Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

Η ΑΕΚ στο Champions' League


Θεωρείται η δημοφιλέστερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον πλανήτη μετά το Μουντιάλ. Η συντριπτική πλειονότητα των κορυφαίων παικτών και των ισχυρότερων συλλόγων του κόσμου διαγωνίζεται κάθε χρόνο στα πλαίσια της. Το επίπεδο ανταγωνισμού και δυσκολίας της στα ύψη, δεδομένου πως μόλις μία φορά έχει καταφέρει νικήτρια του θεσμού να διατηρήσει τα σκήπτρα της για δεύτερη σαιζόν. Τα δε χρηματικά έπαθλα που μοιράζει στους συμμετέχοντες στο κυρίως μέρος της, τα υψηλότερα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ποδοσφαιρικό θεσμό. Κάτι που έχει αρνητικές συνέπειες, αφού έχει δημιουργήσει και συντηρεί ανισότητες στα μεσαίας δυναμικής ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μεταξύ όσων εξασφαλίζουν κάθε χρόνο το εισιτήριο και των υπόλοιπων μη προνομιούχων. Ο λόγος βεβαίως για το Champions' League, την εξελιγμένη εκδοχή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης που μπήκε στη ζωή μας το 1992 και που ως οπαδοί της ΑΕΚ το γνωρίζουμε αρκετά καλά. Οκτώ φορές άλλωστε έχει συμμετάσχει η ομάδα μας στο τουρνουά των αστεριών. Ας τις θυμηθούμε μία προς μία.


1992-1993: Παρούσα στο πρώτο ChampionsLeague
Έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας την προηγούμενη σαιζόν, η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγιεβιτς εξασφαλίζει το εισιτήριο για το 38ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, το πρώτο που διεξάγεται υπό την επωνυμία «ChampionsLeague». Συμμετέχουν 36 πρωταθλήτριες ομάδες από όλη την Ήπειρο. Το τουρνουά ξεκινά με μια μίνι προκαταρκτική φάση στα τέλη του καλοκαιριού (που αφορά κυρίως ομάδες από την πρώην ΕΣΣΔ), συνεχίζεται με δύο προκριματικούς γύρους και καταλήγει με την φάση των ομίλων, που αποτελεί και το κύριο μέρος της διοργάνωσης και απαρτίζεται από δύο ομίλους των 4 ομάδων, με τους νικητές κάθε ομίλου να σχηματίζουν το ζευγάρι του τελικού. Η ΑΕΚ μαζί με άλλους 27 συλλόγους ξεκινά τις υποχρεώσεις της από τον Α’ προκριματικό γύρο (φάση των «32»). Αντίπαλος είναι ο πρωταθλητής Κύπρου, ΑΠΟΕΛ. Η πρόκριση θα έρθει πολύ δύσκολα για την Ένωση, μετά από δύο ισοπαλίες (1-1 εντός, 2-2 εκτός) και χάρη στον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ.


Στον Β’ προκριματικό γύρο (φάση των «16») η κληρωτίδα στέλνει τον Δικέφαλο πάνω στην ολλανδική Αϊντχόφεν, ομάδα που εκείνο τον καιρό διέθετε στις τάξεις της, έναν από τους κορυφαίους στράικερ του πλανήτη, τον Ρομάριο. Στην πρώτη αναμέτρηση, που λαμβάνει χώρα την 21η Οκτωβρίου 1992, η ΑΕΚ θα θριαμβεύσει επί της μεγάλης αντιπάλου της με 1-0, χάρη σε ένα γκολ-ποίημα του Βασίλη Δημητριάδη, με κεφαλιά-ψαράκι έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Τόνι Σαβέβσκι. Αρνούμενος να «χωνέψει» την ήττα της ομάδας του, ο Βραζιλιάνος σούπερσταρ της PSV δηλώνει μετά τον αγώνα πως στην ρεβάνς θα πετύχει 3 γκολ. Δυστυχώς ο μεγάλος αυτός παικταράς κράτησε την υπόσχεσή του και στον επαναληπτικό του Philips Stadion σημείωσε χατ-τρικ, στερώντας έτσι από τους κιτρινόμαυρους την ευκαιρία να συνδυάσουν την πρώτη τους συμμετοχή στη διοργάνωση με την πρόκριση στους ομίλους.




1993-1994: Ανέτοιμη για το μεγάλο βήμα
Η Ένωση διατηρεί τα εγχώρια σκήπτρα και για δεύτερη συνεχόμενη σαιζόν εκπροσωπεί την Ελλάδα στο ChampionsLeague. Οι συμμετέχουσες ομάδες έχουν αυξηθεί πλέον σε 42, ενώ αλλαγές σημειώνονται και στη φάση των ομίλων, με τους δύο πρώτους κάθε ομίλου να παίρνουν το εισιτήριο για νοκ-άουτ ημιτελικούς. Η ΑΕΚ θα ξεκινήσει και πάλι από τον Α’ προκριματικό γύρο, αλλά αυτή τη φορά δε θα προχωρήσει παρακάτω, αφού η αντίπαλος που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, η γαλλική Μονακό, αποδεικνύεται εμπόδιο ακατάβλητο. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1993, οι Μονεγάσκοι θα επικρατήσουν με 1-0 (χάρη σε αυτογκόλ του Μ. Βλάχου στο 80’) και στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας (29/9) θα υπερασπιστούν αυτό το προβάδισμά τους, ανοίγοντας νωρίς το σκορ με τον Τζορκαέφ. Η Ένωση θα ισοφαρίσει σύντομα με τον Σλίσκοβιτς, αλλά τα επιπλέον δύο γκολ που απαιτούνταν δεν θα έρθουν ποτέ.




1994-1995: Τρίτη και φαρμακερή! – Η πρώτη ελληνική ομάδα σε όμιλο CHL
Μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες πρόκρισης στην κυρίως φάση της διοργάνωσης, το πλήρωμα του χρόνου για την μεγάλη υπέρβαση έχει πλέον φτάσει. Το σύστημα διεξαγωγής είναι και πάλι διαφοροποιημένο: 24 είναι οι συμμετέχουσες ομάδες, από τις οποίες οι 16 θα αναμετρηθούν μεταξύ τους σε προκριματικό γύρο, ενώ οι άλλες 8 εξασφαλίζουν απευθείας την παρουσία τους στη φάση των ομίλων. Η ΑΕΚ, που ανήκει στην πρώτη από τις προαναφερθείσες κατηγορίες, καλείται να αποκλείσει την πρωταθλήτρια Σκωτίας, τους Ρέιντζερς της Γλασκώβης. «Σκωτσέζικο ντους» γράφουν οι εφημερίδες μετά τα αποτελέσματα της κλήρωσης, καθώς οι «Διαμαρτυρόμενοι», ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια λίρες, έχουν χτίσει ένα πολύ ισχυρό σύνολο, με ηγέτες τους Μπαζίλ Μπολί και Μπρίαν Λάουντρουπ. Και η Ένωση όμως δεν είναι αμελητέα ποσότητα: πλήρης ποιοτικά και ποσοτικά σε όλες τις γραμμές, διαθέτοντας στις τάξεις της τους καλύτερους παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος: Σαραβάκος, Κωστής, Δημητριάδης, Σαβέβσκι, Σαμπανάτζοβιτς, Κετσπάγια, Τσάρτας, Μανωλάς, Κασάπης, Μπορμπόκης, Ατματζίδης. Η πρώτη σύγκρουση είναι προγραμματισμένη για τις 10 Αυγούστου 1994, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μέσα σε ένα γήπεδο-καμίνι, όχι μόνο λόγω του sold-out στις κερκίδες, αλλά και εξαιτίας της αποπνικτικής ζέστης, ο νεοαποκτηθείς από τον Παναθηναϊκό Δημήτρης Σαραβάκος σκοράρει δύο φορές και δίνει σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης στην ομάδα του. Δύο εβδομάδες αργότερα ο άθλος ολοκληρώνεται. Ο Τόνι Σαβέβσκι σε μια υποδειγματική αντεπίθεση γράφει το 0-1 και η ΑΕΚ φεύγει με το διπλό από το Ibrox. Το μεγάλο βήμα από τον «προθάλαμο» στα «σαλόνια» είναι γεγονός.



Στην τελική φάση του τουρνουά εισέρχονται 16 συνολικά ομάδες που κατανέμονται σε 4 ομίλους των 4 ομάδων, με τους δύο πρώτους από κάθε γκρουπ να συνεχίζουν σε νοκ-άουτ προημιτελικούς. Ατυχώς, το Group D στο οποίο κληρώνεται ο Δικέφαλος είναι και το δυσκολότερο από τα 4, αφού εκεί βρίσκεται το μετέπειτα ζευγάρι του τελικού, ο Άγιαξ με τη Μίλαν, καθώς και η φιναλίστ του Κυπέλλου Ουέφα της προηγούμενης σαιζόν, η αυστριακή Σάλτζμπουργκ. Οι υποχρεώσεις των κιτρινόμαυρων στον όμιλο θα ξεκινήσουν στις 14 Σεπτεμβρίου από την Αυστρία, όπου θα αποσπάσουν λευκή ισοπαλία. Στη συνέχεια θα υποδεχτούν τον Άγιαξ, ο οποίος θα ανατρέψει το γκολ του Σαβέβσκι και θα αποδράσει με 1-2 από τη Φιλαδέλφεια, ενώ ακολουθούν τα δύο ματς με τη Μίλαν (0-0 εντός, ήττα 2-1 εκτός). Στις δύο τελευταίες αγωνιστικές, η ομάδα θα γνωρίσει ισάριθμες ήττες: 1-3 από την Σάλτζμπουργκ εντός και 2-0 από τον Άγιαξ εκτός. Απολογισμός: 4η θέση με 2 βαθμούς, ρεκόρ Ν-Ι-Η 0-2-4 και γκολ 3 υπέρ, 9 κατά. Δεδομένων των συνθηκών, είναι μάλλον δύσκολο να χαρακτηρίσει κανείς αποτυχία την πρώτη αυτή παρουσία σε ομίλους. Μοναδικό ψεγάδι ίσως να αποτελεί η εύκολη εντός έδρας ήττα από τους Αυστριακούς.


Μίλαν-ΑΕΚ στο Champions' League 1994-95
Τσάρτας, Κωστής, Κοπιτσής, Βλάχος, Ατματσίδης, Μανωλάς
Σαμπανάτζοβιτς, Καραγιάννης, Κασάπης, Σαραβάκος, Σαβέβσκι


1999-2000: Μαύρη σελίδα
Η ώρα για το 4ο κατά σειρά ταξίδι φτάνει το καλοκαίρι του 1999. Στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από την τελευταία παρουσία της ΑΕΚ στην διοργάνωση των αστεριών, έχουν επέλθει κοσμογονικές αλλαγές και τίποτα πλέον δεν θυμίζει την ομάδα που κόντραρε στα ίσια την Μίλαν και τον Άγιαξ: στη θέση του Ντούσαν Μπάγιεβιτς κάθεται ένας άλλος Σέρβος, ο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς. Η επιθετική τριπλέτα Σαραβάκου, Κωστή, Δημητριάδη αποτελεί προ πολλού παρελθόν και το βάρος της επίθεσης αναγκάζεται να σηκώνει μόνος του ο Ντέμης Νικολαϊδης. Στο ρόλο του ενορχηστρωτή δεν βρίσκεται ο El Mago, αλλά ο Ντράγκαν Τσίριτς. Ακόμα και στο διοικητικό κομμάτι, ο τότε ιδιοκτήτης και πρόεδρος Δημήτρης Μελισσανίδης είναι τώρα ένας διαχειριστής της Enic, της πολυεθνικής στην οποία πωλήθηκε η ΠΑΕ το 1997 από τον Τροχανά. Διαφοροποιήσεις παρουσιάζει και το ίδιο το ChampionsLeague. Οι προκριματικοί γύροι είναι πλέον τρεις, η τελική φάση αποτελείται από 32 ομάδες που κατανέμονται σε 8 ομίλους, ενώ από το 1997-98 στις συμμετέχουσες ομάδες συγκαταλέγονται πλέον και μη-πρωταθλητές. Εξαιτίας αυτής της τελευταίας αλλαγής άλλωστε, δίνεται και η δυνατότητα στην ΑΕΚ να αγωνιστεί, ως δευτεραθλήτρια της προηγούμενης σαιζόν. Η Ένωση μπαίνει στην κληρωτίδα του Γ’ προκριματικού γύρου ως «ισχυρή» και ο αντίπαλος που της επιφυλάσσει η μοίρα είναι η άσημη ΑΙΚ από τη Στοκχόλμη. Εύκολο φαινομενικά εμπόδιο και όλοι σπεύδουν να προδικάσουν την είσοδο της ομάδας στους ομίλους. Φευ. Οι κιτρινόμαυροι, πιστοί στο στίχο του κιτρινόμαυρου ύμνου «σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια» σημαδεύουν τρεις φορές το σίδερο στο παιχνίδι της Αθήνας (0-0 τελικό) και άλλες δύο στη ρεβάνς του «Ρασούντα». Κάπου εκεί έρχεται από το πουθενά κάποιος Νοβάκοβιτς και με σουτ από το ύψος της περιοχής, ενώ έχει διανύσει αμαρκάριστος όλη την απόσταση από τη γραμμή του κέντρου(…), ρίχνει την ταφόπλακα και τιμωρεί την αλαζονεία μας. Ο αποκλεισμός θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, με τον Τουμπάκοβιτς να αρχίζει να μετράει αντίστροφα για την απόλυσή του και τον Μελισσανίδη να γίνεται καπνός και να επανεμφανίζεται στα κοινά της ΑΕΚ έξι χρόνια αργότερα, στις εκλογές της ΕΡΑ.




2002-2003: Το ιστορικό «αήττητο»
Ως δευτεραθλήτρια της σεζόν 2001-02, η Ένωση καλείται να δώσει για 5η φορά στην ιστορία της το παρόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Το format με το οποίο διεξάγεται το τουρνουά δεν έχει αλλάξει σημαντικά και η ομάδα ξεκινά και πάλι από τον Γ’ προκριματικό ως «ισχυρή». Αντίπαλος ένας παλιός γνώριμος από τη διοργάνωση του 1992-93, ο ΑΠΟΕΛ. Το προ τριετίας πάθημα έχει γίνει μάθημα και οι κιτρινόμαυροι δεν εμφανίζουν σημάδια επιπολαιότητας. Με δύο νίκες (2-3 εκτός και 1-0 εντός) επικυρώνουν για δεύτερη φορά την είσοδό τους στην κυρίως φάση. Βεβαίως και το ρόστερ ποιοτικά δεν έχει καμία σχέση με αυτό του 1999. Τον Ντέμη πλαισιώνουν οι έμπειροι φορ Ίβιτς και Ναλιτζής, ο Τσάρτας έχει επιστρέψει από τη Σεβίλλη, έχει μόλις έρθει από την Ίντερ ο Γεωργάτος, στα χαφ υπάρχει το απροσπέλαστο δίδυμο Ζαγοράκη-Κατσουράνη, στα άκρα της άμυνας αναβιώνει το ντουέτο Κασάπη-Μπορμπόκη, ενώ μια «μουντιαλική» νότα δίνουν οι προσθήκες των Κοσταρικανών Σεντένο και Ράιτ. Σημαντικό το γεγονός επίσης πως η ομάδα διαθέτει ξανά «κανονικό» προπονητή, τον Μπάγιεβιτς, που επιστρέφει όμως εν μέσω κλίματος διχασμού.





Στην κλήρωση της Νιόν, η ΑΕΚ τοποθετείται στον τρίτο όμιλο, μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Ρόμα και τη βελγική Γκενκ. Στις πρώτες δύο αγωνιστικές η ομάδα «κολλάει» στο 0-0 εξαιτίας ατυχίας (με την Γκενκ εκτός) και κόντρα διαιτησίας (με τη Ρόμα εντός). Το επόμενο ζευγάρι αγώνων, αυτό με την Ρεάλ Μαδρίτης, θα περάσει στη σφαίρα του μύθου. Οι Galacticos με τους Ζιντάν, Φίγκο, Ραούλ, Ρομπέρτο Κάρλος, Γκούτι, Μοριέντες, Κασίγιας εμφανίζονται με τουπέ στον αγωνιστικό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας και βρίσκονται να χάνουν στο ημίωρο με σκορ 3-1, με τρία εκπληκτικά γκολ από τους Τσάρτα, Μαλαδένη, Νικολαϊδη. Ντέμης και Μαλαδένης θα απωλέσουν τεράστιες ευκαιρίες στην επανάληψη και ατυχώς οι μερένχες θα κατορθώσουν να δραπετεύσουν τελικά με ισοπαλία 3-3. Είκοσι μέρες αργότερα, η Βασίλισσα της Ευρώπης, ενισχυμένη πλέον και με το Ρονάλντο, θα υποκλιθεί για άλλη μια φορά στη Βασίλισσα της Ελλάδας. Με σκορ ημιχρόνου 2-0 υπέρ των Ισπανών, ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς κάνει την κίνηση-ματ: αποσύρει τα πρώτα βιολιά της ομάδας Τσάρτα και Ντέμη και περνά στη θέση τους Ίβιτς και Σεντένο. Οι αλλαγές θα μπερδέψουν τον Ντελ Μπόσκε, ο Δικέφαλος θα αρχίσει να ανεβάζει απόδοση κα με δυο γκολ στο τελευταίο τέταρτο θα γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που φεύγει με ψηλά το κεφάλι από το Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Με συγκομιδή τεσσάρων βαθμών έναντι πέντε της δεύτερης Ρόμα,  η ΑΕΚ ήθελε οπωσδήποτε μια νίκη στα δυο επόμενα παιχνίδια (με Γκενκ εντός και στο Ολίμπικο) για να ελπίζει στην πρόκριση. Και πάλι όμως κόλλησε στην ισοπαλία, με το ίδιο σκορ: 1-1. Στο εντός έδρας μάλιστα ματς με τους Βέλγους είχε να αντιμετωπίσει και μια απόλυτα εχθρική διαιτησία, που της ακύρωσε καθαρό γκολ, μέτρησε γκολ-οφσάιντ των αντιπάλων, της αρνήθηκε πέναλτι, αλλά και μια υπέρ της αποβολή. Τελικός απολογισμός 3η θέση και μεταφορά στο Κύπελλο Ουέφα, αλλά και δύο σπάνια ρεκόρ: η μοναδική ομάδα στο θεσμό που σημειώνει 6 ισοπαλίες στα 6 παιχνίδια του ομίλου και η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΗΤΤΗΤΗ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟ CHAMPIONSLEAGUE.



Η ΑΕΚ στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου
Τσάρτας, Κωστένογλου, Καψής, Κατσουράνης, Χιώτης, Ράιτ
Λάκης, Γεωργάτος, Ζαγοράκης, Νικολαΐδης, Κασάπης


2003-2004: Φιλί ζωής
Εν μέσω της χειρότερης (έως τότε…) κρίσης της ιστορίας της, άστεγη εξαιτίας της εγκληματικής κατεδάφισης του «Νίκος Γκούμας» από τον Γρανίτσα και με λεηλατημένα τα ταμεία από τον Μάκη Ψωμιάδη, η ΑΕΚ εξασφαλίζει για δεύτερη σερί χρονιά την έξοδό της στο Γ’ προκριματικό γύρο του ChampionsLeague. Αντίπαλος η ελβετική Γκρασχόπερ. Εμφανώς ανέτοιμη εξαιτίας της προβληματικής καλοκαιρινής προετοιμασίας, η Ένωση ηττάται στο πρώτο ματς στην Ελβετία με 1-0. Σε ολόκληρη την κιτρινόμαυρη οικογένεια έχει καταστεί σαφές πως, αν η ομάδα δεν προκριθεί στους χρυσοφόρους ομίλους, ώστε να πάρει οικονομική ανάσα, η ΠΑΕ θα οδηγηθεί σε άμεση πτώχευση. Η ρεβάνς λοιπόν αποκτά χαρακτήρα «do or die» και θα εξελιχθεί σε ένα από τα δραματικότερα και πιο αγωνιώδη παιχνίδια στα κιτρινόμαυρα χρονικά. Στο 21’ ο Κατσουράνης ανοίγει το σκορ, στο 25’ ο Νίκος Λυμπερόπουλος, στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της Ένωσης, διπλασιάζει τα τέρματά της, ενώ το ημίχρονο κλείνει με 3-0, χάρη σε αυτογκόλ των Ελβετών. Στην επανάληψη ο Νούνιεζ με φοβερό φάουλ θα μειώσει, ο Λύμπε θα χάσει πέναλτι και στο 90+3’ οι «ακρίδες» θα χάσουν τεράστια ευκαιρία, σε κεφαλιά, με την μπάλα να «γλύφει» το αριστερό δοκάρι του Χιώτη.


Στη φάση των ομίλων η ΑΕΚ τίθεται αντιμέτωπη με τις Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Αϊντχόφεν και Μονακό. Έρχεται ισόπαλη στην πρεμιέρα με τους Γαλιθιάνους, αλλά στη συνέχεια, υπό το βάρος της διοικητικής αστάθειας και του εμφυλίου στις εξέδρες λόγω Μπάγιεβιτς, θα καταρρεύσει. Τέσσερις ήττες στη σειρά χωρίς να σκοράρει (4-0 στο Πριγκιπάτο, 0-1 και 2-0 με Αϊντχόφεν, 3-0 στην Κορούνια) και ένα 0-0 με την αδιάφορη Μονακό στην τελευταία αγωνιστική στη Λεωφόρο θα είναι τα αποτελέσματα που θα σημειώσει ο Δικέφαλος στη χειρότερη παρουσία του σε φάση ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι για άλλη μια φορά, οι σύλλογοι που βρέθηκαν στο δρόμο των κιτρινόμαυρων, διένυαν την συγκεκριμένη σαιζόν περίοδο φόρμας και διέπρεψαν στη συνέχεια στη διοργάνωση (ημιτελικά η Ντέπορ, φιναλίστ οι Μονεγάσκοι).

ΑΕΚ-Μονακό στο Champions' League 2003-04
Κρέεκ, Κατσουράνης, Καψής, Μιχαηλίδης, Τσάρτας, Λυμπερόπουλος
Λάκης, Μόρας, Μπορμπόκης, Οκκάς, Ζαγοράκης


2006-2007: Οι πρώτες νίκες στη φάση των ομίλων
Το καλοκαίρι του 2004 η ΑΕΚ αλλάζει σελίδα. Με πρόεδρο τον Ντέμη Νικολαϊδη αποπνέει πλέον υγεία, είναι συνεπής στις πληρωμές, έχει συσπειρώσει τον κόσμο της και σιγά σιγά χτίζει αξιόλογη ομάδα. Το 2005 χάνει την έξοδο στο ChampionsLeague ελέω Βασσάρα (το διαβόητο πέναλτι στον Μπούρμπο), αλλά ένα χρόνο αργότερα, τερματίζοντας δεύτερη στο πρωτάθλημα, επιστρέφει εκεί όπου της αρμόζει. Το σημείο εκκίνησης είναι και πάλι ο Γ’ προκριματικός γύρος. Από θέση «ισχυρού» το συγκρότημα του Λορένσο Σέρα Φερέρ αντιμετωπίζει τη σκωτσέζικη Χαρτς και με πρωταγωνιστή το Νίκο Λυμπερόπουλο που σκοράρει και στα δύο παιχνίδια, προκρίνεται με δύο νίκες (1-2 εκτός, 3-0 εντός).



Ο όγδοος όμιλος στον οποίο κληρώνεται η Ένωση, συμπληρώνεται από τη Μίλαν, τη Λιλ και την Άντερλεχτ. Πρώτο παιχνίδι στο Μιλάνο και οι κιτρινόμαυροι υποκύπτουν στην ανωτερότητα των ροσονέρι με 3-0. Ακολουθούν άλλα δύο αρνητικά αποτελέσματα, η εντός έδρας ισοπαλία 1-1 με την Άντερλεχτ και η εκτός έδρας ήττα με 3-1 από τη Λιλ. Ο κόσμος έχει αρχίσει να απαισιοδοξεί πως για άλλη μια φορά η ομάδα θα μείνει χωρίς νίκη σε όμιλο. Είναι γραφτό όμως η «κατάρα» να λυθεί στο παιχνίδι υπ’ αριθμόν 22 σε φάση ομίλων. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος εξαπολύει έναν κεραυνό εκτός περιοχής και οι 40.000 Ενωσίτες στις κερκίδες του ΟΑΚΑ βλέπουν το μάτριξ του γηπέδου να γράφει στο τέλος του αγώνα: ΑΕΚ 1 Λιλ 0. Δύο εβδομάδες αργότερα, ενώπιον 60.000 θεατών, έρχεται και η μεγαλύτερη, ίσως, ευρωπαϊκή νίκη στην ιστορία του Δικεφάλου: ΑΕΚ-Μίλαν 1-0. Η Μίλαν θα κατακτήσει στο τέλος της χρονιάς το βαρύτιμο τρόπαιο, όμως αυτήν την μαγική κι ονειρεμένη βραδιά της 21ης Νοεμβρίου θα αναγκαστεί να υποκλιθεί μπροστά στο βράχο Σορεντίνο και τον μάγο Σέζαρ. Η Ένωση βρίσκεται μια ανάσα πλέον από την πρόκριση στους «16». Χρειάζεται ένα θετικό αποτέλεσμα στο Βέλγιο και μη νίκη της Λιλ στο Σαν Σίρο. Στο Κονστάντ Βάντεν Στοκ, οι κιτρινόμαυροι αποσπούν την ισοπαλία με 2-2 (και μάλιστα με ανατροπή από 2-0), όμως την ίδια στιγμή η Μίλαν λεκιάζει το όνομά της και «στήνεται» στους Γάλλους για να αποκλειστεί η ομάδα που την ταπείνωσε... Τρίτη και πάλι λοιπόν η ΑΕΚ στην τελική κατάταξη με 8 πόντους και ρεκόρ 2Ν-2Ι-2Η.



ΑΕΚ-Μίλαν 1-0 στο Champions' League 2006-07
Δέλλας, Τόζερ, Σορεντίνο, Τσιρίλο, Παπασταθόπουλος, Μαντούκα
Έμερσον, Ζήκος, Σέζαρ, Τζιωρτζιόπουλος, Λυμπερόπουλος


2007-2008: Ο τελευταίος (σύντομος) χορός
Η τελευταία μέχρι σήμερα συμμετοχή της ΑΕΚ στο Champions' League συνέπεσε και με την τελευταία σαιζόν ευημερίας της ΠΑΕ πριν το «ζερό» του 2013.. Διαθέτοντας ένα από τα ποιοτικότερα ρόστερ της τελευταίας δεκαετίας (Ριβάλντο, Μπλάνκο, Λυμπερόπουλος, Ζήκος, Δέλλας, Σέζαρ, Μαντούκα, Αρουαμπαρένα, Παπασταθόπουλος) φιλοδοξία όλων ήταν η δεύτερη σερί παρουσία σε όμιλο. Δυστυχώς όμως, πληρώνοντας την αδιαφορία της στο Κύπελλο Ουέφα του 2005 (χαρακτηριστική τότε η ήττα από την Άαχεν με 0-2), η Ένωση βρέθηκε για πρώτη φορά από το 1994 σε θέση «αδύνατου» στην κλήρωση του Γ’ προκριματικού. Σαν να μην έφτανε αυτό, η τύχη την έριξε πάνω στην πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης, την επί διετία κάτοχο του Ουέφα, Σεβίλλη. Παρά το γεγονός ότι πάλεψε και τα δύο παιχνίδια, ηττήθηκε εκτός και εντός (2-0, 1-4) και συνέχισε στο Ουέφα, όπου έφτασε ως τους «32».





Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ CHAMPIONSLEAGUE
Champions’ League 1992-93
Α’ προκριματικός γύρος
(16-9-1992) ΑΕΚ 1-1 ΑΠΟΕΛ (42’ Αλεξανδρής – 75’ Χατζηλούκας)
(30-9-1992) ΑΠΟΕΛ 2-2 ΑΕΚ (77’ Gogic, 85’ Φασουλιώτης – 31’ Sabanadzovic, 71’ Αλεξανδρής)
Β’ προκριματικός γύρος
(21-10-1992) ΑΕΚ 1-0 PSV Eindhoven (53’ Δημητριάδης)
(4-11-1992) PSV Eindhoven 3-0 AEK (5’, 51’, 74’ Romario)

Champions’ League 1993-94
Απροκριματικός γύρος
(15-9-1993) Monaco 1-0 AEK (81’ αυτ. Βλάχος)
(29-9-1993) ΑΕΚ 1-1 Monaco (13’ Sliskovic – 8’ Djorkaeff)

ChampionsLeague 1994-95
Προκριματικός Γύρος
(10-8-1994) ΑΕΚ 2-0 Rangers (47’, 70’ Σαραβάκος)
(24-8-1994) Rangers 0-1 AEK (44’ Savevski)
Όμιλος D
(14-9-1994) Salzburg 0-0 AEK
(28-9-1994) AEK 1-2 Ajax (31’ Savevski – 33’ Litmanen, 63’ Kluivert)
(19-10-1994) AEK 0-0 Milan
(2-11-1994) Milan 2-1 AEK (68, 74’ Panucci – 16’ Savevski)
(23-11-1994) AEK 1-3 Salzburg (29’ Βλάχος7’, 9’ Pfeifenberger, 77’ Hasenhuttl)
(7-12-1994) Ajax 2-0 AEK (7’, 79’ Oulida)

Champions’ League 1999-00
Γπροκριματικός γύρος
(11-8-1999) AEK 0-0 AIK
(25-8-1999) AIK 1-0 AEK (58’ Novakovic)

ChampionsLeague 2002-03
Γ’ προκριματικός γύρος
(13-8-2002) ΑΠΟΕΛ 2-3 ΑΕΚ (23’ Ουζουνίδης, 89’ Μαλέκκος – 44’, 47’ Μπορμπόκης, 90’ Νικολαϊδης)
(28-8-2002) ΑΕΚ 1-0 ΑΠΟΕΛ (58’ Wright)
Όμιλος C
(17-9-2002) Genk 0-0 AEK
(25-9-2002) AEK 0-0 Roma
(2-10-2002) AEK 3-3 Real Madrid (6’ Τσάρτας, 25’ Μαλαδένης, 28’ Νικολαϊδης – 15’, 39’ Zidane, 60’ Guti)
(22-10-2002) Real Madrid 2-2 AEK (24’, 44’ McManaman – 74’ Κατσουράνης, 86’ Centeno)
(30-10-2002) AEK 1-1 Genk (30’ Λάκης – 22’ Sonck)
(12-11-2002) Roma 1-1 AEK (40’ Delvecchio – 90’ Centeno)

Champions’ League 2003-04
Γπροκριματικός γύρος
(13-8-2003) Grasshopper 1-0 AEK (84’ Nunez)
(27-8-2003) AEK 3-1 Grasshopper (21’ Κατσουράνης, 25’ Λυμπερόπουλος, 39’ αυτ. Castillo – 68’ Nunez)
Όμιλος C
(17-9-2003) ΑΕΚ 1-1 Deportivo La Coruna (86’ Τσάρτας 12’ Pandiani)
(30-9-2003) Monaco 4-0 AEK (23’ Giuly, 27’, 56’ Morientes, 88’ Prso)
(21-10-2003) AEK 0-1 PSV Eindhoven (37’ Lucius)
(5-11-2003) PSV Eindhoven 2-0 AEK (51’ Boouma, 63’ Robben)
(25-11-2003) Deportivo La Coruna 3-0 AEK (22’ Hector, 51’ Valeron, 71’ Luque)
(10-12-2003) AEK 0-0 Monaco

Champions’ League 2006-07
Γπροκριματικός γύρος
(9-8-2006) Hearts 1-2 AEK (62’ Mikoliunas – 89’ Καπετάνος, 90’ Λυμπερόπουλος)
(23-8-2006) ΑΕΚ 3-0 Hearts (79’, 86’ Julio Cesar, 82’ Λυμπερόπουλος)
Όμιλος Η
(13-9-2006) Milan 3-0 AEK (17’ Inzaghi, 41’ Gourcuff, 77’ Kaka)
(26-9-2006) AEK 1-1 Anderlecht (28’ Julio Cesar – 25’ Frutos)
(17-10-2006) Lille 3-1 AEK (63’ Robail, 82’ Gygax, 90’ Makoun – 67’ Ivic)
(1-11-2006) AEK 1-0 Lille (74’ Λυμπερόπουλος)
(21-11-2006) ΑΕΚ 1-0 Milan (32’ Julio Cesar)
(6-12-2006) Anderlecht 2-2 AEK (38’ Vanden Borre, 63’ Frutos – 75’ Λάκης, 81’ Cirillo)

Champions’ League 2007-08
Γπροκριματικός γύρος
(15-8-2007) Sevilla 2-0 AEK (48’ Luis Fabiano, 64’ Kanute)
(3-9-2007) AEK 1-4 Sevilla (80’ Rivaldo – 30’, 44’ Luis Fabiano, 40’ Keita, 53’ Kerzhakov)


ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ CHAMPIONSLEAGUE

α)τα συνολικά στατιστικά της ΑΕΚ στο CHL
~
Αγώνες
Νίκες
Ισοπαλίες
Ήττες
Επίθεση
Άμυνα
Διαφορά
Προκριματικοί
18
8
4
6
21
20
+1
Φάση Ομίλων
24
2
12
10
17
36
-19
Σύνολο
42
10
16
16
38
56
-18


β)τα στατιστικά της ΑΕΚ σε όμιλο CHL
Σαιζόν
Θέση
Βαθμοί
Νίκες
Ισοπαλίες
Ήττες
Επίθεση
Άμυνα
Διαφορά
1994-95
2
0
2
4
3
9
-6
2002-03
6
0
6
0
7
7
0
2003-04
2
0
2
4
1
11
-10
2006-07
8
2
2
2
6
9
-3


TRIVIA
  • Η ΑΕΚ είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο ChampionsLeague (1992-93) και η πρώτη που προκρίθηκε στη φάση των ομίλων (1994-95).
  • Έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση 3 φορές ως πρωταθλήτρια (1992-93, 1993-94, 1994-95), 4 ως δευτεραθλήτρια (1999-00, 2002-03, 2006-07, 2007-08) και 1 ως τριταθλήτρια (2003-04).
  • Το 2003 έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε την έξοδό της στο CHL από την τρίτη θέση του πρωταθλήματος (ακολούθησε ο ΠΑΟΚ την επόμενη σαιζόν).
  • Είναι η μοναδική τριταθλήτρια Ελλάδας που προκρίθηκε σε όμιλο (ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τη Μακάμπι Τελ-Αβίβ).
  • Και τις 8 φορές που κέρδισε την έξοδο της στο CHL κλήθηκε να δώσει προκριματικά για να εισέλθει στην κυρίως διοργάνωση. Με 4 προκρίσεις και 4 αποκλεισμούς, το ποσοστό επιτυχημένων προσπαθειών της ανέρχεται σε 50%.
  • Στις 3 από τις 4 προκρίσεις της σε όμιλο, νίκησε μέσα-έξω τον αντίπαλό της στον προκριματικό γύρο (1994 Ρέιντζερς, 2002 ΑΠΟΕΛ, 2006 Χαρτς).
  • Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που ολοκλήρωσε αήττητη τις υποχρεώσεις της στο ChampionsLeague (με 2 νίκες στα προκριματικά και 6 ισοπαλίες στη φάση των ομίλων το 2002-03).
  • Είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία του θεσμού που ολοκλήρωσε όμιλο με 6 ισοπαλίες.
  • Μεγαλύτερη νίκη της ΑΕΚ στη διοργάνωση το 3-0 επί της Χαρτς (προκριματικά 2006-07). Μεγαλύτερη ήττα της το 4-0 από τη Μονακό (όμιλος 2003-04). Μεγαλύτερη σε έκταση σκορ ισοπαλία το 3-3 με τη Ρεάλ Μαδρίτης (όμιλος 2002-03).
  • Πρώτοι σκόρερ οι Νίκος Λυμπερόπουλος και Ζούλιο Σέζαρ με 4 γκολ. Πρώτος σε συμμετοχές ο Βασίλης Τσάρτας με 25.

Αντί επιλόγου, μερικά χαρακτηριστικά βίντεο και φωτογραφίες από τον κόσμο μας στη διοργάνωση, με την ευχή να ξαναζήσουμε όσο το δυνατό συντομότερο ανάλογες στιγμές...

Η Σκεπαστή στο ΑΕΚ-Μίλαν το 1994

Βραδιά Champions' League στη Φιλαδέλφεια το 2002-03

Πανηγύρια στην ισοφάριση του Σεντένο στο Μπερναμπέου

AEK-Μίλαν 2006-07. Χωρίς λόγια...






3 σχόλια :

  1. μην ξεχναμε οτι η ΑΕΚ ειναι κι η μοναδικη ομαδα στο θεσμο που δεν εχασε ματς στο οποιο βρεθηκε με 2 γκολ πισω μεσα στην εδρα της Ρεαλ. Πολυ καλο το αφιερωμα για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοτεροι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αφορμή το σχόλιό σου, Αντώνη: http://oneloveaek.blogspot.gr/2013/06/blog-post_1.html

      Διαγραφή

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας