισόδια στην Ισπανία.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας