Menu

HALL OF SHAME

Ποδόσφαιρο: Ψωμιάδης, Γρανίτσας, Παππάς, Νοτιάς, Θανόπουλος, Αδαμίδης, Κασνακίδης, Δημητρέλος, Original, ΑΡΔ
Μπάσκετ: Φιλίππου, Γρανίτσας, Δρόσος, Καραμανλής, Original - Βόλεϊ: Αλεξίου, Original, ΑΡΔ

Κώστας Νεστορίδης


Η στήλη Hall of Fame εγκαινιάζεται με ένα αφιέρωμα στο μεγαλύτερο στράικερ που γέννησε το ελληνικό ποδόσφαιρο, έναν πραγματικό μάγο της μπάλας με άψογη τεχνική κατάρτιση και φοβερή αίσθηση του γκολ, που αν έπαιζε στις μέρες μας, θα συγκαταλέγονταν χωρίς υπερβολή στην κορυφαία 11άδα του κόσμου. Έναν άνθρωπο που δόξασε όσο λίγοι τη φανέλα με το Δικέφαλο Αετό στο στήθος: τον Κώστα Νεστορίδη. Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της ποδοσφαιρικής ζωής του.

Τα πρώτα δύσκολα χρόνια
Ο θρυλικός Νέστορας γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1930 στην πόλη της Δράμας από γονείς πρόσφυγες από τον Πόντο. Ο πατέρας του Γιώργος, φτωχός βιοπαλαιστής, ασχολούνταν κυρίως με μεταφορές, ενώ η μητέρα του Κυριακή καθάριζε σπίτια πλουσίων για να ενισχύσει τον άντρα της. Το 1933 η οικογένεια μετακομίζει στην Αθήνα και η εφηβεία βρίσκει το Νεστορίδη να τριγυρίζει στα σοκάκια της Καλλιθέας άλλοτε ως λούστρος με το κασελάκι του και άλλοτε ως πωλητής λαθραίων τσιγάρων. Ο αδερφός του Χρήστος δουλεύει και αυτός, ως βοηθός τσαγκάρη. Κάθε απόγευμα γυρνώντας στο σπίτι του από τη δουλειά, ο μικρός Κώστας παίζει στην αλάνα της γειτονιάς του με μια αυτοσχέδια μπάλα φτιαγμένη από παλιές τρύπιες κάλτσες.

Το 1944 η οικογένεια Νεστορίδη μετακομίζει στην Πρέβεζα, καθώς οι συνθήκες ζωής στην επαρχία, στα χρόνια της Κατοχής, ήταν ευνοϊκότερες απ’ ότι στην πρωτεύουσα. Εκεί ο 14χρονος Κώστας έχει την ευκαιρία να δείξει για πρώτη φορά το ταλέντο του, παίζοντας ποδόσφαιρο με Ιταλούς στρατιώτες οι οποίοι ενθουσιάζονται τόσο πολύ, που του προτείνουν να πάει στην Ιταλία για να αγωνιστεί και προβλέπουν ότι θα γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής. Έξι μήνες αργότερα, με την Απελευθέρωση, η οικογένεια επιστρέφει στην Αθήνα και ο Κώστας προσπαθεί να πιάσει δουλειά σε μια παλιά αποθήκη στο Παλαιό Φάληρο. Πίσω από την αποθήκη υπήρχε ένα γήπεδο, όπου οι Άγγλοι αξιωματικοί του εκστρατευτικού σώματος που βρισκόταν τότε στην Αθήνα, συνήθιζαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Στο ίδιο γήπεδο συχνάζει και ο Νεστορίδης και οι Άγγλοι δεν αργούν να συνειδητοποιήσουν ότι μπροστά τους έχουν ένα σπάνιο ταλέντο. Ένας από αυτούς μάλιστα, μια μέρα τον παίρνει από το χέρι, τον γυρίζει σπίτι του και ζητά από τους γονείς του να τον αφήσουν να φύγει στην Αγγλία για να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Οι γονείς του, που δεν θέλουν να τον αφήσουν τόσο μικρό από κοντά τους, αρνούνται και ο Κώστας μένει στην Ελλάδα.


Από τον Άγιο Νικόλαο Καλλιθέας στην ΑΕΚ
Σε ηλικία 15 χρονών ο Νεστορίδης παίζει τον πρώτο του ποδοσφαιρικό αγώνα με την Ένωση Αγίου Νικολάου Καλλιθέας. Ακολουθεί η Ελλάδα Μοσχάτου, όπου αγωνίζεται με αντάλλαγμα μια θέση εργασίας σε εργοστάσιο. Μάλιστα επειδή δεν ήθελε να φαίνεται στο δελτίο του το όνομά του, υπογράφει ως «Κωνσταντίνος Μπρίτζος». «Μπρίτζος» ήταν το παρατσούκλι του αδερφού του, που του το είχαν κολλήσει επειδή κουβαλούσε μπρούντζους και σίδερα. Στο διάστημα της παραμονής του στην ομάδα του Μοσχάτου, τον δοκιμάζει ο Ολυμπιακός, αλλά τον απορρίπτει.

Το 1947 ο Νεστορίδης υπογράφει δελτίο στον Πανιώνιο, όπου και καθιερώνεται. Τη σεζόν 1950-51 αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών και βοηθά την ομάδα του να κατακτήσει τον τίτλο. Την ίδια χρονιά καλείται για πρώτη φορά στην Εθνική Ελλάδος. Οι άνθρωποι του Πανιωνίου προτίθενται να του προσφέρουν μεγαλύτερο συμβόλαιο και να τον κρατήσουν για χρόνια στη Νέα Σμύρνη, όμως ο Νεστορίδης διαφωνεί: «Έχω άλλα σχέδια. Να πάω σε μεγάλη ομάδα». Οι μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου ετοιμάζονται να κάνουν την κίνησή τους και η μεταγραφή είναι θέμα χρόνου. Τον Ιούλιο του 1955 τον πλησιάζει ο αντιπρόεδρος της ΑΕΚ, Βασίλης Σεβαστάκης και του προτείνει να μετακινηθεί στην Ένωση. Ο Νεστορίδης δέχεται αμέσως: «Εμένα η καρδιά μου είναι στην προσφυγιά. Στην ΑΕΚ θα έρθω!». Ο Πανιώνιος όμως αρνείται να δώσει την συγκατάθεσή του στη μεταγραφή, καταγγέλλει τον παίκτη και την Ένωση και πετυχαίνει αξιοποιώντας τους υπάρχοντες νόμους περί μεταγραφών διεθνών ποδοσφαιριστών να επιβληθεί στο Νεστορίδη ποινή αποκλεισμού δύο ετών από κάθε επίσημη διοργάνωση.


Αποθέωση
Η ποινή αποκλεισμού λήγει το Σεπτέμβριο του 1957 και ο Νεστορίδης επιτέλους ντεμπουτάρει σε επίσημο αγώνα με τα χρώματα της ΑΕΚ. Τα επόμενα 8 χρόνια θα αποτελέσει το πρώτο όνομα της ομάδας, τον αρχηγό και στυλοβάτη της, τον εφιάλτη των αντίπαλων αμυνών και το ίνδαλμα των εκατοντάδων χιλιάδων φιλάθλων του βυζαντινογέννητου συλλόγου. Σαν να ήθελε να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο, αρχίζει να σκοράρει ακατάπαυστα και αναδεικνύεται για 5 συνεχόμενες χρονιές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Το 1959 με 21 γκολ, το 1960 με 33 (αριθμός ασύλληπτος εκείνη την εποχή), το 1961 με 27, το 1962 με 29 και το 1963 με 23. Την τελευταία αυτή χρονιά κατακτάται και το πρωτάθλημα Ελλάδος μετά από αναμονή 23 ολόκληρων χρόνων, με τον Νεστορίδη να παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού σκοράρει  με απευθείας κόρνερ(!) το ένα από τα τρία τέρματα της ΑΕΚ στο μπαράζ τίτλου με τον Παναθηναϊκό. Ο Νέστορας συνεχίζει να βομβαρδίζει τα αντίπαλα δίχτυα για δύο ακόμη χρόνια, μέχρι το Δεκέμβριο του 1965 όταν και παίρνει την απόφαση να ξενιτευτεί στην Αυστραλία για να αγωνιστεί με τα χρώματα της Ελλάς Μελβούρνης.

Οι μέρες δόξας του Νεστορίδη συνεχίζονται και στην αυστραλιανή ήπειρο. Αν και σε ηλικία 36 χρονών, καταφέρνει το 1966 να βγει πρώτος σκόρερ του πολιτειακού πρωταθλήματος της Βικτωρίας (όπου αγωνιζόταν η Ελλάς Μελβούρνης) με 21 γκολ και βοηθά την ομάδα του να κατακτήσει τον τίτλο. Σε όλα τα γήπεδα που αγωνίζεται επικρατεί συνωστισμός από τα πλήθη των Ελλήνων της ομογένειας αλλά και Αυστραλών που συρρέουν για να τον παρακολουθήσουν. Την επόμενη χρονιά επιστρέφει στην Ελλάδα για να κλείσει την καριέρα του στην ΑΕΚ, απορρίπτεται όμως από την τότε διοίκηση λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του. Ξαναγυρίζει στην Αυστραλία και την Ελλάς Μελβούρνης και σκοράρει άλλα 12 τέρματα με τη φανέλα της, αυτή τη φορά τερματίζοντας στην 4η θέση του πρωταθλήματος. Στην Ελλάδα επαναπατρίζεται οριστικά τη σεζόν 1967-68 και κλείνει την καριέρα του στον Βύζαντα Μεγάρων, ενώ στη μεγάλη του αγάπη, την ΑΕΚ, θα επιστρέψει ως προπονητής στα μέσα του 1982 και θα παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας για περίπου ένα χρόνο.


Στη σφαίρα του μύθου
Με τον Πελέ
Οι τεχνικές ικανότητες του Νεστορίδη και το αψεγάδιαστο στυλ παιχνιδιού του ήταν πρωτόγνωρα για την εποχή που αγωνιζόταν. Ήταν απίστευτα ευλύγιστος και είχε τελειοποιήσει μια σειρά προσποιήσεων με σπάσιμο της μέσης, που άφηνε ανήμπορους να αντιδράσουν τους αντίπαλους αμυντικούς. Παράλληλα ήταν εξαιρετικά ευφάνταστος αφού προσπαθούσε συνεχώς να επινοεί νέες ντρίμπλες. Ιστορία έχουν γράψει τα στοιχήματα που έπεφταν στην πλατεία Βικτωρίας, πριν τους αγώνες της ΑΕΚ, για το αν ο Νέστορας θα κατάφερνε να δείξει κάποιο καινούριο κόλπο κατά τη διάρκεια του αγώνα. Και ο μέγας αυτός παίκτης πάντα δικαίωνε όσους πόνταραν υπέρ μια καινούριας επινόησής του.

Με τον Φέρεντς Πούσκας
Οι ντρίπλες και οι προσποιήσεις δεν ήταν το μόνο προσόν του. Ο Νέστορας διέθετε ισχυρότατο σουτ και ταυτόχρονα ακριβέστατο, τόσο πολύ που οι εκτελέσεις του θύμιζαν χτυπήματα μπιλιάρδου. Είχε τέτοια μοναδική ικανότητα να δίνει τα κατάλληλα φάλτσα στην μπάλα, ώστε κατόρθωνε να σκοράρει ακόμα και με απευθείας χτύπημα κόρνερ. Στην Αυστραλία μάλιστα, κάθε φορά που ετοιμαζόταν να εκτελέσει από το σημαιάκι, λέγεται ότι οι αντίπαλοι έστηναν τείχος στην γραμμή του άουτ!!! Θρυλικές έχουν μείνει και οι εκτελέσεις πέναλτι που αναλάμβανε. Ο Νέστορας πάντα προειδοποιούσε τους αντίπαλους τερματοφύλακες σε ποια γωνία θα στείλει την μπάλα και σχεδόν όλες τις φορές κατόρθωνε να τους νικήσει. Τόσο ακριβές ήταν το σημάδι του και τόσο περίτεχνα τα φάλτσα του!

Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια που ο ανυπέρβλητος κανονιέρης ξεδίπλωνε το ταλέντο του στα ελληνικά γήπεδα, οι αγώνες σπάνια είχαν τηλεοπτική κάλυψη και έτσι οι νεότερες γενιές στερήθηκαν την ευκαιρία να απολαύσουν πλάνα με τον Νέστορα εν δράσει. Τα κατορθώματά του διαδόθηκαν από τις εφημερίδες και από στόμα σε στόμα μεταξύ των φιλάθλων σαν άλλα ομηρικά έπη. Τελικά όμως αυτό οδήγησε να λάβει η μορφή του Νέστορα τις θρυλικές διαστάσεις που άξιζε και να τοποθετηθεί παντοτινά στη σφαίρα του κιτρινόμαυρου μύθου.


STATS & TRIVIA
Είναι ο 2ος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της ΑΕΚ με 224 γκολ σε 264 επίσημα παιχνίδια. Αναλυτικά έχει πετύχει:
·  13 γκολ στο πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθηνών
·  32 γκολ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
·  141 γκολ στην Α’ Εθνική
·  36 γκολ στο Κύπελλο Ελλάδας
·  2 γκολ στις διοργανώσεις της UEFA

Επίσης έχει πετύχει άλλα 34 επίσημα γκολ με τη φανέλα του Πανιωνίου και άλλα 33 με την Ελλάς Μελβούρνης.

Φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος 17 φορές. Δύο φορές ως παίκτης του Πανιωνίου και 15 ως παίκτης της ΑΕΚ. Με την Εθνική σημείωσε 3 γκολ.

Έχει αναδειχτεί 5 συνεχόμενες φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος (1959-Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και 1960, 1961, 1962, 1963-Α’ Εθνική) και 1 φορά πρώτος σκόρερ του Victoria State League (1966 με την Ελλάς Μελβούρνης).

Έχει κατακτήσει 1 Πρωτάθλημα (1963) και 1 Κύπελλο Ελλάδος (1964) καθώς και 1 πολιτειακό πρωτάθλημα με την Ελλάς Μελβούρνης (1966).

Ήταν ο σκόρερ του πρώτου επίσημου ευρωπαϊκού τέρματος της ΑΕΚ, τη σεζόν 1963/64 σε αγώνα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών κόντρα στη Μονακό.

Είναι ένας από τους τρεις μόλις παίκτες στην ιστορία της ΑΕΚ (Θωμάς Μαύρος, Ντέμης Νικολαϊδης οι άλλοι δύο) που κατόρθωσε να σκοράρει 5 γκολ σε έναν αγώνα πρωταθλήματος (το 1963 με αντίπαλο τον Ηρακλή).

Στις 8 πλήρεις σεζόν που έπαιξε στην ΑΕΚ (1957/58 - 1964/65) ήταν ο πάντα ο 1ος σκόρερ της ομάδας με εξαίρεση το 1963/64 που τον ξεπέρασε ο Μίμης Παπαϊωάννου.


Είπαν για τον Κώστα Νεστορίδη:
«Ο Νεστορίδης όταν έπαιζε ποδόσφαιρο ήταν φυσικό φαινόμενο. Σαν τον κεραυνό για παράδειγμα…Ποτέ δεν τον περίμενες και δεν μπορούσες να τον αντιμετωπίσεις»
-Λευτέρης Παπαδόπουλος

«Πριν από ένα παιχνίδι με τη Λάρισα, κατά τη διάρκεια της προπόνησης σε διπλανό χωριό, παρουσία όλων των κατοίκων, ο κύριος Kώστας (στα 55 του, προπονητής τότε της AEK) έρχεται πάνω μου και ξαφνικά τον έχασα! Kι ευτυχώς δεν είχα άλλον δίπλα να τρακάρω. Τρελαίνομαι. Nα με κάνει ρεζίλι ο γέρος! Tην επόμενη φορά πήρα την μπάλα με το ζόρι. Tου έσκασα μία στα πλευρά, που δεν μπορούσε να καθίσει στον πάγκο την άλλη ημέρα. H δουλειά που έκανε με τη μέση ήταν θείο χάρισμα. Eίχε το ξεπέταγμα του Kρόιφ με δική του ντρίμπλα»
-Στέλιος Μανωλάς

«Για τον Kώστα Nεστορίδη μπορείς να γράφεις ατελείωτες ώρες. Όμως, κανένα γραπτό δεν μπορεί να είναι έντιμο, αντιπροσωπευτικό και πλήρες για το φαινόμενο που κέρδισε μία ολόκληρη εποχή...»
-Nάσος Tσαγκανέλης

«Tον Nεστορίδη, εγώ προσωπικά, δεν μπόρεσα να τον καταλάβω. O τρόπος που έπαιζε κι αυτά που έκανε ήταν για μένα ανεξήγητα. Δεν έμπαιναν στην ποδοσφαιρική λογική»
-Mίμης Παπαϊωάννου

«Ο Νεστορίδης αποτελεί παγκόσμιο έμβλημα ποδοσφαιριστή»
-Γιώργος Κούδας

«Ο Νέστορας είναι θρύλος»
-Θωμάς Μαύρος


ΚΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΝΕΣΤΟΡΙΔΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΘΑ ΒΓΕΙ
ΝΑ ΛΕΕΙ ΠΩΣ Η ΜΠΑΛΑ ΕΚΕΙ ΘΑ ΚΑΡΦΩΘΕΙ…





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της εβδομάδας