Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

Η ΑΕΚ Στοκχόλμης


3421 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στην παγωμένη Στοκχόλμη αγωνίζεται μια ομάδα μπάσκετ που φέρει τα ένδοξα κιτρινόμαυρα χρώματα και έχει ως έμβλημά της τον περήφανο βυζαντινό Δικέφαλο Αετό. Το όνομα της: ΑΕΚ BC Stockholm


Η Στοκχόλμη και το ελληνικό στοιχείο
Η Στοκχόλμη είναι η πρωτεύουσα της Σουηδίας. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της χώρας και στην είσοδο της λίμνης Μέλαρεν. Το όνομά της σημαίνει «πόλη ανάμεσα σε γέφυρες» και η πρώτη γραπτή αναφορά του ονόματος χρονολογείται το 1252. Ο πληθυσμός της φθάνει τους 1.372.565 κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας.

Έλληνες, κυρίως φοιτητές, επιστήμονες και επιχειρηματίες, υπήρχαν ήδη από τον 19ο αιώνα στη Σουηδία. Όμως ο κύριος όγκος των μεταναστών από τη χώρα μας, καταφθάνει εκεί μεταπολεμικά και ειδικότερα στις δεκαετία του ΄50 και του ‘60. Ο αριθμός των Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν στη σκανδιναβική χώρα κατά τη δεκαετία του ΄50, ανέρχονταν σε 300-400 άτομα, ενώ η πρώτη μεγάλη ομάδα Ελλήνων μετέβη εκεί με συμβάσεις για να εργαστεί στην αυτοκινητοβιομηχανία «SCANIA». Τη δεκαετία του ’60 το μεταναστευτικό ρεύμα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: στους οικονομικούς μετανάστες, στους φοιτητές που ταξίδευαν για σπουδές, κυρίως στα πανεπιστήμια της Στοκχόλμης, της Ουψάλα και του Γκέτεμποργκ, και στους πολιτικούς πρόσφυγες, καθώς η Σουηδία εκείνα τα χρόνια είχε καταστεί προπύργιο του αντιδικτατορικού αγώνα. Σήμερα, σύμφωνα με την Ελληνική Κοινότητα της Σουηδίας, στη χώρα ζουν 25.000 περίπου Έλληνες.


Η …Σουηδέζα «Βασίλισσα»
Ο γενικός κανόνας θέλει τους Έλληνες μετανάστες του εξωτερικού να ταυτίζονται περισσότερο με την ΑΕΚ, το σωματείο που οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία ίδρυσαν για να διατηρήσουν τη μνήμη της χαμένης τους πατρίδας. Είναι άλλωστε κοινό το αίσθημα του νόστου. Ως αποτέλεσμα, η ΑΕΚ δε θα μπορούσε να μην έχει μεγάλη βάση οπαδών και μεταξύ της ελληνικής παροικίας στη σκανδιναβική χώρα. Στις 13 Απριλίου του 1996, ανήμερα της επετείου της ίδρυσης της ΑΕΚ, μια παρέα ΑΕΚτζήδων μεταναστών στην Στοκχόλμη παίρνει την απόφαση να ιδρύσει μια ομάδα μπάσκετ που θα φέρει τα χρώματα, το έμβλημα και το όνομα της ένδοξης Βασίλισσας. Εμπνευστής της ιδέας και ψυχή του όλου εγχειρήματος ο Ξενοφών Τσιραμπίδης, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη.

Η πρωτοβουλία του Τσιραμπίδη θα μαθευτεί γρήγορα στην Ελλάδα και μέσα στην επόμενη δεκαετία, τόσο οι Ενωσίτες οπαδοί, όσο και η ΚΑΕ ΑΕΚ θα στηρίξουν στο μέτρο του ικανού την προσπάθεια και θα προσπαθήσουν να φέρουν σε επαφή τους δύο συλλόγους. Στις 7 Νοεμβρίου 2009 μάλιστα, στα πλαίσια του αγώνα ΑΕΚ-Περιστέρι για το πρωτάθλημα της Α1, η διοίκηση της «μαμάς» ΑΕΚ βράβευσε με τιμητική πλακέτα τον Τσιραμπίδη για το έργο του. Σήμερα η ΑΕΚ Στοκχόλμης διατηρεί αντρικό και γυναικείο τμήμα που αγωνίζονται στη Β’ και στη Γ’ Εθνική Κατηγορία αντίστοιχα.


2012 -Τίτλοι τέλους;
Φώντας Τσιραμπίδης
Η κατάρα των οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζει για χρόνια την μπασκετική ΑΕΚ, φαίνεται πως  χτύπησε την πόρτα και της αντίστοιχης σουηδικής. Ο Φώντας Τσιραμπίδης μετά από αγώνες 16 χρόνων, αδυνατώντας να συνεχίσει μόνος την προσπάθεια, υπέβαλε την 1η Μαρτίου την παραίτηση του από τη θέση του προέδρου, καλώντας με μια δραματική ανακοίνωση όποιον επιθυμεί να αναλάβει τα ηνία του σωματείου. Οι καιροί, το γνωρίζουμε όλοι, είναι πολύ δύσκολοι. Όποιος αδερφός μας όμως, είτε εδώ στην Ελλάδα, είτε στη Σουηδία, είναι σε θέση να συνεισφέρει μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με το σωματείο από την επίσημη ιστοσελίδα που παρατίθεται παρακάτω. Γιατί όπου ζει ο Αετός, πρέπει πάντα να πετά ψηλά.




Η επίσημη σελίδα της ΑΕΚ Στοκχόλμης: http://www8.idrottonline.se/AEKBBK-Basket/

                                               Η βράβευση του Φώντα Τσιραμπίδη από την ΚΑΕ ΑΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας