Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

Η ΑΕΚ στην Αυστραλία


«ΑΕΚ θρησκεία και στην Αυστραλία» λέει ένα πασίγνωστο σύνθημα των Ενωσιτών οπαδών και με περηφάνια μπορούμε να δηλώσουμε ότι αντικατοπτρίζει απόλυτα την αλήθεια. Στη «χώρα των καγκουρό» όπου εδώ και χρόνια μεγαλουργεί η ελληνική παροικία, η καρδιά της ΑΕΚ χτυπά δυνατά και ο Αετός φτερουγίζει αγέρωχος πραγματοποιώντας μονάχα υψηλές πτήσεις.


Οι Έλληνες της Αυστραλίας
Η παρουσία των Ελλήνων στην Αυστραλία χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα όταν πολλοί συμπατριώτες μας βρέθηκαν εκεί ως οικονομικοί μετανάστες αναζητώντας δουλειά σε χρυσορυχεία. Ένα δεύτερο μεγάλο κύμα Ελλήνων οικονομικών μεταναστών κατέφθασε στην ήπειρο μέσα στον 20ό αιώνα. Αρχικά τη δεκαετία του ’20, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και στη συνέχεια στη δεκαετία του ’50, μετά τον Εμφύλιο. Σήμερα, η ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας αριθμεί 365.147 άτομα αποτελώντας την 7η μεγαλύτερη εθνική κοινότητα της χώρας και διακρίνεται σε πολλούς τομείς: στις τέχνες, τον πολιτισμό, στην επιχειρηματικότητα, στον αθλητισμό. Η κορυφαία, σύμφωνα με τη FIFA, ποδοσφαιρική ομάδα της ηπείρου δεν είναι άλλη από την ελληνική South Melbourne FC, ευρύτερα γνωστή ως «Ελλάς Μελβούρνης», ομάδα στην οποία αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία την περίοδο 1966-1967 και ο θρύλος της ΑΕΚ, Κώστας Νεστορίδης.


Waverley AEK SC
Αποτελεί μόνιμο μοτίβο της στήλης και ίσως τείνει να γίνει κουραστικό, όμως για ακόμη μία φορά οφείλουμε να επαναλάβουμε το ισχυρό δέσιμο που παρατηρείται ανάμεσα στους Έλληνες μετανάστες του εξωτερικού και την ΑΕΚ, εξαιτίας της ιδιόμορφης ταυτότητας του συλλόγου. Αναπόφευκτα λοιπόν η ΑΕΚ απέκτησε ευρεία βάση οπαδών και στην αυστραλιανή ήπειρο. Όπως είδαμε και σε προηγούμενα άρθρα, συνήθη πρακτική των οπαδών της ΑΕΚ του εξωτερικού, αποτελεί η δημιουργία σωματείων που φέρουν το όνομα της αγαπημένης τους ομάδας. Η Αυστραλία δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Το 1980 μια παρέα Ελλήνων από τα νοτιοανατολικά προάστια της Μελβούρνης ιδρύει την Waverley AEΚ Soccer Club. Τις επόμενες δύο δεκαετίες ο σύλλογος θα αγωνιστεί με επιτυχία στην τρίτη κατηγορία του Πολιτειακού Πρωταθλήματος της Βικτωρίας κατακτώντας δύο φορές τον τίτλο και ανεβαίνοντας στην State League Division 2. Δυστυχώς τη σεζόν 2007-08 θα υποβιβαστεί εκ νέου στην Divison 3. Σήμερα η ομάδα έχει αλλάξει για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων το όνομά της σε Waverley Wanderers SC, διατηρεί όμως το έμβλημα με τον βυζαντινό Δικέφαλο και τα κιτρινόμαυρα χρώματα. Διαθέτει αντρικό και γυναικείο τμήμα καθώς επίσης και Ακαδημίες, με το συνολικό δυναμικό του σωματείου να ανέρχεται σε 300 μέλη.

Το 2009 το επίσημο περιοδικό της ΠΑΕ ΑΕΚ, «ΑΕΚ Empire», επικοινώνησε με τη γενική γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου της Waverley AEK, κ. Λίζα Κουντάνη: «Στο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας είμαστε όλοι ελληνικής καταγωγής. Σε ό,τι αφορά την ομάδα, από τους 35 ποδοσφαιριστές, οι 15 έχουν ελληνική καταγωγή». Για την ίδρυση της Waverley η κ. Κουντάνη επισημαίνει: «Σκοπός μας ήταν αφενός να έχουμε τη δική μας ΑΕΚ στην Αυστραλία, όπως έχει γίνει και με άλλες ελληνικές ομάδες στη Μελβούρνη και αφετέρου γιατί είχαμε ως στόχο να διασκεδάσουμε, να αναπτύξουμε το φίλαθλο πνεύμα, τη φιλία και την καλή σωματική κατάσταση». Δε θα μπορούσε φυσικά να μη γίνει αναφορά στην ΑΕΚ ...της Ελλάδας: «Έστω κι αν είμαστε μακριά, βρισκόμαστε πάντα κοντά στην ΑΕΚ. Μαθαίνουμε τα πάντα για την ομάδα και είμαστε βέβαιοι πως σύντομα θα επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών».


ΑΕΚ Supporters Club of Sydney
Με τόσο έντονο το κιτρινόμαυρο στοιχείο ακόμα και στην άλλη άκρη της Γης, η δημιουργία συνδέσμων οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ ήταν απλά θέμα χρόνου. Το 1995 ιδρύεται από τον Κωνσταντίνο Τζαβέλλα και τον Τζίμη Τριανταφύλλου ο Σύνδεσμος Οπαδών ΑΕΚ του Σύδνεϋ. Μέσα στα επόμενα χρόνια ο σύνδεσμος φτάνει τα 450 μέλη και διεξάγει με επιτυχία ετήσια φεστιβάλ διαδίδοντας την Ιδέα ΑΕΚ, ενώ ταυτόχρονα οργανώνει εκδρομές στην Ελλάδα για να δώσει το παρόν στα γήπεδα όπου αγωνίζεται ο Δικέφαλος. Εκτός από το κλαμπ του Σύδνεϋ, επίσημα αναγνωρισμένα από την ΠΑΕ ΑΕΚ Supporter Clubs υπάρχουν στο Περθ και στη Μελβούρνη.


Original 21 Melbourne Club
Έξω από το χορό δε θα μπορούσε να μείνει και η Original 21, ο μεγαλύτερος σύνδεσμος οπαδών εντός της κιτρινόμαυρης οικογένειας. Το κλαμπ της Original 21 στην Αυστραλία ιδρύθηκε στη Μελβούρνη, το Μάιο του 2002, από μια παρέα Ενωσιτών που είχε συγκεντρωθεί στα γραφεία της Waverley για να παρακολουθήσει κασέτες με την ιστορία της ΑΕΚ και να συζητήσει για την πορεία της ομάδας. Ο σύνδεσμος αναπτύχθηκε γρήγορα και σιγά σιγά έγραψε και αυτός τις δικές του σελίδες δόξας και οπαδικού μεγαλείου αψηφώντας τις αποστάσεις και τις οικονομικές δυσχέρειες.


Η επίσκεψη της ΑΕΚ στην Αυστραλία και η AEΚ Academy
Ο πιο μύχιος πόθος των ξενιτεμένων στην Αυστραλία Ενωσιτών να δουν από κοντά την πολυαγαπημένη τους ομάδα εκπληρώθηκε τον Ιούλιο του 2010. Η ΑΕΚ ταξίδεψε στο Σύδνεϋ για να συμμετάσχει στο «Sydney Football Festival» που διοργανώνει η τοπική ομάδα Sydney FC. Χιλιάδες οπαδοί του Δικεφάλου έδωσαν το παρόν στα γήπεδα όπου αγωνίστηκε η Ένωση για να δουν από κοντά τα ινδάλματά τους και η ομάδα φρόντισε να τους ικανοποιήσει κερδίζοντας το τουρνουά μετά από εντυπωσιακές εμφανίσεις, με τρεις νίκες σε τρία ματς, κόντρα στην οικοδέσποινα (5-3), στην Blackburn Rovers (2-1), και τους Rangers (1-0). Με την ευκαιρία της επίσκεψης τέθηκαν και οι βάσεις για τη δημιουργία Ακαδημίας Ποδοσφαίρου της ΑΕΚ στη χώρα, με στόχο την ανεύρεση ταλέντων που θα μπορούσαν να επανδρώσουν στο μέλλον το σύλλογο.


Η ιστοσελίδα του AEK Supporters Club of Sydney: http://www.aekfcsydney.com.au/index_files/Page3.htm

Η ιστοσελίδα της Ορίτζιναλ Μελβούρνης: http://users.tpg.com.au/cont21/index.html

Η ιστοσελίδα της Ακαδημίας της ΑΕΚ στην Αυστραλία: http://www.aekfcfootballacademy.com.au/site/


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας